zeretnék a 2016. november 22-én írodott cikkre ( Bezár az Építők kikötő Balatonalmádiban )reagálni, mert a vitorlázók közül sem mindenki szent ember. Gyerekkoromban sok időt töltöttem Almádiban a Videoton üdülőben, ahol Krasznai Tóni bácsi hajóskapitány keze alatt voltam gyerek. Akkor bemehettünk a vállalati üdülőkbe, horgászhattunk a szabad partszakaszokon és nyáron élveztük a szabadságot. Sajnos a tőkével nem jár ész, eladták az üdülőket, lezárják a partot és az új feltörekvő gazdagok nagyon irigyek lettek. Tünjenek el a kikötőmből a vitorlások, ne horgásszanak a parton. Érdekes, amikor a vitorlázókat sérelem éri, akkor ( jogosan ) felháborodnak, de amikor ők teszik tönkre más sportág embereinek szórakozását, akkor hallgatnak. Ez történt Almádiban, amikor  móló melletti sétány előtti vízen megjelentek a bójához kikötött bérhajók, elvéve a vízterületet a horgászok elől. A bérvitorlások békében meglehetnének kb. 120 m távolságban is a parttól, hisz a vitorlásokhoz csónakkal mennek ki és úgy kötnek ki a  mólóhoz. Sajnos fel sem merült a hajók kikötését intéző személy fejében, hogy lehetőleg mások igényeit figyelembe véve kösse ki a hajóit. A jogszabály szerint engedély nélkül, mederhasználati díj megfizetése nélkül vitorlások vesztegelhetnek bójás kikötéssel, senki nem mondja meg, hogy hány darab vitorlás lehet ott, milyen messze a parttól.

Minden egyes bója alatt egy betontömb van, amelyek a víz alatt össze vannak kötve és ha a horgász a bóják közé is dobna, akadót talál.

A problémát jeleztük a Bahart illetékesének, aki a móló 1 négyzetméteres részét bérbe adta egy magán személynek ( aki bérvitorláztatást folytat ), anélkül, hogy meghatározta volna a kikötés szabályait.

Jeleztük a Mohosz felé, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrség felé, de senki nem tud vagy nem akar a horgászokon segíteni, pedig igen egyszerű lenne a megoldás, a hajókat vigyék min. 120m távolságra a partoktól.

Nagyon érdekes sztori lenne, ha az előző cikkhez kapcsolódva  a folytatásban azt hallanánk, hogy süllyednek a vitorlások a Balatonon. Ugye ezt senki sem szeretné, én sem.

Illetékesek tehetnének valami jót is.

A Porthole hagyományosan az a hajós online magazin, mely örömmel fogadja és ad teret minden hajózáshoz, vízi életmódhoz kapcsolódó élménybeszámolónak, véleménynek. Olvasói leveleink, melyek a bekuldes@porthole.hu-ra érkeznek, változatás nélkül kerülnek megjelenítésre. Az íly módon megjelenített írások nem a Porthole szerkesztőségének munkái, az olvasói vélemények nem képviselik a szerkesztőség véleményét.