Emlékezés

A BYC egykori klubtagja, a vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd szakorvos, Kékszalag-győztes - ő volt Horváth Boldizsár. Életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés is fontos szerepet töltött be: három fa hajó tervezésében és építésében vett részt, leghíresebb hajója az Addió 40-es cirkáló volt, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot.

„Az Addiót 1941-42 között építette Horváth Boldizsár. A terveket Benacsek Jenő készítette és a hajó a Balatonfüredi Hajógyárban épült meg. Horváth Boldizsárnak ez volt a harmadik cirkálója egy 22-es és egy 30-as után. Vízre tétele 1943. április 17-én történt. A hajót 1968-ig - haláláig - használta. Saját, illetve Irma nevű lánya kormányzásával hat bajnokságot és egy Kékszalag győzelmet szereztek” - írja Dulin Jenő, A magyar vitorlázás története című könyvében.

Tapasztalatgyűjtés, rutinszerzés

Az idei évben a Horváth Boldizsár emlékverseny a Yardstick Trophy-sorozat ötödik állomása. A szabadidősport elősegítése érdekében az eseményre verseny- és sportorvosi engedély nélkül is lehet nevezni. A kezdő vitorlázóknak kifejezetten hasznos tapasztalat lehet a verseny, ahol igazi profiktól leshetik el a sport sajátosságait és rutint szerezhetnek a versenyzésben.A profi résztvevőknek pedig remek alkalom, hogy a Kékszalag előtt még utoljára teszteljék csapatukat, felszerelésüket. A rövid túraversenyen a hajók a hagyományos Balatonfüred - Paloznak - Tihany - Hajógyári-öböl - Balatonfüred útvonalon fognak vitorlázni. A Panasonic Heating & Cooling Solutions üzletágának köszönhetően a verseny abszolút győztes csapata értékes fődíjat vihet haza, a Szabó és Fia Borpince pedig kiváló borokkal jutalmazza a dobogósokat.

A versenyre előnevezni a BYC honlapján eléhető online regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Versenykiírás és -utasítás pedig a verseny online hirdetőtábláján elérhető. Fotó: Szántó Áron/BYC