A Balaton legnépszerűbb amatőr vitorlás kupasorozata, az idén 16 éves BAHART Regatta számos újdonsággal várta a résztvevőket. Az öt túrafutamból álló versenysorozat júniustól szeptemberig tartó élménydús küzdelmet kínált a benevezett vitorlázóknak. A versenysorozat vízi és parti rendezése átalakult, megújult. Elmaradtak a vasárnapi pályafutamok, ellenben szombaton, teljes értékű túrafutamok töltötték ki a napot. Májustól havonta egy verseny, öt hónapon át, öt különböző helyszínen, vízterületen, a Balaton más-más BAHART kikötőiből. Az idei évben a Balatoni Hajózási Zrt. önálló szervezésében zajlottak a versenyek. A vízi és parti rendezéssel járó feladatokat a hajózási vállalat koordinálta, új elképzelések szerint rendezte meg a versenyeket, kedvezményekkel csábította online előnevezésre a csapatokat és a szombati napokon egy napos túraversenyt hirdetett.

A versenysorozatban összesen 361 hajó nevezett, 1.411 versenyző rajtolt el az 5 túrafutam során, ami rangot és tekintélyt is adott az átszabott BAHART Regattának. A balatonlellei és az utolsó balatonboglári futamon is 79 hajó nevezett, melyre az utóbbi hét évben nem volt példa. A versenysorozat különböző futamai alatt mindenki megtalálhatta a számítását. A kevesebb helyismerettel vagy versenytapasztalattal rendelkező vitorlázók szervezett és biztonságos keretek között ismerhettek meg egy újabb vízterületet, kóstolhattak bele a túraversenyzés világába, a gyakorlottabb csapatok késhegyre menő csatákban, küzdhettek a dobogós helyezésekért.

 

A hagyományokhoz híven Badacsonyban indult a szezon, melyet júniusban egy siófoki futam követett, majd ismét következtek a nyugati medence déli parti vitorláskikötői. Júliusban, augusztusban és szeptemberben Balatonszemes, Balatonlelle és Balatonboglár kikötői látták vendégül a BAHART Regatta sorozat mezőnyét. A szezonzáró boglári regatta Eurakvilo Jótékonysági Regattával, Karsai Lajos emlékére a XXIV. International Kupával és az évad eredményhirdetésével és díjkiosztójával zárta a 2019-es versenysorozatot. A 2019. évi BAHART Regatta versenysorozat első fordulója egy régi jól bevált helyszínen, Badacsonyban kezdődött május 18-án, ahol egy túraversenyt kellett teljesítenie a résztvevőknek. Badacsonyban 67 hajó nevezett 255 fő részvételével. A BAHART Regatta második fordulójára Siófokon került sor június második felében, június 22-én. A siófoki regattán 68 hajó indult, 274 fő vitorlázóval, ahol változatos versenyen bizonyítottak a távot teljesítő résztvevők. A sorozat következő állomása július 6-án, Balatonszemes volt, ahol 68 hajó indult 277 fővel a fedélzetén. Kellemes családi regatta volt a Balaton középső medencéjében, ahol remek időben nagyot vitorlázott a mezőny és kis csapatok, családok kerültek a dobogóra. Ez volt egyben az egyik legértékesebb futam, a nyár közepén, a Kékszalag előtti. Több mint 20 NM (közel 40 km) volt a táv, ezzel a Kékszalag utáni három leghosszabb túraverseny egyike lett 2019-ben a balatonszemesi BAHART Regatta forduló. Augusztus 10-én rendezték meg a sorozat 4. fordulóját Balatonlellén. A szombati túraversenyen új nevezési csúccsal 79 hajó rajtolt el, 309 résztvevővel a Balatonlelle előtti vízterületen és egy hosszú körön versenghettek a hajók. A BAHART Regatta zárófutamának a korábbi években megszokottaknak megfelelően ismét Balatonboglár adott helyszínt, szeptember 14-én. A XXIV. International kupa Karsai Lajos emlékére elnevezésű boglári versenyen újra 79 hajó nevezett, 296 vitorlázó részvételével. Hagyományosan a boglári zárófutamon került sor az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány jótékonysági Regattájára, ahol sok kis boldog gyermek és családja versenyezhetett.

A boglári zárófutam után a versenysorozat győztesei és dobogósai értékes nyereményeket kaptak a szervező Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából és természetesen a szokásos kikötőhelyi díjkedvezmények is gazdára leltek a balatonboglári díjátadó alkalmával. Az érdeklődés több mint másfél évtizede lankadatlan a Balaton legnépszerűbb versenysorozata iránt olyannyira, hogy sokan már a záró forduló estéjén tervezgetni kezdték a 2020-as szezont, a hajó átalakításokat és a csapatösszeállításokat. A következő szezonra a verseny szervezői is további újítások bevezetésével szeretnék a rendezvény színvonalát és a verseny értékét, népszerűségét növelni.

A BAHART Regatta egy örökzöld téma, ami szinte soha nem ér véget, télen kicsit megpihen, de májusban ott folytatódik tovább, ahol szeptemberben abbamaradt.