Két hajóosztályban már a döntő futamok következnek a vasárnapi pihenőnap után. Férfi 470-esben a gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor egység szombaton a 9-14 csomós északnyugati szélben az ötödik futamban 3., a hatodikban pedig a 26. helyen futottak célba. Ezzel a 15. pozícióban várják a négy döntő futamot, mögöttük egy őponton belül két hajó előttük három pontra egy. A nemzetek sorrendjében a 12. helyről kezdik az utolsó négy futamot (Aarhusban az első 9 nemzet szerez indulási jogot a 2020-as tokiói olimpiára). Az első három helyen az európa-bajnok svéd Dahlberg-Bergström kettős áll, megelőzve két japán hajót.

Finn dinghyben Berecz Zsombor 10. és 5. helyeket futott a szombati két futamban, ezzel összetettben a 17. helyről várja a folytatást. A nemzetek sorrendjében a 13. helyen áll, ebben az osztályban is kilenc helyet osztanak ki a dán városban.  A mezőny nagyon szoros, Zsombor előtt 8 ponton belül tartózkodik hét hajó.

A Laser osztályokban a 3. és a 4. futamokat bonyolították le szombaton, nekik még két selejtező futamunk van hátra vasárnap. A női Radial osztályban Érdi Mári jelenleg is kvótás helyen áll, összetettben a 13. helyre jött fel a szombati 8. és 13. helyezéseivel (a világbajnokságon 18 helyet lehet elnyerni). Férfi Standardban Vadnai Benjamin 14. és 21. helyeivel a 41. pozícióba csúszott vissza három helyet rontva, de a férfi Laser mezőny elképesztően sűrű, egy-egy jobb helyezéssel sokat lehet előrelépni. Testvére, Jonatán a 28. és 14. hfutambeli helyezéseivel a 102. helyre javított a péntek esti 130-ról.

Pénteki beszámoló:

A pénteki versenynap meghozta a világbajnokság első magyar futamgyőzelmét: a férfi 470-esben versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a mai második, összességében a selejtező harmadik futamát megnyerte, olimpiai, világ- és európa-bajnokokat megelőzve. A magyar egység a második futamban a 21. helyen végzett, ami elmaradt a csütörtöki remek 7. helytől. A következő futamban aztán nagyot dobtak: a rajt után az élre álltak, s bár egy időben a második helyen versenyeztek egy japán egység mögött, a második krajcban megelőzték és onnan már végeg vezetve megnyerték a futamot.


"A mai nap sem volt egyszerű, mivel a szélben csak egy, legfeljebb két komolyabb változás volt tapasztalható, nehezen lehetett eldönteni, hogy a pálya melyik oldala lesz a nyerő" - értékelte a futamokat Gyapjas Balázs. Az első futamban jobbra nyitottak, ám egy balos szélforduló nyomán nehéz helyzetbe kerültek és nem is tudtak a 21. helynél előbb befutni. "A második futamban végig tisztán vitorlázhattunk és ezt sikerült is megnyerni. A mai harmadik futamban is jó pozícióban voltunk, de becsúszot néhány kisebb hiba, ezzel együtt az ott elért 12. hellyel elégedettek vagyunk." Gyapjasék sebessége végig, az egész nap során jó volt, ami különösen akkor tudott sokat számítani, ha a jó oldalt is eltalálták.

Ezzel négy futam után az összetettben a 14. helyen tartózkodnak, ami  a nemzetek sorrendjében a 11. pozíciót jelenti. A másik magyar férfi 470-es egység, a Litkey Botond-Rácz Levente kettős pénteken 29., 32. és 22. helyeket futottak, ezzel az összetett listán az 59. helyet foglalják el.  Vezet a japán Doi-Kimura kettős a svéd Dahlberg-Bergström és a spanyol Xammar-Rodriguez egységek előtt.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövewtség

Fotók: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség; Peter Broegger / WWS.SailingPhotoAarhus.dk