A balatonfüredi kemping területén valósul meg a közel 2 milliárd forint értékű beruházás, amiről december 18-án tart közgyűlést a Magyar Vitorlás Szövetség. A tagságnak már kiküldött 40 oldalas közgyűlési anyag a beruházás minden részletét tartalmazza.  

„Régi álma valósul meg a Magyar Vitorlás Szövetségnek, mert évtizedek óta nincs valós otthona a szövetségnek. Ez azért is jelent problémát, mert a klubok tulajdonában lévő kikötők teljesen telítettek, ami érthető. Profitorientáltan működnek, minden szabad helyet értékesítenek, ezért ma már nagyon nehéz a Balatonnál akár csak egy sima túrázás alkalmával is bekötni – kezdte a „Balatonfüredi Megállópont” projekt jelentőségét értékelni Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke. – Nem beszélve arról, hogy a szövetségi versenyek idején a hajók többsége kénytelen a saját, anyakikötőjéből érkezni. Szerencsére egyre többen próbálják ki a vitorlázást és a szövetség versenyrendszerébe évről évre egyre több hajó kapcsolódik be, gondoljunk csak a Kékszalagra, de ez a kisebb versenyekre is igaz. Tehát mindenképp óriási álom valósul meg azzal, hogy szabad helyeket tudunk tartani a túrázni és versenyezni vágyóknak. Az új infrastruktúra hazai és nemzetközi események központja lehet, ahol évente több ezer fő ismerkedhet meg a sportágunkkal.

Hatalmas előrelépést jelent a kikötő, a hozzá tartozó szárazföldi komplexummal a magyar vitorlássportnak azért is, mert végre lesz egy továbbképző központunk, ami akár olimpiai továbbképző centrumként is funkcionálhat. A kikötőhelyek hasznosítása mellett tanfolyamok, továbbképzések, edzőképzések, ifjúsági táborok szervezésére is alkalmas létesítmény épül, ami a fenntarthatóság, az eredményes működtetés szempontjából is fontos.

Meglehetősen hosszú előkészítési folyamatnak értünk a végére, ami egyben a megvalósítás kezdetét is jelenti. Ez nem csak a Magyar Vitorlás Szövetség telephelye lesz. A konzorciumnak tagja a balatonfüredi önkormányzat és a Magyar Kajak-kenu Szövetség is, igaz, az MVSZ 50 százalékos tulajdonos. Az önkormányzatnak ezúton is szeretném megköszönni, hogy kiváló helyszínt talált a projekt megvalósítására. Nagyon hosszú tervezési és közbeszerzési procedúra végére értünk. Számos nehézségre kellett megoldást találnunk, de tény, hogy elérkeztünk a kivitelezői szerződéskötéshez. Lassabb folyamat a szárazföldi klubház építése, ott még további egyeztetések várhatóak. Közismert, hogy az utóbbi években jelentősen megnőttek az építőipari árak, így forráshiányos lett a beruházás, ezért műszaki tartalmat kell csökkentenünk”- magyarázta az elnök.

 „A projekt megvalósításában jelentős mérföldkő, hogy végre megkezdődhetnek a kikötő kiviteli munkálatai. A vízi létesítmény a tervek szerint 2020 őszére készül el. Tekintettel a építőipari árak jelentős emelkedésére a rendelkezésre álló forrás nem tette lehetővé a parti infrastruktúra építésének megkezdését. Az Irányító Hatósággal folytatott egyeztetések alapján ezen a soron műszaki tartalom csökkentésre lesz szükség, így a tervek szerint a parti létesítmény kivitelezése 2020 szeptemberén kezdődhet, a kikötőt a 2021-es szezonban vehetik birtokba a vitorlázók”- foglalta össze a legfontosabb információkat a beruházással kapcsolatban Holczhauser András főtitkár.