Semmi sem fog történni, ha nincs valaki, aki hajlandó kockázatot vállalva bebizonyítani, hogy nem dumálni, cselekedni kell. Kockázat? Először is nincs az a briliáns elképzelés, ami megnyitná a pályázati pénzek zuhatagát, ha a siker nem garantálható, vagy az ötlet mögé nem áll be egy olyan érdekcsoport, melynél a kockázati veszély nem értékelési szempont.

A 2023-as téli szezon kimagasló sikere a jelentős pályázati pénzből megvalósult balatonfüredi giga korcsolyapálya. Tömegek lepték el a várost, alig találni szálláshelyet, a helyi vállalkozók is felébredtek, próbálnak közel kerülni a tűzhöz. A programokban egyébként sem szűkölködő város ezzel a húzással hatalmasat lépett a nagy álom, az állandó érdeklődés fenntartása felé.

Ki volt a siker kovácsa? Anélkül, hogy kisebbíteném a helyi városvezetés érdemeit, az első balatonparti jégpálya ötlete egy nyughatatlan balatonlellei vállalkozó, Tóth Balázs fejében fogant. Ő az, akit úgy ismerünk, hogy a jég hátán is megél. Az általa szervezett karácsonyi vásárok egyikén egy elégedett látogató poénból említette, hogy innen csupán egy jégpálya hiányzik. Ez volt az a gondolat, ami a mi Balázsunkat nem hagyta hidegen.  A következő évben épített egy tóparti jégpályát, szaunával, büfével, háttérben a badacsonyi panorámával. A helyi gyerekeknek, iskoláknak – sőt hétköznap a felnőtteknek is - a belépés ingyenes volt. A következő évben a befagyott tóra jégkörhintát varázsolt, ezzel felkerült az országos hírcsatornákra. A lellei látványosság tömegeket vonzott a helyszínre. Mintha nyár volna. Ebben az időszakban, összehasonlítva a korábbi csendes évekkel, látványosan nőtt a téli Balatonlelle idegenforgalmi bevétele. A hálás helyi önkormányzat segítő támogatása sem maradt el. Ja nem. Elmaradt.

Közben a jó példa nyomán egymás után nyíltak a balatoni jégpályák. Szigliget, Balatonboglár, Siófok, Zamárdi, Keszthely, Almádi, Balatonfüred. Többségük a helyi önkormányzat támogatásával. Erre az alapra már lehetett komolyan pályázni. Füred megtette. Minden szempontból nyerésre áll!

A téli Balaton látványos, már-már megszokott eseménye egy vitorlás verseny-sorozat. A Mikulástól a Szilveszteren át a farsangig tartó eseménysor szintén Balatonlelléhez kötődik. Kezdetben értetlenség, komoly hatósági ellenállás nehezítette a rendezők dolgát. Miután bebizonyosodott, hogy az elsődleges szempont a résztvevők biztonsága, a szigor is enyhült, az évtizedes sorozat megállíthatatlanul fejlődik. Egy éve már Füreden is versenyeznek, kicsit bátortalanul, edzéséként feltüntetve a játékot, remélem 2024-ben valódi versenyként hirdetik meg. Szerintem hamarosan itt még téli vitorlás bajnokságot is rendeznek.

 

Van egy lelkes csapat - a HidegenLégió -, amelyik évről évre jól szervezett többnapos vitorlástúrán látogatja a tó néptelen kikötőit, nyitva tartó vendéglátóhelyeit. 2024 februárjában a keleti medence körbehajózása a kitűzött cél. A túrán bárki részt vehet. Biztonságukról, kíséretükről, ahogy a téli versenyeknél már megszoktuk, a VMSZ gondoskodik.

Emlékszünk a nevezetes Balaton átcsúszásra? Hihetetlen tömeg vett részt a játékban. Ez is néhány lelkes ötletelő projektje volt, és ezen sem csak a résztvevők nyertek. A téli Balaton átúszás, vagy a szigligeti csobbanás is egyre népszerűbb. Ameddig nem fagy be a tó, addig a kalandvágyók boldogan jelennek meg az ehhez hasonló hidegvizes eseményeken.

A Balaton csodálatos adottságaival egyre több kezdeményezést vonz, melyek önmagukban is hírértékű események. Ilyen a keleti medencét kerülő téli kerékpár túra, vagy a Balaton Camino gyalogos megmérettetés.

 

Vannak ötletek, kezdeményezések, amelyek azonnal megvalósulnak, de van olyan is, amivel évek ót próbálkoznak, de valami miatt nem tudnak áttörni a hatósági szigor kevéssé rugalmas betonfalán. A teljesség igénye nélkül ilyen a korábban nálunk is megszokott, a kevésbé tehetős hajósok által világszerte elfogadott veszteglési mód, a hajók bóján történő tárolása, de ide tartozik az évszázados múltra visszatekintő, 80 éve szünetelő hidroplán repülés visszatérése a Balaton vízére.

 

Egy-egy esemény, mely túlmutat a nyári főszezon korlátos időszakán, már önmagában is alkalmat teremt a tó meglátogatására. A rendezvények összefüggő láncolata, széles választéka, folyamatos programkínálata megteremtheti a feltételeit egy négyévszakos Balaton kialakulásának, stabil idegenforgalmi hasznosulásának. A télen-nyáron nyitva tartó vendéglátóhelyek bővülő kínálata is azt tükrözi, hogy ez a folyamat elindult.

 

Igen, a Balaton télen-nyáron menő!