Az MVSZ alapszabálya szerint, a vezető tisztségviselőket 4 évre választják és tisztújításra az olimpiák évében, az olimpiát követően kerül sor a szövetségben. Az elhalasztott Tokiói játékok okozta anomáliák feloldásának egyetlen lehetséges jogi megoldása az elnökség lemondása, mellyel megteremti a tagság által az alapszabályban elfogadott működési rendet. Ezért az elnök, Dr. Kollár Lajos indítványára 2020. július 17-én a teljes elnökség lemondott tisztségéről, hogy a sportág további sikereinek érdekében és a járványügyi helyzet hatásainak figyelembevételével, megteremtse a lehetőséget egy mihamarabbi tisztújításra.

" Alapszabályunk nem számolt azzal, hogy az olimpiát elhalasztják. Azért tartjuk meg már szeptemberben a tisztújítást, hogy a következő elnökségnek minél több ideje maradjon felkészülni a jövő évre. Nagyon erős szakmai és pénzügyi fundamentumokkal sikerül átadnunk a szövetség vezetését, sportolóink éremesélyekkel érkezhetnek majd Tokióba, amire végtelenül büszkék vagyunk. Bízunk abban, hogy sportágunk szempontjából minden idők legsikeresebb olimpiája elött állunk.” – mondta a szövetséget az elmúlt időszakban sikeresen vezető elnök, Dr. Kollár Lajos.

A pécsi érsebész professzor, Dr. Kollár Lajos 2013 óta látja el a sportági szakszövetség elnöki feladatait. Két olimpiai ciklus alatt jó irányba indult el a Magyar Vitorlás Szövetség és a sportág. Megválasztásakor és újraválasztásakor legfontosabb célkitűzésként azt jelölte meg, hogy sikeressé kell tenni az élsportot, és tovább kell szélesíteni a sportág utánpótlásbázisát, miközben folytatni kell a szervezeti és anyagi háttér megerősítését. Az MVSZ minden területen előrelépett, hiszen Berecz Zsombor, Érdi Mária, valamint Vadnai Benjamin is kvótát szerzett az olimpiára és közülük a világbajnok Berecz Zsombor egyértelműen éremesélyesként vehet majd részt a tokiói ötkarikás játékokon. Az utánpótlásbázis csaknem duplájára nőtt, a szövetség anyagi helyzete pedig stabil, és előremutató.

A leköszönő elnökség nem csak a lemondásról döntött egyhangúlag, hanem arról is, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség a tisztújító közgyűlést 2020. szeptember 17-én tartja meg, és addig az elnökség - törvényi kötelességének eleget téve - folytatja munkáját.