A Nacra 17 olyan újdonság, amivel a hagyományos olimpiai felkészülők nem sokat tudnak kezdeni. Nálunk sincs ez másként. Az olimpiai részvételt hosszú felkészülési folyamat előzi meg. Kvótát csak felkészült versenyző szerez. És akkor megjelenik az olimpiai hajóosztályok között egy 17 lábas foileres katamarán vegyespárosokra kiírva. Ilyet nem termel a felkészülési rendszer. Se hajó se versenyző. Vagy mégis?

A 2018-as év legfontosabb felkészülési versenye az aarhusi Hempel Sailing World Championships ahol a tokiói részvételi kvóták 40%-áért küzd 100 nemzet 1500 versenyzője. Köztük egy magyar vegyespáros Virág Flóra és Molnár Dávid Nacra 17-es foileres katamaránon. Ők még nem mérettek meg. Első versenyük a VB. Lehet, hogy ők a Holnap hősei?

Még a verseny előtt beszélgetünk Aarhusban a VB színhelyén.

Hol ismerkedtetek meg a vitorlázással?

Flóra: Az egész úgy kezdődött, hogy a szüleim beiratták  a nővéremet Agárdon egy vitorlás táborba ( YCA) majd elkezdett versenyezni és mindenhova mentünk vele. Eleinte nem tetszett, de aztán egy szép napon a Garda tónál volt nővérem edzőtáborban, ahol végigkísértem hogyan szerelnek majd mennek ki a vízre és ott abban a pillanatban 12 évesen eldöntöttem, hogy vitorlázni szeretnék. A Garda tó azóta is a kedvencem.

Dávid: Én Fonyódon élek és 6 évesen az Optimisttel majd később a Siklóval egy nyári tábor alkalmával ismerkedtem meg. Azóta minden nyaramat a táborban töltöttem de inkább ismerkedés, mint verseny szinten. 12 éves koromban már én is elkezdtem versenyezni.

 

Mikor döntöttétek el, versenyezni fogtok? Ti döntöttétek el vagy a szüleitek?

Flóra: Én már 13 évesen elkezdtem ranglista versenyekre járni. Hajt a versenyszellem, szóval ez nem volt kérdés.  Optimistben 2 évet, Laser 4.7-ben 4 évet. Később Radialra váltottam, de 15 kg-al könnyebb voltam mint a többiek, így egy erősebb szélben nem tudtam kilógni a hajót, osztályt kellet váltanom, ezért kezdtem el a katamaránt

Dávid: Én a családommal kezdtem vitorlázni  2014-ben B21-en és nagyon élveztem.

Mi a célotok a vitorlázással?

Flóra: Kijutni az olimpiára, másrészt meg nagyon beleszerettem a katamaránba és azt a tudást, amit az olimpiai felkészülésben szerzek, azt valahogy a hazai vizeken szeretném továbbítani az ifjúsági korosztálynak. Tehát edző szeretnék lenni.

Dávid: Nekem is lényegében ugyanez, csak én ezt úgy alakítanám, hogy  egész életemben tudjak foglalkozni a vitorlázással.

Nem furcsa, hogy a ti korotokban míg mások mondjuk buliznak meg „élik” az életüket addig ti kimaradtok az ilyenekből? Vagy abszolút hidegen hagy titeket az az életmód?

Flóra: Hát annyira nem, hogy fesztiválokra vagy  bulizni járjak. Inkább a vitorlázós barátaimmal próbálunk összejönni, de az is évente kb 1-2 -szer fordul elő. De közben járok az egyetemre, - ahol egyéni tanrenddel rendelkezem, - így jut időm az élsportra és a diploma szerzésre egyaránt.

Milyen az egyetemi élet? Tudsz benne részt venni?

Flóra:  Nem, mert ahova én járok egyetemre ott csak élsportolók vannak, és  ők is ritkán járnak iskolába. Amúgy vannak barátaim, akik rendes tanrend szerint tanulnak, de sajnos így sem tudok nagyon részt venni az egyetemi életben.

Dávid: Még gimnazista vagyok Almádiban – magántanulóként - ugyancsak egyéni tanrenddel rendelkezem. Tavaly télen nem voltunk edzeni,  meg én kollégista is vagyok, így részese vagyok a gimnazista életnek. Szóval én nem érzem, hogy kimaradtam volna bármiből is leszámítva a nyarakat. Valamit valamiért.

 

Mi volt az eddigi legjobb vitorlás élményetek?

Dávid: Az első repülés ami most történt májusban  az új hajóval.

Flóra: Egy versenyhelyzet soráni áttörés. Amikor felülkerekedtem a csalódottságomon és utána jókat tudtam menni, bekerültem az aranycsoportba - fel tudtam a harmincadik helyről a 8.-ra jönni.

            

Miért pont a Nacra 17?

Flóra: Amikor elkezdtem ugye Radiálozni, akkor jött be, mint olimpiai hajó osztály. És akkor egy Laseres sráccal ültem át a katamaránba 17 évesen.

 

És mi történt az előző pároddal?

Flóra: Nekem volt pár manchaftom de mindig voltak problémák: vagy anyagi vagy nem ugyanaz a cél, egyetem stb stb. Tavaly nyáron 2017-ben találkoztam Dáviddal egy nagyhajós verseny során, ahol megbeszéltük, hogy szeretnénk együtt vitorlázni.

Milyen a kapcsolatotok? Hogyan oldjátok a feszültséget?

Flóra: (Nevetve) Laza a kapcsolatunk, de  ha valamit elront a másik, akkor idegesek leszünk és akkor nem tudunk mérgesen beszélni egymással, szóval mindkettőknek kell egy kis idő, hogy lenyugodjunk. Van, amikor ez pikk-pakk megvan, van amikor ez picit hosszabb és akkor inkább nem beszélünk egymáshoz.

 

A kvóta szerzésen kívül mi a célotok ezzel a versennyel? Mit vártok magatoktól?

Flóra: Tapasztalat szerzés és a mezőny megismerése, mivel ez az első foileres versenyünk.

Ki támogat titeket?

Flóra: A család ( nevet), meg sok-sok ismerős akik eszközzel támogatnak, illetve klubbunk, a Balatoni Yach Club.

Ezzel a versennyel számítotok arra, hogy majd könnyebb lesz szponzort találni?

Flóra: Igen egy jó eredmény majd biztos dob a lehetőségeken.

Olvastam, hogy teljesen külön egy a magyar csapattól függetlenül szerveztétek a részvételt. Milyen érzés? Azért mozogtok együtt a magyarokkal?

Flóra: Nem. Teljesen külön vagyunk, de mindenki szanaszét van. Talán jobb lett volna ha mindenki ugyan azon a szálláson lenne. Nem tudom miért alakult így.

Hogyan készültetek? Milyen az edzővel a kapcsolatotok?

Flóra: A Gardán edzettünk március vége, április eleje óta, de még a C svertes hajóval. Az edzőnk az olasz  Federica Salva szintén Nacra 17-ben versenyzett. A foilerezést együtt tanuljuk, de azért Federica elég sok praktikus infót  tud szerezni az olaszoktól. Ezenkívűl otthon Alsóörsön és Fonyódon is vitorláztunk, ha épp nem volt edzőtábor.

Mióta együtt vagytok, mennyi időt töltöttek a vízen?

Flóra: A Foileres hajóval egy hónap alatt  kb 22 napot. Május óta, mert csak akkor érkezett meg az új hajó, szóval nem olyan sokat mint a többiek.

 

Miért tartott ennyi ideig, hogy megkapjátok az új hajót? Tudtommal 2017 nyara óta beszerezhető.

Flóra: Direkt később rendeltük meg a hajót, mivel általában az első sorozat után derülnek ki a hibák a hajón.  Saját költségvetésből nem tudtuk volna finanszírozni, hogy mindenből duplát vegyünk. ezért vártunk vele. Decemberben rendeltük meg és  májusra kaptuk meg egy hónap csúszással.

 

Milyen eredményt vártok ettől a versenytől?

Flóra: Nagyon jó lenne az aranycsoportba bejutni, de nem vagyunk ráfeszülve semmilyen eredményre, mert inkább most a részvétel meg a mezőny felmérése a lényeg.

Mi a tervetek a jövőre nézve?

Mint említettük, edzők szeretnénk lenni, mert Magyarországon még nincsen kialakulva komoly  katamarán mezőny. Ifjúsági korosztályban egyáltalán nincsen, pedig van Nacra 15-ös hajó (2 db) igaz még csak „úton”. Szóval a jövőre nézve az ifjúsági mezőnyt szeretnénk „felpörgetni”

Fotó: Cserta Gábor, Gerő Luca