A nagydíj főszervezője, Fa Nándor is azt nyilatkozta, hogy a 2020-as Balatonkerülő Szólóvitorlázó Nagydíj idei versenye halmozottan hátrányos helyzetből indult, mivel nem csak a járványügyi körülmények voltak rá hatással, de az időjárás sem könnyítette a versenyzők dolgát! Te hogyan élted meg?

Ez valóban így volt, idén sok versenyt elhalasztottak és később tartottak meg, ráadásul a járványhelyzet nem könnyítette a parti dolgokat sem, de a körülmények ellenére sikerült felkészülni mind agyban, mind fizikailag és eleget gyakorolni a szólózásra a CODE 8-assal.

 

Nem ez volt az első tókerülésed, ráadásul nem is az első alkalom, hogy ezzel a típussal vitorláztál.

Az idei Nagydíj a kilencedik szólóversenyem volt és negyedszer mentem fix tőkesúlyos CODE 8-assal, amivel végül harmadik helyen értem célba. Mindezt úgy, hogy az első kettőt leszámítva a mezőnyben még 7 másik mozgatható kíles hajó is volt.

 

Mi volt az első élményed a hajóval kapcsolatban?

Ez egy szép, modern testű hajó, örültem, hogy megkaptam a csapattól és mehettem vele. A CODE 8-as kis szélben is elképesztően jól megy, a mezőny legelején lehet menni vele! Erősebb szélben a vitorlázó felkészültségén és szaktudásán van a hangsúly, amire itt is nagy szükség volt, bár az gondolom, hogy ez versenyhelyzetben egyébként is alapelvárás.

 

Hogyan kezdődött neked az idei tókerülés és mire számítottál?

Amikor Tamás (Simon Tamás, a CODE Yachts egyik tulajdonosa) felhívott, hogy adna egy hajót, akkor nagy örömmel mondtam, hogy vállalom a kihívást. Amikor azonban a meteorológiai előrejelzésben megláttam a szélerősséget, éreztem, hogy ez egy kemény menet lesz. De ha már bevállaltuk, akkor már helyt állunk. (mondja nevetve) A versenyt megelőző és a közben tapasztalt körülmények ellenére azonban azt kell mondanom, a tókerülés jobban sikerült számomra, mint azt előzetesen vártam.

 

Hogyan érintett a rajtnál érezhető erős szél, mennyire tette próbára a versenyzők felkészültségét?

Nagyon zord körülmények fogadtak bennünket. Olyan időjárás volt, amikor kevés épelméjű embernek jut eszébe egyedül kivitorlázni a szépséges Balatonra. Hét fok volt, esett az eső és fújt a szél. Erősen. Aztán persze ez elmúlt, de később újra rákezdte. Igazi munkás verseny alakult ki.

 

Mikor kezdődtek a gondok?

Gondok mindig adódnak, a szólóvitorlázásban ez benne van. Ha egyedül viszed a hajót, ott felmerülnek nem ideális helyezetek. Önmagában egyedül kiállni a kikötőből is kész mutatvány, hát még egyedül felhúzni 30 csomós szélben a nagyvitorlát.

 

Úgy tudom, többször is akadtak elektronikai problémáid. Hogyan kezelted őket?

Már a legelejétől voltak gondjaim. Az automata kormány egyszer például eltolta a kormánylapátot és hirtelen azt vettem észre, hogy háttal vagyok az iránynak. Máskor meg kikapcsolt, hibaüzenetet küldött. Bementem a kajütbe, próbáltam megjavítani, ki-be kapcsolni, végül a huszadik ilyen eset után, mikor már a fejemet is bevertem, mérgesen kikapcsoltam. Mindez Udvarinál történt, viszonylag a verseny elején. Később a jeladóm nem működött, szóval voltak ilyen érdekességek.

 

Hogy zajlott mindezeken túl a verseny?

Az erős kezdő szél után viszonylag gyorsan értünk el a tihanyi csőbe. Ekkor olyan hatodik voltam, a billenő kílesek egy része elhúzott az elején. Itt génua helyett Code0-ra váltottam, ekkor a tihanyi hegy alatti szélárnyékból mentünk ki. Teljes nagyvitorlával és Code0-cal haladtam egy jó darabig. Aztán megint erősebb szél jött, így orrvitorlát kellett cserélni. Amikor a nagyvitorlát kireffeltem, onnan álmomban nem gondoltam volna, hogy végig megyek úgy, hogy nem kell többet reffelnem. Egy ideig tartottam magam, de aztán elkezdtem lassulni. Döccentem egyet, úgy éreztem felszedtem valami hínárcsomót. Ekkor mentem előre az orrvitorlára és történt az, hogy a robotkormány megfordította a hajót. Kapaszkodni kellett rendesen, hogy megmaradjak. De ha már ott voltam, kihasználtam a helyzetet, tolattam egy kicsit, hogy leszedjem a hínárt, vagy hálót, vagy bármit, ami lelassított. Már alig volt hajó mögöttem, mindenki elhúzott. Aztán a tackline is bement a hajó alá, azt is ki kellett szednem. Mindezek után jobban haladtam egészen Szigligetig.

 

Sikerült beérni a mezőnyt?

A györöki foknál, a keszthelyi öböl bejáratánál nagyon trükkös tud lenni a szél. Most pláne trükkös volt, mert leállt az a markáns észak-nyugati szél, aztán hol az északi, hol a déli szél jött meg, a mezőny is hol itt, hol ott haladt. Ilyenkor kell egyrészt szerencse, másrészt alapos helyismeret. Ha ilyen helyzetben megtalálja az ember a megfelelő csapást, akkor lehet jól haladni. A korábbi versenyektől eltérően nem csak mi voltunk a vízen, beleszaladtunk a pünkösdi regatta 150 hajós versenyébe. Szabályosan lesni kellett, hogy ki itt az ellenfél. Nagyon sok hajó volt kis helyen, útjog szabályokat betartva kellett navigálni közöttük. A sok hajó miatt ráadásul megtakartak rendesen, így a mezőnytaktikára is figyelni kellett nehezítésként a széltaktika mellett. Pici szélcsíkokkal, gyakori vitorlaváltásokkal tudtam csak haladni. Mint utólag megtudtam, ezzel sikerült egy pillanatra a második helyen is állni.

 

Fa Nándor szerint fantasztikus húzással lementél a déli partig gyakorlatilag megkerülted a mezőnyt Keszthely után.

A keszthelyi öbölből szerencsésen kiszabadultam és sikerült az üldözőket lehagyni. A mögöttem lévők bent ragadtak, a későbbi második, a Fahajó pedig tőlem lépett el egy kicsit. Visszajött szépen az észak-nyugati szél, amivel gyönyörűen haladtunk a naplementében. Ahogy erősödött azonban a szél Tihanyig, új jöttek és értek be a billentőkílesek. Aztán leálltunk, nekem ekkor romlott el a jeladóm, kaptam másikat. Nyugisnak tűnt minden, majd Almádinál váratlanul bedudált egy 30 csomós szél. Az igazán szép volt, ekkor már láttam, hogy jól állok. Ezután megint szélcsend lett egy darabig, majd hatalmas, méteres hullámok jöttek, csak úgy döngetett a hajó!

 

Mi volt számodra ennek a versenynek a tanulsága a hajó és önmagad tekintetében?

A hajó kapcsán csak azt tudom mondani, hogy ez egy jól kigondolt hajó, aminek nagyon klassz versenyképes vitorlái vannak. Ilyen jó versenyhajókból biztosan egyre több lesz. Önmagam felé voltak tanulságok. Elfáradtam a végére. De nem a bicepszem a shottolástól, hanem a kezem, mert keveset vitorláztam az utóbbi időben, erre nem maradt időm edzeni. Utána alig tudtam vele fogni két napig.

 

Fogsz-e még versenyezni CODE 8-assal?

Ha kapok rá lehetőséget, biztosan.

 

Kinek ajánlanád a CODE 8-as hajótípust?

Bárkinek, akinek van már tapasztalata és bátorsága. Akár egyedül szeretne vitorlázni, akár többen, de mindenekelőtt azoknak, akik a túravitorlásokhoz képes jobban, nagyobb sebességgel és versenyélményeket adó tempóval szeretnének hasítani a vízen.