Több hajóosztály kívánsága volt, hogy a Földváron, a Spartacus rendezésében kerüljön sor a bajnokságukra. Augusztus 22-25. között a NAU 330 flottabajnokságát, augusztus 29. és szeptember 1. között az 50-es cirkálók flottabajnokságát, szeptember 7-9. között pedig a Repülő Hollandi, a Csillaghajó és a katamarán osztályok flottabajnokságát rendezi meg a klub.

Igazi különlegesség lesz az idén június 1-2-én a MET Klasszikus Kupa. A hagyományos nagyhajós versenyt az idén először a klasszikus hajóknak írták ki, exkluzív versenylehetőséget biztosítva ezzel a Balaton legendás vitorlásainak. A parti programok sora is a hagyományos elegancia jegyében várja az indulókat. Sok One design nagyhajós osztály számára ranglistaverseny lesz a június 29-30. között megrendezésre kerülő F.W.Raiffeisen One Design Trophy.

Az év egyik nagyhajós szenzációjának ígérkezik az idén másodszor megrendezésre kerülő Ezüst Szalag éjszakai túraverseny a Balaton nyugati medencéjében, június 15-16-án. Egyedülálló módon a szombat délutáni rajt előtt kerül megrendezésre a verseny fogadása, a késő délutáni rajt, a várható szél függvényében kitett pálya garantálja, hogy vasárnap kora délután a díjkiosztó fogadás után még mindenki lazán haza is vitorlázhasson. Az abszolút első helyezett ezüst vándordíja és az abszolút helyezettek érmei és különdíjai mellett idén külön díjazzák az egytestű vitorlások legjobbjait is. A verseny idén is a Kwindoo nyomkövetésével zajlik. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően még élményszerűbb lesz a verseny követhetősége a parti szurkolók számára.

Az ifjúsági versenyek közül kiemelkedik a július 1-3. között megrendezésre kerülő Csoki Kupa, amely – a résztvevő nemzeteket és az indulók számát tekintve - mára odakerült a legjelentősebb európai utánpótlás versenyek közé. A Csoki kupa idén egyben az Olympic Hopes Competition (Olimpiai Reménységek Versenye) rendezvénysorozat része, amely a Visegrádi Négyek kezdeményezésére jött létre és a vitorlázás sportágban a Spartacus Vitorlás Egylet rendezi ezt az eseményt. A földvári szezon pedig április 27-28-án a F.W.Raiffeisen Ifjúsági Kupával indul. Július 20-22 között pedig a hagyományos Spari Kupa várja az ifiket.

Az olimpiai és volt olimpiai osztályok június 8-10 között versenyeznek a klub legendás mesteredzőjéről elnevezett Dolesch Iván Emlékversenyen.

A Spartacus VE tavaly óta a Magyar Szörf Szövetség tagegyesülete is, így a szörfversenyek rendezése is a klub feladata és vállalása lett. Július 27-28-án Szörf Magyar Kupa forduló, augusztus 10-11-én pedig Szörf utánpótlás verseny lesz Földváron.
A szeptemberi Repülő Hollandi EB után sem zár be a Spari, az őszi versenyek közül említésre méltó a szeptember 28-i nagyhajós Unitef Yardstick Trophy túrafutam, amely idén 20 láb alatti katamaránok számára is kiírásra kerül. Szeptember 29-én az Unitef kupa pályaversenye sok nagyhajós osztály számára ranglista verseny is. Talán az idény egyik leglátványosabb regattájára kerül sor október 5-én: a Foiler Balaton a repülő vitorláshajók számára kínál versenylehetőséget – és a nézők számára különleges élményt.

Minden vitorlázót vár 2019-ben is Balatonföldvár, a Spartacus szlogenjének jegyében: Szél, víz, barátok!

Optimistes drónfotók: Keszthelyi György/ Sailing Drone Team
Ezüst szalag fotók: Cserta Gábor/SVE
Szöveg: Visy László