Meggyőződésem, hogy elérkezett az idő egy korszerű, biztonságos és ellenőrzött - bójás kikötési szolgáltatás beindítására.

Nem szükséges visszatekinteni a múlt század hajózási szokásaira, ahol különösen az északi parton szinte minden településen ott ringatóztak a hajók a partok, nádasok előtt. Az európai tavakon is megtalálhatóak a bójára kötött hajók, de itt a Balatonon is egyre több helyen látunk – egyéni megoldásként - bóján álló hajókat.

 

A lehetőség adott, de nem igazán javasolnám, hogy bárki önállóan bójákat telepítsen anélkül, hogy tisztában lenne a várható nehézségekkel. Technikailag kell egy méretezett tömegű betontömb, tervezetten bevasalva és a megfelelő helyen elhelyezve. Kell egy lehetőleg rozsdamentes, az igénybevételnek biztonsággal megfelelő hosszúságú és minőségű szemekből álló lánc, egy bója, mely könnyen elérhető, aminek a tetején a lánccal összekötött fülre, vagy a bója alján lévő csatlakozási pontra, kínál kikötési lehetőséget. A bóját és a láncot a tél beállta előtt le kell szerelni és átvizsgálni, majd tavasszal, búvár segítségével visszaszerelni. A kikötött hajón legyen napnyugtától fehér 360 fokos topfény, nappal fekete gömb. Gondoskodni kell a kikötött hajó megfigyeléséről, ami webkamerával is megoldható.

 

Meg kell oldani a kikötött hajó megközelítését. Erre legjobb megoldás a saját boci, de szolgáltatót is igénybe vehetünk. A boci amennyiben nem felfújható, elvileg vontatható, de ezt a kérdést igyekszünk tisztázni.

Azt hiszem többen is hajlandóak lennének bójára kötni, de a telepítéssel, felügyelettel járó költségeket, nehézségeket nem tudják felvállalni.

 


Szeretnénk felmérni az igényeket, ezért megalakítjuk a Bóján a Balatonon FB csoportot, ahol várjuk a jelentkezőket minden elkötelezettség nélkül. Ha sikerül komolyabb létszámot felmutatnunk, akkor keresünk felkészült kivitelezőt, tárgyalunk a hatóságokkal, beszerezzük az egységes számozott bójákat, megszervezzük a megfigyelést, a telepítést és a téli kivételt.

A bójabérlet díja a jelentkezők létszámától függ.

Ne késlekedjetek a csatlakozással, mert megfelelő létszám esetén akár már a jövő tavasszal elindulhatna a szolgáltatás!