Imádom a Balatont, ahogy a szabadidőm engedi, mind itt töltöm. Ennél már csak a vitorlázást szeretem jobban, mit még kisgyermekként nevelt belém édesapám. A versenyzés azonban sosem volt nagy álmom, persze néha, évente néhányszor jó megmérettetni magát az embernek és bizonyos versenyeket meg már teljesíteni is érdem. Régóta kacérkodtam viszont a gondolattal, hogy elinduljak a BAHART Regattán, legalább valamelyik fordulóján, mert olyan jópofa kis versenysorozatnak tűnt. Így adatott meg, hogy barátom meghívott kormányosnak a BAHART Regatta lellei fordulójára, Mosquito nevű Banner 28-as típusú hajójára (YSII csoportban 100-as előnyszámmal), a Porthole pedig felkért, hogy egyúttal legyünk médiahajó. Örömmel fogadtam el a felkérést és gyorsan összeverbuváltunk egy csapatot zömében nem versenyző túravitorlázókból.



A szombat délelőtt 10 órakor Lelle elől induló túraverseny napján reggel 8-kor már kifutottunk a szemesi kikötőből - lévén, hogy ez a Mosquito anyakikötője -, hogy odaérjünk a versenyre, illetve addig valamennyire megszokjuk a hajót, valamint egymást, mégiscsak valahogy amennyire csak lehet összekovácsolódjon kis csapatunk. Korábban a meteorlógia erősebb akár Bft. 6-os, 7-es szelet ígért, ezért komolyabban előkészítettünk mindent, hogy akár reffelni, akár gyorsan vitorlát kell cserélni minden menjen, ha nem is profi versenyzőként, de megbízható gyorsan reagáló profi túravitorlázóként. A versenytáv kellemesnek ígérkezett; Lelle-Szemes-Révfülöp-Boglár-Lelle útvonal, ami amúgy is egy kedvenc környékem, persze nehéz ilyet mondani, mert szinte mind az a Balatonon!



Remekül elkaptuk a rajtot! Szél felől fent rajtoltunk tiszta szélben, már csak arra kellett figyeljünk, hogy a gyorsabb, de kevésbé jól rajtoló hajók mikor elhaladnak, akkor ne takarjanak be. Így számtalan luvcsatát vívtunk a Bft. 2-es és 4-es között váltakozó félszeles menetben. Páran ballonokkal próbálkoztak, de nekik sokszor, főleg az erősebb élesebb ráfújásoknál bele kellett ejteni, vagy rá kellett engedniük, miközben nagygenoa-val is csodásan lehetett haladni. A szemesi fordulótól egytakkos negyed szél lett Révfülöpig az egyre stabilabbá váló Bft. 2-es, 3-as szélben. Szépen haladtak a hajók, némelyik igen látványosan!



Révfülöpi bójavétel után jött a hátszéles menet Boglárra. Kivétel nélkül, mindenki villantotta a ballonokat, így mi is. A gyorsabb haladás miatt, majdnem raum-raum menetben külső takkal haladtunk előszőr Fonyód irányába, majd meghalzolva Boglárra az akkor már Bft. 2-esre tompuló szélben. Azonban Boglárnál a forduló után hamar elfogyott az üzemanyag. Szerencse, hogy csak a Boglár-Lelle rövid szakasz maradt hátra, ami így elviselhetőbb volt. Az egész futam alatt nagy taktikai trükkökre nem volt lehetőség, a rajt számított most rengeteget (kreuz szakasz gyakorlatilag nem is volt), szinte csak a hajókülönbségek jöttek ki, a végén egy kis leállószeles, szélcsendes trükközésre azért volt lehetőség, amiből kiválóan jöttünk ki, lenyomva a futam alatt végig nagy rivális ellenfeleink egy részét.



Másnapra a rendezőség pályaversenyt tervezett, de több mint 2 óra halasztás után törölni kellett a futamot, mert szél hiányában Bft. 1 alatt nem lehet pályaversenyt tartani. Azonban mégis egy csodás családias versenysorozatot ismertünk meg a BAHART szervezésében esti parti bulival. Ajánlom is mindenkinek, igen kellemes szórakozásnak bizonyult! Köszönjük a szervezőknek! Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek!