Olimpia 2024: Az utóbbi napokban forr az internet attól, hogy a Luka30-as tőkesúlyos hajó kerül be az Olimpiára 2024-ben és a Finn repül. Rá is kerestem a hajóra, hogy mégis miről van szó. Ez a kép is szembe jött velem, amitől ki is kerekedett a szemem. Kiskutya, kisgyerek, anyu, apu. De ezzel nincs vége, van benne zuhanyzó és konyha is! Komolyan! Nos ugyan hivatalosan nem dőlt el, hogy ez a hajó olimpiai osztály lesz - a napokban meghozott döntés arról szól, hogy a Mixed Two Person Keelboat Offshore kerül a Finn helyére (később kerül kiválasztásra az osztály), - de elég sok a pletyka ezügyben és gyaníthatóan nem alaptalanul szivárogtatták ki.

Leszögezném, hogy nem ismerem pontosan az Olimpiai Vitorlázás célkitűzéseit. De, hogy a francba szolgálja a vitorlázás népszerűségét egy olyan osztály, amit eleve offshore pályára szánnak és ilyen paraméterekkel rendelkezik? Az egész vitorlázás arról szólt az elmúlt 10-20 évben, hogy közelebb hozzuk azt a nézőkhöz. Még az America’s Cup is bevonult az offshore-ból az inshore-ba ez elmúlt évtizedekben, mert emberközelivé, nézhetővé szeretne válni. A Volvo Ocean Race szintúgy. Erre választanak egy ilyet. Azt elfogadható érvnek tartom, hogy a vitorlázás különféle ágait jobban illene reprezentálni, de ennek viszont ellentmond, hogy korábban a keelereket egyszer már kitették az Olimpiáról. A nemek arányának ilyen mértékű feltornázásáról most nem is ejtenék szót, tudom-tudom, NOB elvárás.

Túl erős, mesterkélt beavatkozásnak tűnik a most meghozott döntés a WS részéről. Mindenütt a Finnesek irányába mutatott szolidaritással találkozni. És tegyük hozzá: teljes joggal! Én is csatlakozom hozzájuk, mert ugyan az én testalkatommal csak álom maradhat a Finnezés (ok egyszer azért kipróbáltam) de egy olyan hajóosztályt golyóznak most ki, ami amellett, hogy tradicionális és ikonikus, a kimondottan erős testalkatú srácoknak az egyetlen alternatíva jelenleg.

Ha jól tudom, az új osztály egy eléggé utolsó pillantos, a World Sailing vezetősége által becsúsztatott javaslaton alapszik, amely valószínűleg nem minden előkészítés nélküli. Emiatt kiáltanak sokan most skandallumot és egyéb nem túl finom megjegyzéseket, jelzőket a WS vezetőire, akik között nem vitorlázók is vannak. Csavar az egészben hogy a Word Sailing Council korábban májusban már egyszer elvetette a most megszavazott esemény lehetőségét.

Hogy nekünk magyaroknak lenne-e esélyünk ebben az új osztályban 2024-ben azt nehéz megmondani, de Zsombi eredményeit elnézve mégis inkább a Finnre szavazunk.

Kép forrás: https://powerandsail.hu