A korábbi években a szervezők - talán a létesítmények jobb kihasználása érdekében - egy időben több tematikus kiállítást is  megrendeztek, de a látogatók túlnyomó többsége nem igazán lelkesedett az érdeklődési körén kívül eső látványosságok iránt. A hajósok nem sok időt töltöttek a fegyvereket, a vadászat kellékeit bemutató pavilonokban, mint ahogy a bakancsos terepszínű ruházatban pompázó vadászok cserkelése a tíkfa dekken sem aratott osztatlan sikert. A Budapest Boat Show és az Utazás kiállítás látogatóinak érdeklődése sokkal közelebb áll egymáshoz. A hajósok valójában utazók, akik szárazföldi társaikhoz hasonlóan keresnek úti célt. A hajós utazó annyiban más, hogy célját vízen közelíti, megküzdve a természet erőinek ellenállásával.

Ne feledjük a régi bölcseletet, mely szerint nem a cél elérése a lényeg, hanem az út, az utazás maga.

Van-e értelme kiállításon ismerkedni az utazási lehetőségekkel, amikor ott az internet? Ma már magunk foglalhatunk olcsó repülőjegyet, szállást, mobileszközökre letölthető városi idegenvezetést.  Aki vásárolt már neten kínai konfekciót, és az XXL-es kabátot kénytelen volt a szomszéd vézna kisgyerekének ajándékozni, az tudja, hogy a személyes benyomásokra alapozott döntésben kevesebb a kockázat. Idén – amikor 30 ország 300 kiállítójával találkozhatunk -  Algéria az Utazás kiállítás meghívott díszvendége. A legnagyobb afrikai országot az ENSZ a világ 5. legbiztonságosabb országának minősítette, ahol 1400 km tengerpart, hófödte hegyek és a Szahara sivatagja kínál látnivalót az utazóknak. De számtalan leg-et mondhat magáénak a hazai díszvendég, Bács-Kiskun megye és Kecskemét városa is.



A személyes élményekre alapozott döntésekhez nyújt támaszt a Budapest Boat Show is. A látványos prospektusok, a gyönyörű fotók nem pótolják egy kiállításon megismert hajó élményét, ahol az illatoknak, a tapintásnak nagyobb szerep jut, mint a műszaki adatok böngészésének. Ezen a kiállításon 110 hajóval ismerkedhetünk, de a kiállítás díszvendége a hatalmas átalakulás előtt álló Fertő tó is tartogat meglepetéseket. Idén sem maradnak el a színpadi beszélgetések olimpikonokkal, ismert vitorlázókkal és a jeges Balaton hajósaival a HidegenLégió tagjaival. Ha az Utazás kiállítás látogatói felkeresik a G pavilonban kiállított hajókat, vagy az F pavilonban kiállított a Karaván Szalonon látható 50 lakóautót, lakókocsit bizonyosan találnak néznivalót. De a hajózás szerelmesei miért mennének át az Utazás kiállításra? Van rá okuk. A hajózás különösen a Balatonon egyre népszerűbb. Mindez nem csupán a vitorlázásnak köszönhető, de egyre többen kapcsolódnak be az elektromotoros hajózás környezettudatos világába. 2019-től egy újabb, a világban igen nagy népszerűségnek örvendő hajós közösség jelenik meg Magyarországon: az engedély nélkül is vezethető nyaralóhajók révén. Az A pavilon 209-es standján az Aktív Magyarország kiállításán mutatkozik be egy Nicols típusú francia hajó mely 19 társával együtt a Tisza Tavon, a Felső Tiszán és a Bodrogon fogja szolgálni a nyaralni és hajózni vágyókat.

 

Ne feledjük! Utazás és Budapest Boat Show február 21-24-ig.