Ugyan a koronavírus-járvány a vitorlásszezonra is hatással volt, de a korlátozások feloldása óta beindult az élet a Balatonon: sorra jönnek a versenyek, és parti programokból sincs hiány. Az eredeti időponthoz képest később, július 30-án rajtol Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A Balaton Dock kikötői, az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club gőzerővel készülnek a versenyre: a szakemberek igyekeznek mindenben segíteni a versenyzőknek, de a partról szurkolókat is számos program várja.  

 

Kékszalag a partról

A verseny hangulatát ugyanis nemcsak egy vitorlás fedélzetén, de a parton, a kikötőkben is át lehet élni. Az Alsóörs Marina étterme, az ALMA Étterem csapata ezért indulásképpen egy különleges, a versenyre tervezett svédasztalos reggelivel várja a vendégeket július 30-án reggel fél 7-től fél 11-ig. Az ALMA étterem rendszeresen megújuló Vitorlás Ajánlatával pedig ebédidőben találkozhatnak a vendégek. 

A Kékszalag hétvégéjére ráadásul „ünnepi kiadással” jelentkezik a nemrégiben útjára indult Balaton Aperitivo is. A Balaton Aperitivo célja, hogy a mediterrán országokban nagy népszerűségnek örvendő aperitivot – a vacsora előtti kétórás időszakot, amikor a bárok és éttermek megtelnek vendégekkel, akik levezetik a napi feszültségek egy jó ital társaságában – a Balaton partján is meghonosítsa. Barátok, beszélgetések, finom italok: erről szól a Balaton Aperitivo! A Kékszalag hétvégéjén, azaz július 30. és augusztus 2. között 17:00 órától 20:00 óráig egy pohár Agárdi Chameleon Gin Tonic és DJ Felhő Aperitivo Mixe mellett drukkolhatnak a vendégek az 52. Kékszalag mezőnyének. 

A verseny ideje alatt minden a Kékszalagról szól a Fenyves Yacht Clubban is: a nemrég megújult Sólya tetőteraszon szintén indul a Balaton Aperitivo. A Kékszalag rajtjának napján megfelelő szélviszonyok mellett a tetőteraszról tökéletes kilátás nyílik délután az élmezőnyre – a különleges látvány mellé 17:00 és 20:00 óra között DJ Felhő live act-je adja a zenei aláfestést. Az Aperitivohoz a Bujdosó Pincészettel együtt különleges italok készültek, melyekhez snack-ként a Sólya Terasz ikonikus lepényeinek zöldfűszeres-olívaolajas változatával várják a szurkolókat. 

 

Szolgáltatások vitorlázóknak

A Balaton Dock kikötői idén is igyekeznek mindenben segíteni azoknak, akik nekivágnak a Kékszalagnak. Az Alsóörs Marinában a korábbi években megszokotthoz hasonlóan a Kékszalag előtt idén is lesz daruzás, a hajók időpontokra tudnak jönni. A hajófenék-mosásokat július 23–án, csütörtökön és 24-én, pénteken lehet igénybe venni. A vitorlázóknak szintén fontos, hogy az éjszakai biztonsághoz hangsúlyt fektessenek a navigációs fényekre: július 25-én ezért csak árbócszereléssel foglalkoznak a szakemberek Alsóörsön. A daruzási munkákra, időpontokra a 06 30 577 2152 telefonszámon lehet bejelentkezni Rick Gergelynél.