Az Európa 30-as osztály segítő kezet nyújtott a teszt sikeres elvégzéséhez. Az újfajta rendezés tapasztalatait, a versenyző egységektől kapott visszajelzéseket beépítve készülhetünk a jövőre megrendezendő jubileumi 40. Csillagtúrára.

A verseny: Július 4-én, szombaton reggel 7:30-kor találkoztunk az Almádi TVSK kikötőben. Dulin Jenő szeretett hajócskája, az Ábránd várta kis csapatunkat, Orosz Dalmát, Bartucz Mihályt és engem. Köszönjük Jenő, vigyáztunk Rá. 8:15-kor elindultunk tervezett rajthelyünk felé, az Almádi mólóhoz. A nyomkövetés sikeres elindítása, ellenőrzése után a rajtkapunk vonala mögött rituális örömtáncot jártunk, körbe-körbe vitorlázgatással. Bevallom, 7 másodperc késéssel rajtoltunk el 9-kor, a friss, 2-es  északkeleti szélben. Almádi és Alsóörs között beérett a hínár, lehetne aratni a méretes hínármezőket. Mi elkezdtük gyűjteni. Mivel a változás lassan, fokozatosan történik, így már csak azt vettük észre, hogy raumban ráz a kormány és a „bútorszállítók” is gyorsabbak nálunk. Tihany felé gyakorlatilag irányba futottunk, két anti-hínár manővert leszámítva. Úticélunkat, Badacsonyt 15:20-kor értük el, kényelmes, változatos menettel, amibe belefért egy spinnaker luv szál szakadás, villámgyors levétel, okos, megfontolt javítás, tisztázás, majd ballonhúzás. Út közben Révfülöpnél nagy tisztelettel köszöntöttük egymást a Nagymágussal, majd Ábrahámhegynél a Zarándokkal. Óvva intettük őket attól, hogy felmerészkedjenek a hínármezőkön túlra, Alsóörsnél.

Irány vissza a keleti mendencébe, hogy hová, azt majd meglátjuk, ha átérünk. A széltérkép azt mutatta, hogy a Siófoknál 17 km/h-ás szél van délután, míg fent Alsóörsnél csak 9. Akkor inkább menjünk Siófokra! 19:54-kor fordultunk a siófoki kapunál, más választásunk nincs, rohanás vissza a Csillagponthoz, ami a Zánka-Szemes és Tihany-Keszthely képzeletbeli vonalak metszéspontjában található és este 9-től hajnali 3-ig „tart nyitva”, az éppen vitorlázott szakasz pontszámát megduplázva. Mint minden kikötőt, a Csillagpontot is csak kétszer lehet érinteni. Ennek még lesz később szerepe! 

Naplemente Tihanynál

22:13-kor érintettük a Csillagpontot és rohantunk is tovább Badacsonyba. B tervünk az volt, hogy ha nem érnénk le időben – éjfélig -, akkor csak Révfülöpig megyünk. Maradt az A terv, 00:13-kor vettük Badacsonyt, irány vissza a Csillagponthoz. A hajósebesség, a várható érkezési idő lázas figyelése mellett fürkésztük a szelet, hogy vajon ki tart-e addig, hogy elérjük a Csillagpontot. Hát nem. Hajnali kettőkor lekapcsolták, ekkor 5 km-re voltunk és ezzel minden esélyünk elszállt a második duplázásra. Kitartó, ám elég kilátástalan vergődéssel haladtunk Tihany felé, amit reggel 7 körül tudtunk venni, ekkor már a 9 órás füredi befutó, a CÉL lebegett szemünk előtt. A szoroson áthaladva még jött egy kis kínzás, láttuk a már frissnél is kicsit több szelet, de sehogy sem akart lejönni hozzánk, mi meg nem igen tudtunk odamenni hozzá. Végre elértük és az egész verseny legerősebb szelében vágtattunk Füred felé. A szabályok szerint 9-kor megnyíló célvonal előtt már hiénaként várakoztak osztálytársaink, hogy 24 óra vitorlázás után elsőként érjenek be. Fétis teli taklival rárontott az akkor még betekert orrvitorlával bandukoló Nagymágusra, aki már csak későn tudta kinyitni génuáját, így másodiknak futott be. Kerecsen látszott harmadiknak, de mégis megelőztük, így 09:04-kor befutottunk előttük. Zarándok teljes sebességgel vágtatott Tihany felől, hogy még büntető pont nélkül befusson a célba. A befutási sorrend pontegyenlőség esetén számít, de mivel nem ismerjük egymás pontjait, így biztos, ami biztos alapon érdemes elöl befutni. Befutás után a Menetlevelet aláírva – ezzel a szabályszerű versenyzést nyilatkozva –, majd emailben elküldve a rendezőknek fejeztük be a versenyt.

Menetlevél:

A végeredmény:

Hajó neve

Pont

Nagymágus

245

Ábránd

237

Zarándok

207

Kerecsen

185

Fétis

183

 

Gratulálunk mindenkinek, de különösen a Nagymágusnak a győzelemhez!

Köszönjük a szervezőknek - Kollár György, Kianek László, Kollár András és Lampert Sándor – ezt a remek TESZT versenyt!

 

És a tanulság: Két duplázás nélkül nem lehet megnyerni a Csillagtúrát.

 

Jó szelet kívánva

 Ujvári Gábor