Kiváló nyugati szél érkezett ma reggel Balatonföldvárra, a tervezett reggel 10 órás rajtot tűpontosan tudta tartani a rendezőség. A selejtezők után a döntő felé közeledő, egyre feszültebb fiatal versenyzők már nem a biztonsági vitorlázást választották, hanem a lehető legjobb rajtpozícióra törekedtek. A mai három futamon, a reális kilenc helyett húsz rajteljárást kellett végrehajtania a rendezőknek. A tömeges korairajtok jellemezték a nap első felét, Fluck Bence versenyvezető ma már másként nyilatkozott az ifi mezőny szerepléséről: “A tegnapi nappal ellentétben a fegyelmezetlenséget tudom kiemelni, ennek okait magam is kerestem a verseny közben. A rajtvonalunk pontos volt, gyönyörű, friss szelünk volt végig. A ma vízen töltött közel nyolc órából két órát csak a rajtokkal foglalkoztunk. A fiatalokat nyilván megerőltette ez a hosszú nap, - bár a vitorlázásban nem ritka az ilyen maratoni versenyzés - végül az ezüst csoportnak, szintén a fegyelmezettlenségek miatt elhúzódó indítása miatt az utolsó futamát lefújtuk - elfáradtak a fiatalok.” Minden futamban többszöri, engedékeny próbálkozás után a lebonyolítást fekete zászlós rajtokkal gyorsította ismét a rendezőség. Ilyenkor a rajtvonalon a hangjelzés előtt túllógó hajókat azonnal kizárják. Ez némi fegyelmezettséget eredményezett a 15-18 évesekből álló mezőnyben, de ennek ellenére is sokakat kizárással büntettek.

A három futam alatt számos keresztbeverés és helycsere volt, de a versenyt eddig is vezető holland Annabelle Westerhof megtartotta az elsőségét, míg a fiúknál eddig vezető Guido Gallinaro szintén az első helyről várja a szombati döntő futamokat. A helyük és elsőségük viszont nem kevés munka eredménye, az üldözők jócskán megszorongatták az elsőket a futamok alatt. Az óvások után kapjuk meg a hivatalos eredménylistát, de az előzetes állás az eddigi nyolc futam után a következő:

Lányok

1. Annabelle Westerhof - Hollandia

2. Matilda Talluri - Olaszország

3. Valeriya Lomatchenko - Oroszország

Fiúk

1. Guido Gallinaro - Olaszország

2. Marcelo Cairo Assenza - Spanyolország

3. Campbell Patton - Bermuda

4. Kirill Tereshkin - Oroszország

A bermudai versenyző nem számít az Európa-bajnokság eredményébe, őt a Laser Radial Trophy pontozásában értékelik. Az erős szél az osztályba legfiatalabbak között induló és még kezdőnek számító magyar versenyzőknek nem kedvezett, jobban látható eredményt az ezüst csoportban Goldfinger Dárió mutatott fel, aki futamban a negyedik helyről kezdett, majd nyolcadiként futott be. Szombaton az utolsó versenynapon szintén három futamot szeretne a rendezőség lebonyolítani. A cél, hogy a kiírt 12-ből 11 futamot megrendezzenek, ezért ismét a tíz órás futamkezdést írják ki a versenyzőknek. Az előrejelzés nem annyira kedvező jelenleg, ha kevés szél miatt csúszik a futamok indítása, a legutolsó futamot délután három órakor indíthatják el a szabályok szerint.