Az osztály a tavalyi szezont passzív osztálystátuszban kezdte, de ez nem szegte lelkesedését a versenyzőknek. A júniusi osztálygyűlésen az osztály tagjai bizalmat szavaztak a kapitánynak, e mellett megválasztották Fekete Lászlót felmérőnek és Fabriczki Andrást osztálytitkárnak. A felmérést követően három újabb egység csatlakozott az osztályhoz és „sikeresen meg is nyertük a 2020-as osztályaktivitási pályázatot”.

Az általuk választott ranglista versenyeket nagy lelkesedéssel versenyezte végig a flotta. A hosszú, szél nélküli túraversenyeken sem volt jellemző a feladás, még akkor sem, ha éppen nem volt kilátásban érdemi helyezés. „Heterogén osztály lévén a versenyeredményekben minden alkalommal más sorrend alakult ki, sosem ugyanaz a hajó nyerte el az első helyezést. Az osztály minden egységét profizmus, higgadt versenyzés és az ellenfelek iránt való tisztelet jellemzi. A versenyeket követő minden lehetséges alkalommal baráti beszélgetések alakultak ki a parton, mindannyian örültünk egymás sikerének és elismertük azt” – értékelt Lehoczky Ádám.

Számára egyedül a Fehér Szalag jelentett némi csalódást, ott néhány hajó ugyanis „az esős időjárás miatt a part száraz kényelmet választotta”. Ezt ugyan nem tartotta fairnek a vizet kedvelő versenyzőkkel szemben, de az osztály ezt a versenyt is kellő létszámmal teljesítette.

A 33-asok összességében elégedettek voltak az MVSZ versenyrendezéseivel, a nevezéseket „teljesen gördülékenynek találtam, egyik versenynél sem volt fennakadásunk”. A szövetség munkatársai az osztállyal kapcsolatos kérdésekre, ügyintézésekre gyorsan és precízen reagáltak. „Ugyan az MVSZ-nek csak kis mértékben van köze az ügyhöz, de hatalmas szívfájdalmunk volt a Szüreti Regatta változása. Nemcsak a mi osztályunkban, de az összes vitorlázón a csalódottságot láttam, mikor megtudták a módosított útvonalat és helyszínt” – mondta az osztálykapitány. „Úgy gondolom, hogy a vitorlássport egyik fő eleme a hagyományok tisztelete és azok ápolása, ami 2019-ben meg lett szakítva azzal, hogy a badacsonyi kikötő nem fogadott bennünket cifra indokokra hivatkozva.” Lehoczky Ádám szerint hosszasan lehetne sorolni a verseny változásának negatívumait, de szerinte 2020-ra megoldást kellene találni közös összefogással e tradicionális verseny hagyományának helyreállítására.

Az osztály előszeretettel vesz részt a Balaton nyugati medencéjében megrendezett versenyeken, mint például a Pünkösdi Regattán, a Mihálkovics Emlékversenyen, a Bahart Regattákon. „Úgy gondolom, hogy sem a nyugati, sem pedig a keleti medence nem kívánja több verseny megrendezését. A 2020-as versenynaptárat elnézve egy hétvégén 3-6 versenyen tud részt venni kedve szerint a magyar vitorlázó. Szükség van ennél több versenyre? Én inkább a versenyek minőségére fektetnék nagyobb hangsúlyt, mintsem a mennyiségre.”

A 33-as osztály legfontosabb célkitűzése az osztálynak jövőre és középtávon, azaz a következő 1-3 évben változtatni azon, hogy tíz éve nem vettek részt országos bajnokságon. „Hajóink ugyan nem up & down pályaversenyre készültek, de ettől függetlenül az eddigi visszajelzések szerint 2020-ban részt fogunk venni sikeresen a bajnokságon.”

A 2019-es szezonjuk a kapitány szerint bebizonyította, hogy továbbra is nagy potenciál és érdeklődés van heterogén osztályuk iránt, több új építésű, és fejlesztésű hajó is szeretne náluk versenyezni. „A 33-as osztály több mint 20 éves múltra vezethető vissza, ez idő alatt nagyon sokat fejlődött a technika és sok újabb fejlesztésű hajó lát napvilágot, amik a kényelem mellett egyre gyorsabbak.” Ezzel szemben osztályuk technikai előírása maradt a régi, amin 2020-ban változtatni terveznek. Lehetőséget szeretnének biztosítani az újabb hajók részvételére osztályukban, ugyanakkor a régi oszlopos egységeikkel sem szeretnék igazságtalan lenni. Az osztályszabályzat és az SZMSZ modernizálása folyamatban van, felmérőjükkel és osztálytitkárukkal dolgozunk rajta.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Kóczián Rita / TVSK