Töretlen fejlődéssel, illetve a mögötte álló kitartással és szakmai tudással jutott el a 2013-ban alapított NAU370RUN hajóosztály története – vagy akár most már mondhatjuk, hogy történelme – egyik legfontosabb évéhez. Idén ugyanis már az ötödik Bajnokságát rendezi meg a magyar vizeken egyedülálló versenyzési aktivitást elérő nagyhajós vitorlás osztály. Nauticboat Kft műhelyében készült „performance cruiser” hajó-flotta egyidejűleg alkalmas családi túrázásra, másrészt színvonalas „one design” versenyzésre a legszigorúbb szabályozás mellett.

NAU370RUN hajó-osztályról

Nem véletlenül mondják a legaktívabb egységnek a NAU370RUN osztályt, ugyanis a Bajnokság mellett idén is valamennyi ranglistaversenyen szinte a teljes hajóosztály részvételével lehet számolni. Elvitathatatlan, hogy az osztály sok szempontból eltér a balatoni versenyvitorlás közösségtől. Egyik legfontosabb ismérve, hogy tudatosan törekszik az amatőr státusz fenntartására, amelyet azzal ér el, hogy a hajokon csak a tulajdonos kormányozhat. Az osztály szigorú szabályozása szerint a futamokon még rövid időre sem adható át az irányítás. Ugyanakkor a kormányosok dolgát megkönnyítendő, már taktikusok is részt vesznek a versenyeken. Ezek az újonnan csatlakozott csapattagok komoly vitorlás múlttal rendelkeznek: korábbi bajnokokat, olimpikonokat kértek fel a versenyzők a csapatok segítésére. Az új tagoknak köszönhetően a futamok kiélezettebbek lettek és egyúttal a csapatok, valamint az osztály fejlődését is előmozdították. 

„Számomra kiemelt jelentőséggel bír, hogy egy olyan osztályt foghatok össze, ahol a versenyeken, illetve azokon kívül is érezhető a jó hangulat, a csapatok között barátságok alakultak ki. Ebben nagy szerepe van annak, hogy tudatosan megmaradtunk amatőr szinten, miközben az osztály látványosan fejlődött. Legaktívabb osztályként minden kapitány komoly elkötelezettséggel szervezi legénységét a teljes szezonban, ami 12 ranglistaversenyből áll össze!” – mondta Temesfői Zénó, a NAU370RUN osztály elnöke.



Versenyévad 2019 és az esélyesek

Az eddig futott nyolc verseny eredményei alapján idén korábban még nem tapasztalt kiélezett küzdelem folyik az év végi ranglistagyőzelemért. Reálisan nézve még nyolc egység esélyes a dobogós helyezések valamelyikének megszerzésére. A jelenlegi állás szerint 2 győzelemmel és a legkiegyensúlyozottabb teljesítménnyel vezet az osztálykapitány által kormányzott Sleepwalker csapata, de a korábbi kétszeres bajnok hajónak a végső győzelemhez mindenképpen jó eredmény elérésére lesz szüksége a magas szorzójú Országos Bajnokságon. Ranglista második helyén 3 győzelemmel Molnár György csapata a Revolution áll, akik idén a pályaversenyeken jeleskedtek és címvédőként optimistán tekintenek az idei OB-ra is. Számukra így a 2019-es ranglistagyőzelem is megfogalmazott célkitűzés. Harmadik helyet foglalja el a Schatz Árpád kormányosról elnevezett egység, akik ingadozó teljesítmény mellett a kategóriában megnyerték az idei Kékszalagot és a Pünkösdi Regattán is győzni tudtak. Az elmúlt két évben legnagyobb fejlődést mutató csapat szintén esélyes lehet a bajnoki címre és akár a ranglistagyőzelemre, amit tavaly nagy küzdelemben szereztek meg. Utánuk következik az idei szezonban már versenygyőzelmet magának tudó és egyre javuló teljesítményt mutató Carbonado Kiss-Bálint Zsolt vezetésével. Mögöttük szorosan a 2017-es bajnok Magnum csapat áll Kurucz Sándorral a kormánynál, éppen megelőzve a tavalyi újonc Kacor Király legénységét Hrutka Gábor tapasztalt versenyzővel. Ám nem szabad megfeledkezni az idén eddig ingadozó teljesítményt nyújtó Fantom és Surprise egységekről sem – ők korábbi bajnoki dobogósok és csakúgy, mint a többiek, nagyon készülnek a jubileumi Országos Bajnokságra Balatonföldváron.

 

Országos Bajnokság és rendezvényei

Az idei versenyt is a Balatonföldvár előtti vízterületen rendezi a „RUN”-oknak Dávid Júlia versenyvezető, a parti események központi helyszíne a kikötőben található Galamb-sziget lesz. A Bajnokság iránt érdeklődök az eseményeket nem csak a partról, illetve kirándulóhajók fedélzetéről követhetik nyomon, hiszen a szervezők gondoskodnak arról, hogy a vitorlázás szerelmesei, valamint a versenyport iránt érdeklődők a közösségi média felületein is megtalálják az információkat. A futamokról az osztály hivatalos Facebook oldalán élő közvetítések lesznek láthatók és ide a nap végén a legizgalmasabb pillanatokról készülő összefoglalókat is feltöltik majd. A látványos felvételeket kísérőhajókból és drónnal készítik professzionális fotósok. A balatonföldvári kikötőben és a Galamb-szigeten az érdeklődők megnézhetik a hajókat és találkozhatnak a csapatokkal is. A bajnokságról készülő dokumentumfilmet a sport-televíziók rendelkezésére bocsátják a szervezők. A futamok izgalmaiban kifáradt versenyzőket, valamint az érdeklődőket esténként a Galamb-szigeten a Duma Színház produkciója, illetve a Starmachine együttes szórakoztatja majd. 

„Az idei év mérföldkőnek számít az osztály életében: továbbiakban az elsődleges kommunikáció a „The Sailing Class” üzenetre épül. Az új mottóval számos célunk van. Egyrészt utal az eddigi eredményeinkre, de ugyanakkor előrevetíti, hogy változatlanul fenntartjuk korábbi értékrendünket. Egyforma hajóinkkal magas színvonalú versenyzést valósítunk meg, mindamellett a közösségi életünkre is nagy hangsúlyt fektetünk – az egyéni érdekeket alárendelve az osztályközösségnek. Pár szóval összefoglalva: osztályunk meghatározó tényező lett a hazai nagyhajós vitorlássportban.” – egészített ki Temesfői Zénó.

A bajnokság kiemelt támogatói

A jubileumi verseny iránti érdeklődést mutatja, hogy soha ennyi támogató nem állt még a rendezvény mellé, mint idén. A 2019-es Bajnokság névadó szponzora a létesítménygazdálkodással foglalkozó Future FM Zrt. lett.  „A Future FM Zrt.-nél valamennyien hiszünk abban, hogy a sikerekhez vezető út és működésünk alapja a teljesítmény és a versenyhelyzet. Ez teszi lehetővé cégünk fejlődését és a folyamatos előrelépést. Ezért támogatjuk a vitorlás sportot, mert ebben a sportágban magunkra és az általunk képviselt értékekre ismerünk. A vitorlás versenyben, ahogy az üzleti életben is csapatmunkával kell megküzdeni a külső környezet hatásaival és kiszámíthatatlan fordulataival, tisztelni kell a versenytársakat, mert ők adják a legerősebb motivációt a még jobb teljesítményre, és hinnünk, bíznunk kell magunkban és a csapattagok, kollégák tapasztalatában és szakmai felkészültségében, tudásában.” – mondta el Batári Ferenc, a Future FM Zrt. vezérigazgatója.

A névadó támogató mellett régi és új szponzorok is a viadal mellett tették le voksukat idén. „Már a kezdetek óta, azaz öt éve visszatérő támogatói vagyunk a NAU370RUN vitorlásosztály országos bajnokságának, több célt is szolgál számunkra ez az együttműködés. Az egyik, talán a legközvetlenebb kapcsolódási pont a vízhez való kötődésünk: az ACO termékporfóliójának jelentős része vízzel, vízelvezetéssel, vízkezeléssel foglalkozó berendezés. Tudatosan olyan sportterületet, sportágat szerettünk volna támogatni, ami erősen kötődik vállalatunk arculatához. Másrészt a Balaton és a magyar tengeren szervezett vitorlásesemények évről évre egyre több érdeklődőt vonzanak, illetve egyre bővül a vitorlázást sportszerűen űzők köre is. A támogatással és a rendezvényhez kapcsolt marketingkommunikációval egy kicsit mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy ez a ma még sokak szemében különleges sport és a mögötte álló komoly sportteljesítmények szélesebb körhöz jussanak el.” – adott magyarázatot Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. vezető kategóriamenedzsere a vállalat részvételére.

Idén először csatlakozott a verseny támogatóihoz a GRÁNIT Bank. „Izgalmas lehetőség számunkra egy olyan verseny támogatása, amely magyar vállalkozó által tervezett és gyártott hajótípus népszerűsítését szolgálja. A digitális csatornákon szolgáltató GRÁNIT Bank elkötelezett a magyar vállalkozások fejlesztése iránt, amit testre szabott szolgáltatásaival biztosít. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az idei NAU370RUN országos bajnokság szponzoraként lépünk fel.” – mondta el Tölgyesi Zoltán, a GRÁNIT Bank vezérigazgató-helyettese, a vállalati üzletág vezetője. 

A Bajnokság kiemelt támogatói: 

  • Future FM Zrt. – névadó szponzor

  • ACO Kereskedelmi Kft.

  • GRÁNIT Bank

 

További információk az osztályról:




A rendezvény hivatalos programja

Vízi programok:

  • Szeptember 4. szerda: 

    • 8.00-9.00 helyszíni nevezés

    • 10.00 ünnepélyes megnyitó

    • 12.00 futamok

  • Szeptember 5-6-7. 

    • 10.00 futamok

  • Szeptember 8. vasárnap (tartalék nap):

    • 10.00 futamok



Szárazföldi programok:

  • Szeptember 4-5-6.: 

    • 18.00 napi összefoglalók vetítése a rendezvénysátorban, futamgyőztesek díjazása

  • Szeptember 5. csütörtök:

    • 19.00 Dumaszínház előadása

  • Szeptember 6. péntek:

    • 20.00 Starmachine együttes

  • Szeptember 7. szombat:

    • 16.00 napi összefoglaló vetítése a rendezvénysátorban

    • 17.00 díjkiosztó ünnepség, futamgyőztesek díjazása

  • Szeptember 8. vasárnap (tartalék nap):

    • 16.00 díjkiosztó ünnepség