„Mivel én munka mellett készülök, december-januárban itthon kellett lennem, aztán februárban szörföztem 2 hetet, de alapvetően március közepétől indult volna a programom. Mallorcára utaztam volna először, aztán jött volna az athéni EB, júniusban a Világkupa döntő Japánban, majd az olimpia. Van ugyan itthon egy szettem, de a versenyfelszerelésem nagy része a többiekével együtt már ősszel Spanyolországba került – a szövetségi busszal szoktuk kivinni az őszi-téli szezonra –, így most a motorcsónaktól a ruhákon át a szörf cuccokig szinte mindenünk kinn ragadt.

Őszintén szólva örülök, hogy elhalasztották az olimpiát, mert a jelenlegi körülmények között biztos, hogy nem tudtam volna optimálisan felkészülni - emellett és egy egy ilyen rendkívüli járványhelyzetben félre kell tenni a személyes érdekeket, azaz nem az olimpia a legfontosabb, hanem az emberek egészsége és a járvány megfékezése. Itthon még hideg van – vagy ha a hőmérséklet néha jó is, a víz még mindenképp az. A török barátnőm hívott Törökországba, ahol egy tengerparti helyen tudtunk volna izoláltan edzeni, de a repülést az adott helyzetben nem vállaltam. 

Minden nemzetközi versenyt töröltek, amivel teljesen egyetértek: a legtöbben be vagyunk zárva otthon, nem tudunk megfelelően edzeni. Nem lettek volna egyenlők az esélyek, így nagyon rossz üzenet lett volna megtartani az eredeti időpontokban a nemzetközi versenyeket, beleértve az olimpiát is. Jövőre remélhetőleg felszabadultabb lesz mindenki, és időben el is tudja kezdeni ősszel az érdemi felkészülést.

A versenyek sorsával kapcsolatban nagyon sok még a kérdés. Az RS:X osztály, amiben versenyzem, különleges helyzetben van: a tokiói olimpia után kikerül az olimpiai osztályok közül, a helyét az iQFoil szörf veszi át. A halasztás miatt most 1 évvel többet kell vele menni, de a mezőny várhatóan kisebb lesz, mert azok közül, akik nem tudnak már kvalifikálni, sokan át fognak állni a foil-ra. Hogy melyik versenyen lesz még kvalifikációs lehetőség, azzal kapcsolatban sincs még döntés, de az biztos, hogy már csak 1 európai és 1 ázsiai kvóta kiadó. Az osztály nem készült arra, hogy jövőre világbajnokságot rendezzen, de így most az is elképzelhető, hogy mégis lesz.

Itthon is kérdésesek még a magyar bajnokság futamai: normál esetben nálunk ez egy 5 fordulós sorozat, amiből a május végit már elhalasztották, a többiről pedig majd április végén döntenek.

A foil idén még nyílt osztály lesz, mivel az olimpiai felszerelést egyelőre nehéz beszerezni – remélhetőleg így nagyobb lehet a mezőny. Komolyabb verseny eddig nem volt, de a felszerelésre nemzetközi szinten nagy a kereslet: a tavaszi szállításhoz decemberben meg kellett rendelni a cuccot. 

A foil bevezetése mindannyiunknak kihívás: muszáj tanulni, ezért jellemzően párhuzamosan fogunk edzeni a kétféle osztályban. A felszerelés drága, de rendeltem egy foilt és egy vitorlát, ami ha minden jól megy, áprilisban megérkezik, a hivatalos deszka helyett pedig Kucséber Feri csinál nekem egyet - nyárra tehát már foil-os edzéseket is az új szettel tervezek.

A legnagyobb kérdés az, hogy kivel fogok tudni edzeni itthon RS:X-en. Eddig sem volt túl sok partnerem hozzá: Pálinkás Tomi és Morvai Bálint ugyanazzal a felszereléssel megy, amivel én, együtt edzettünk Cadizban, de az ő cuccuk is kinn maradt Spanyolországban. Egyedül nem hatékony az edzés, itthon így elég korlátozottak a lehetőségek – a külföldi edzőtáborokban 4-5-en szoktunk együtt készülni, de van olyan is, amikor akár 10-20 fős mezőnyben lehet futamokat csinálni. Akinek van már mindkét típusú felszerelése, az délelőtt kimegy RS:X-szel edzeni, aztán délután a foil-lal: ez a korábbinál jóval több edzésidőt jelent. A külföldi versenyeket is egy ideje összehangolják hasonló elosztásban a foil-lal: délelőtt RS:X futamok, délután 3-4 foil futam. Én egyelőre csak tanulom a foilozást, Lodi (Utassy Loránd szövetségi kapitány) vásárolt egy felszerelést, tőle kaptam kölcsön Portugáliában és Cadizban is, ezzel tudtam megtenni az első lépéseket.

Az érdemi munkát ősztől fogjuk tudni elkezdeni, és a következő télen és tavasszal lesz igazán lényeges. Amíg nem rendeződik a helyzet, vagy javul megbízhatóan az időjárás, addig pedig erőnléti edzéseket csinálok, evezek, futok és bringázom.”