PH: Hogyan találtatok rá a Helga Cup-ra?

SA: Idén tavasszal már harmadik alkalommal indultunk Horvátországban a csak női csapatoknak szervezett PMS regattán, ott hallottuk az olasz csapattól, hogy van Hamburgban egy nagyobb szabású női verseny, a Helga Cup, ahol J70 hajókkal megy a versengés.

PH: Hogyan állt össze a csapat?

SA: A harmadik szezont kezdjük nagyjából tízen, akikből összeáll egy adott versenyre az aktuális csapat. A Helga Cup-ra négyen utaztunk: Berecz Timi, Gál Gabi, Kemény Klári és én. Idén még nem volt sok időnk együtt vitorlázni, és ilyen típusú hajóval még egyáltalán nem mentünk, ami nem könnyítette a dolgunkat, de ügyesen megoldottuk.

PH: milyen rendszerben zajlott a verseny?

SA: Előre kisorsolták, hogy ki melyik pályán megy, és kikkel kerül egy csoportba. Egyszerre 3 pályán versenyzett 7-7-7 csapat, rövid, pörgős, két körös up and down pályán, így a három nap alatt 12 futamot terveztek a rendezők. A végén a legjobb 8 csapat ment egy up&down medál race-t, aminek a befutója a móló előtt volt: hatalmas élmény volt, a szélnek köszönhetően még az a kis szakasz is taktikusra sikerült. A legkisebb pontszámítás alapján kapták a hajók a pontokat a helyezéseknek megfelelően. Összesen 76 csapat indult, végül csak 10 futam jött össze, kiejtő nélkül. Mi a 37. helyen végeztünk.

PH: Milyen volt a szervezés?

SA: Nagyon profi, a vízen és a parton is: nem hagytak magunkra egy pillanatra sem. Óvás tárgyalások nem voltak, a rendezőség rögtön a vízen, az esetek után meghozta a döntéseit, minden pályán külön motorossal. Edzők nem lehettek a pályán, de még a vízen sem, csak a parton.

PH: Milyen volt az időjárás?

SA: Nagyon jól esett az itthoni 30+ fokból megérkezni a 24-25 fokba! Amúgy változó volt az időjárás, volt nagyon kicsi szél is, meg 12-18 csomó is.

PH: Milyen volt a mezőny?

SA: Erős: 10 nemzet versenyzői vettek részt a versenyen, rengeteg német csapattal, akik rendszeresen mennek ilyen típusú hajóval. Nagyon tetszett, hogy sok fiatal csapattal találkoztunk, akik egyébként Laser Radiállal, 29-errel versenyeznek, és ezek mellett ülnek be együtt a J70-esbe: jó példa lehet ez a magyar utánpótlás nevelő kluboknak is.

PH: Miben kell fejlődnötök?

SA: Egyértelműen az volt a legnagyobb hiányosságunk, hogy viszonylag keveset vitorlázunk együtt, és emiatt nem mentek annyira jól a manőverek, pedig mindenki a maximumra hajtott.

PH: Milyen kiegészítő programok voltak?

SA: Két este volt közös vacsora, de alapvetően a futamok után nem maradt sok időnk, sem túl sok energiánk parti programokra, hiszen volt olyan nap, hogy este 8-kor jöttünk ki a vízről.

Gratulálunk a csapatnak, és reméljük, hogy Anniék mellett egyre több női vitorlázóról számolhatunk be nemzetközi versenyek kapcsán!

 

További információk a csapatról és a versenyről:

https://www.facebook.com/pengevse/

https://www.helgacup.de/international/

https://www.facebook.com/ThinkHelgaCup/

 

Fotók: Helga Cup, Glatz Ferenc