4 hölgy, 3 gyermek és 30 férfi vett részt a február 4. és 8. között szervezett Téli Vitorlás Túrán, melynek célja volt megmutatni, hogy a Balatonon nem csak két hónap a szezon, és hasonlóan Európa más tavaihoz, a magyar tengeren is egész évben van olyan, amiért érdemes ide ellátogatni. Ha nem fagy be a tó, télen is lehet vitorlázni és nyitva tartó kikötők, vendéglátóhelyek is akadnak már szép számmal. A túrázók 5 település 10 vendéglátó és szálláshelyén jártak, összesen 146 km-es távot bejárva.

Mindenben volt részük

Az út során az időjárás mindent megmutatott, amit a téli Balaton tudhat, ha nem fagy be: volt szélcsend, napsütés, kisimult víz és volt haragos, szeles, havas szakasz is. A legmagasabb hőmérséklet 4 fok volt, a legalacsonyabb nulla, a legerősebb szél 52 km/h körül alakult, de mindezek ellenére, több mint 10 óra napsütés is kijárt a csapatnak.

A túrán végig részt vevő Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, mentési gyakorlatot is bemutatott, szimulálva mit kell tenni, ha valaki a 2 fokos Balatonba esik.

Tóth Balázs főszervező, a Balatoni Kör alelnöke elmondta „Nagyon fontos, hogy mi vállalkozók tegyünk a szezonon kívüli idegenforgalom – vagy ahogy magunk között viccesen mondani szoktuk a hidegenforgalom - növekedéséért. Tudatosítani kell az emberek fejében, hogy a Balaton nem egy két hónapos történet, hanem egy egész évben élő és élhető turisztikai desztináció.”

Megalakult a Hidegen Légió, 100 fővel folytatják jövőre

A túrára irányult médiafigyelem és a közösségi felületeken összegyűlt követők visszajelzései arra sarkallták a szervezőket, hogy merjenek nagyot álmodni. Az vitorlás kalandon a humor is oszlopos tagja volt a csapatnak, így a túra végére megalakították a Hidegen Légiósok Közösségét. Ennek megfogalmazásával hivatalos kereteket adtak a téli túrázásnak, egyúttal meghirdették tervüket is, miszerint jövőre 20-30 hajó részvételével 100 főt szeretnének összeszervezni egy túrára. A Hidegen Légió Nagy téli vitorlás túrájára előre meghirdetett és szervezett keretek között kerül majd sor. A szervezést már nyáron elkezdik majd, hogy mind a kikötők, mind a települések vendéglátó és szálláshelyei megfelelően felkészüljenek majd a téli vitorlás túrázó tömeg fogadására. A kezdeményezés fő célja az, hogy még többeket sarkalljanak 2018-ban a legalább időszakos, hétvégi szezonon kívüli nyitva tartásra, és a hajósok fejében is átkattintsák a berögződést, hogy csak nyáron lehet vitorlázni. Szeretnék, ha jövőre egyre több kikötő adna lehetőséget arra, hogy amíg csak nem fagy be a tó, télen is vízen lehessenek a hajók, és rövidebb egy napos túrákra, pár órás örömvitorlázásra, vagy akár több napos utakra is vállalkozzanak a hajósok.

A túra és a kommunikáció szervezésében aktívan részt vevő BL YachtClub, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Porthole.hu online hajós magazin nagy erőkkel veti bele magát a Hidegen Légió Közösségének szervezésébe, a téli vitorlázás gondolatának népszerűsítésébe és a jövő évi NAGY Balatoni Téli Vitorlás Túra részleteinek a kidolgozásába!

A NAGY Balatoni Téli Vitorlás túra ötletét a február 10-én rendezett Farsangi Regatta napján szervezett sajtótájékoztató eseményen jelentették be, ahol bemutatták a 2018-as Téli túráról készült kisfilmet is.

 

FILM linkek:

1. nap https://www.facebook.com/bllelle/videos/1315167025296348/

2. nap https://www.facebook.com/bllelle/videos/1315957755217275/

3. nap https://www.facebook.com/bllelle/videos/1316693285143722/

4. nap https://www.facebook.com/bllelle/videos/1317407365072314/

Vízből mentési gyakorlat: https://www.facebook.com/bllelle/videos/1319067208239663/

A Farsangi regattáról:

A II. Farsangi Regatta a Téli Vitorlás Versenysorozat harmadik állomása, ahol 22 egység szállt vízre két hajóosztályban. A one design kategória résztvevői három futam után a kis és a nagy döntőben mérték össze tudásukat, míg az open kategória versenyzői két futamot mentek. A verseny estéjén hagyományteremtő jelleggel hajós farsangot tartottak.

Fotó forrása: Tóth Balázs