Fonyódon futották az O’pen Skiff utánpótlás osztály első hivatalos magyar bajnokságát, melynek a rendező Vagabund Vitorlás Sportegyesület telephelye, a fonyódi Vízisport Központ adott otthont. 5 klub – a Vagabund Vitorlás SE, a Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület (BMF VSE, a Tatai Vitorlás Iskola (TVI), a Túravitorlás Sportklub (TVSK) és az agárdi VVSI - képviseletében 20 egység várta az első futam rajtját augusztus 15-én. A várakozás ezúttal valóban várakozás volt, a bajnokság ugyanis a gyenge, kialakulatlan szél miatt mintegy másfél órás parti halasztással indult. Nem sokkal dél előtt aztán vízre vezényelte a mezőnyt Igali Csilla főrendező és némi vízen halasztást követően 5-7 csomós délnyugati szélben rajtolhatott a történelmi futam. A menet során a fokozatosan gyengülő szélben még éppen teljesíteni tudta a versenyt a mezőny, majd újabb halasztást követően kezdődött a második rajteljárás. Ebből el is indult a következő futam, de az elálló szélben érvénytelenítés lett a vége. Ismét várakozás, majd a kikötőbe távozott a mezőny, ahol le is lőtte a napot a rendező.

A második napon sem volt komolyabb változás a körülményekben, hasonló kondíciók mellett ugyancsak egy futamot sikerült összehozni. A bajnokság harmadik napja szintén halasztással indult, de a felépülő északkeleti szélre kis várakozással ráindult a rendezőség. Bár kétesélyesnek látszott a helyzet, bejött a kockáztatás, ezen a napon a folyamatosan forgolódó szélben, a pályát minden futam előtt átrendezni kényszerülő rendezőség három futamot húzott be. Ezzel már érvényes volt az O’pen Skiff utánpótlás osztály első hivatalos magyar bajnoksága.

A verseny negyedik, zárónapjára aztán alaposan megváltozott az időjárás: 14-16 csomós északnyugati szélben szállta vízre a mezőny, s az erősebb szél, valamint a Györök felől érkező hullámok már a pályára menet megrostálta a mezőnyt, amelyben egészen kezdő, kifejezetten könnyűsúlyú vitorlázók is szerepeltek (volt, akinek ez volt a második versenye). A hatodik futam rajtja után tovább fogyatkozott a mezőny, s a következőre már csak 12 hajó állt rajthoz. A napi első és második futamot a pumpálást engedélyező O lobogó alatt futották a szkiffek. A szél azonban lassan mérséklődött (és forgolódóbb lett), így akik korábban a partot választották, az utolsó futamokra visszatértek a pályára. A zárónapon végül 5 futamot sikerült teljesíteni, így az osztály első bajnoksága 10 futammal zárult.

Az O’pen Skiff utánpótlás osztály első magyar bajnoka az esélyes P. Szolomayer Balázs, a TVI versenyzője lett, aki az utolsó két futam kivételével mindegyikben elsőként futott célba, a kilencedikben második lett, a tizediken pedig már nem indult. Mögötte két balatonmáriafürdői versenyző, Skoumal Huba és Szalay Zsolt végzett. 

A tervek szerint az osztály 2020-as Európa-bajnokságát a balatonmáriafürdői egyesület rendezte volna – egyetlen balatoni világversenyként -, de közbeszólt a koronavírus: a világjárvány miatt a versenyt a következő évre halasztotta a nemzetközi osztályszövetség. Végleges időpontja még nincs, az előzetes egyeztetések tavaszi időpontról folynak.

A bajnokság részletes eredményi a csatolt fájlban nézhetők.

Molnár Csaba

versenybíró