11 éves koromban egy MAFC vitorlás táborban fertőződtem meg a vitorlázás és a Balaton szeretetével, és onnan egyenes út vezetett oda, hogy ma már vallom, ha csobog a tó, akkor márpedig hajózni muszáj. A két napos mini túránk után, a farsangi regatta és az elhalasztott Első Balatoni Vitorlás Hét előtt - a tél közepén - érdemes számot vetni, hányadán is állunk. Fel vagyunk mi igazából készülve arra, hogy a Balatonon egész évben szezon legyen?

 

Jó pár éve Lindauban irigykedve néztem, ahogy december 6-án megszámlálhatatlanul sok hajó ment ki vitorlázni a téli hideg ellenére. Aztán szép lassan elkezdtünk mozgolódni a Balatonon. Először csak egy hajóval mentünk vitorlázni szilveszterkor, aztán jött a Szilveszteri Regatta (már az első évben 18 egység részvételével), utána a versenyből Téli Vitorlás Versenysorozat lett, tavaly meg már túrázni is elmerészkedtünk. Minden évben éreztük, hogy egyre több emberhez jut el téli Balaton híre és a téli vitorlázás lehetőségének gondolata. Minden évben egyre többen jöttek, és egyre többen élvezik, hogy hajózhatnak a klasszikus főszezoni időszakon kívül is, sőt egyre többen tartják vízen a hajót, hogy bármikor hadra fogható legyen. Szilveszterkor a BL YachtClub kikötőjében 5 hajón aludtak, és ma február 6-án, szerdán, mikor ezeket a sorokat írom, egy hajó épp szeli a jéggel tarkított habokat. Mára már ott tartunk, hogy egyre kevesebben lepődnek meg az akcióinkon, sőt egyesek szerint ez már annyira természetes, hogy nem is értik, miért foglalkozunk vele ennyit. Kis csapatunkkal - ahogy a tavalyi évben, úgy idén is nekiindultunk egy rövid kis túrának, az időjárás szeszélye ellenére: a kikötőből jégen kellett keresztül küzdenünk magunkat, de iszonyatosan élveztük. Akár a tavalyi túrára, akár az ideire gondolok, életem egyik meghatározó hajós és társadalmi eseménye volt. Olyan különlegesen jó csapat jött össze, hogy az együttlét minden percét élveztük a parton és a vízen egyaránt.

 

Évek óta dolgozunk azon, hogy a Balaton egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen, és ezúton - büszkén - jelentem, hogy rengeteg munka - és sok-sok “magamutogatás” hatására vannak eredményeink:

  • Egyre nagyobb a Balaton iránti média figyelem, ismét divat lett a Balaton
  • Folyamatosan nő a vendégéjszakák száma, és egyre nő a téli Balaton rajongók tábora
  • Több alkalommal előfordul, hogy a téli hónapokban a Balaton több részén egyszerre sok száz fős teltházas rendezvényeket szerveznek
  • Több vendéglátóhely a mi munkánk hatására maradt nyitva télen
  • Egyre több ember kap éves állást a Balaton körül
  • Bővül a régiós összefogás, mind több vállalkozás látja be, hogy együtt többre megyünk (Balatoni KÖR, Dél-Balatoni Borút, Olaszrizling szerintünk, stb)

 

A régió további sikerei közé tartozik, hogy a szakmailag méltán elismert Magyar Konyha Magazin 400 jó balatoni helyet gyűjtött össze (többségük éves nyitva tartású). Szeretném kérni, hogy mutasson valaki egy olyan turisztikai desztinációt, ami fel tud mutatni hasonló területen 400 említésre méltó vendéglátóipari egységet. Ennek ellenére azt gondolom, még az út elején járunk. Sok vállalkozó még mindig azzal érvel: nincs vendég, minek nyissak ki? Lássuk be, ezzel a hozzáállással nem fogunk egyről a kettőre jutni. Sokaktól hallom, hogy az első napon, amikor veszteséget termelek, bezárok. Ó, ha tudná a kedves vállalkozó, nekünk hány olyan napunk volt, amikor egy capuccino nem sok, annyit sem adtunk el. De ez szerencsére már a múlt. Mára érezhetően a Balaton benne van a fejekben, mint őszi-téli kiránduló célpont. A vendégek jönnek ha szép az idő, de előfordul az is, hogy pont azért jönnek, mert kimondottan rossz idő van. Mert a Balatonnak akkor is van egy arca, amit szeretni lehet. Ne feledjük, van olyan, ami időjárás függetlenül a Balatoné: az ízek, az illatok, a táj, a hangulat, és még hosszan lehetne sorolni. És, hogy mi a konklúzió? Hát az, hogy nekünk, vállalkozóknak, vendéglátóknak kell proaktívnak lennünk és tennünk az ügyért: megnyitni, és hinni, hogy a Balaton fel van készülve az egész éves szezonra.

A magam részéről biztos vagyok benne, hogy a következő túrának is - sokakkal együtt - nagy örömmel fogok nekivágni, és folytatjuk a - nem teljesen öncélú - magamutogatást, mert a Balaton télen nyáron menő.