Vitorlázz Itthon: Tavaly ilyenkor, amikor a 2019-es évet értékeltük Advent időszakban, akkor – nem akarom előrevetíteni a beszélgetésünk hangulatát – de egy derűsebb kép volt. A 2020-as esztendő mindenkit próbára tett, beleértve a balatoniakat is, a balatoni vendéglősöket, a Balatonon élőket és természetes a vízen járókat is.  Hogy tekintesz vissza erre az esztendőre?

Fekete Tamás: Nagyon vegyes érzések dolgoznak bennem, amikor az idei évre gondolok. A turizmusnak volt egy felfelé ívelő trendje – ebbe a Balatont is beleértve – de az egész hazai turizmust egybe véve is egy csodálatos jövőkép állt előttünk még a tavalyi év legelején is. Bár hallottuk a híreket, a nemzetközi információk érkeztek már a Kínából elindult járvánnyal kapcsolatban, de valahogy mégis olyan érzésünk volt, hogy mi védettek vagyunk és elkerülhető lesz ennek a Pandémiának – akkor még nem is így hívtuk – Koronavírusnak a Magyarországon történő begyűrűzése. Aztán elérkezett a tavasz, amikor mi már készültünk a korábbi évek trendjének megfelelően a Nyitott Balaton tavaszi akciójára az aktív turizmus népszerűsítésére, a több évszakos Balaton propagálására. Nem azt mondom, hogy mint derült égből a villámcsapás – hiszen voltak előjelek – de elérkezett hozzánk is a vírus, ami a turizmus egyik napról a másikra történő megszüntetésével. A szolgáltatások felfüggesztésre kerültek a kormány intézkedései kapcsán a vírusvédelmi eljárásnak megfelelően. Megmondom őszintén, hogy sokunkban egy világ omlott össze, hiszen nem tudtuk, nincs ebben tapasztalatunk, nincs rálátásunk, hogy hogyan lesz a tovább.

Fotó: Nyitott Balaton

A turizmus megállása nem egy lassuló folyamat volt, hanem egyik napról a másikra következett be. Közben mindannyian abban bíztunk, hogy ez egy rövid ideig tartó felfüggesztése lesz a turisztikai szolgáltatásoknak, de nem lehetett tiszta képet látni. A balatoni szolgáltatók nagy szerencséjére lehet mondani, hogy a nyári szezon elejére már felsejlett egy kis fény és június közepére már lehetőség nyílt a szolgáltatások újraindítására. És azért mondom, hogy a balatoni szolgáltatók nagy szerencséjére, mert a nemzetközi turizmus megállása miatt a biztonság előtérbe kerülése alapján a legtöbb ember belföldön tervezte a nyári kikapcsolódását, pihenését. Ebből a Balaton a nyári főszezonban tudott profitálni, hiszen nagyon komoly vendégszámok jelentek meg a nyári főszezonban. Azt lehet mondani, hogy ’80-as, ’90-es éveket idéző tömegek érkeztek a Balatonra. Természetesen ebben benne vannak azok is, akik a Pandémia miatt leköltöztek, hiszen nagyon sokan választották életterüknek is a Balaton ebben az időszakban, valamint azok, akik a belföldi utazási lehetőségeket kihasználva pihenni érkeztek hozzánk. Érezhető volt a szálláshelyek telítettségén és a vendéglátóhelyek forgalmán egyaránt.

VI: Már te is említettél egy hozadékát ennek a vírusnak, mégpedig azt, hogy sokan leköltöztek a Balatonhoz. De emellett sok minden megváltozott 2020-ban. Megváltozott az igény, megváltozott a nyár is itt a Balatonnál, vagy te ezt nem vetted észre?

FT: Tapasztalunk mi is hasonlókat, ugyanis látszik, hogy egyre tudatosabbak az utazók. Egyre tudatosabban választják meg, hogy hova mennek, még a Balaton környékén is, hogy melyik részt választják maguknak. Egyre tudatosabban néznek utána annak, hogy milyen szolgáltatásokat kapnak. Az igények is megjelentek a minőségibb, igényesebb szolgáltatások iránt. Volt egy olyan megközelítés is ezzel kapcsolatban, hogy megjelentek azok a fogyasztók is nagyobb számban a Balatonnál, azok a belföldi utazók, akik a magas minőségű szolgáltatáshoz voltak szokva csak külföld vonatkozásában. Az idei évben a Balatont választották és ez húzó hatással volt a minőségi szolgáltatások igénybevételére – természetesen mi is tapasztaltuk ezt.

VI: Sokan voltak olyanok, akik eddig nem voltak vízen járók, a 2020-as esztendőben kipróbálták. Legyen vitorlázásról, SUP-ozásról, szörfözésről, vagy kajak-kenuzásról. Valahogyan az aktív turizmus is ebben az évben még inkább elindult a Balatonon. Milyen tapasztalatokat szereztetek, 2021-ben mi felé kell fejleszteni, milyen irányba kell továbbmenni?

FT: Egy mondat erejéig térjünk vissza az aktív turizmusra, hiszen nagyon fontos húrokat pengettél meg. A Pandémia rávilágított arra is, hogy az egészségünk megőrzése az egy rendkívül fontos szempont. Amíg egészséges az ember, nem is gondolkodik ezen. Minden olyan kézenfekvő, magától értetődő. De itt a Pandémia, a világjárvány megmutatta, hogy nekünk proaktívan tennünk kell azért, hogy az egészségünket meg tudjuk védeni. Ennek az egyik legjobb metodikája az, ha sportolunk, mozgunk, szabad levegőn vagyunk, feltöltődünk, nap alatt vagyunk – természetesen betartva az egészséges mennyiséget a napsugárzásól is. Erre vízisportok kifejezetten alkalmasak, nem csak a nyári főszezonban különben, az ősziben vagy a tavasziban egyaránt.

Ez irányú fejlesztések a tavalyi évben nagy számban valósultak meg, pont a kajak-kenu szövetség konzorciumi vezetésével vízi bejárási lehetőség több pontja valósult meg a Balatonon, ahol kajakokat, kenukat lehetett bérelni, valamint ahogyan említetted a SUP-ozásnak is van egy nagyon kellemes „bumm”-ja. Én ezt figyeltem, Balatonföldváron élek, a Keleti Strandunkon van egy nagyon népszerű szolgáltatóhely a Viharsarok, akik már sok éve rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, és éppen az elmúlt években kezdett ez igazán felfutni. Ma már azt látom, hogy az emberek előjegyzik, sorban állnak ezekért az eszközökért. Én ezt nagyon pozitívnak tartom és mindenkit motiválok is arra, hogy a nyári, tavaszi, vagy őszi időszakban is ha a lehetőségei megengedik, akkor jöjjön le a Balatonra és ne csak a fürdőzés, a strandolás legyen a cél, hanem a vízisportok kipróbálása is. Beleértve ebbe természetesen a vitorlázást is, hiszen tudom nagyon jól, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek is rengeteg olyan programja van, ami lehetőséget biztosít arra, hogy akár fiatalok, akár felnőttek megismerjék ezt a csodálatos sportot. És valljuk be, aki egyszer ezt az élményt már átélte a Balatonon, az biztos vagyok benne, hogy egyből megfertőződik.

Ezt most nagyon pozitívan mondom, most ebben a járványos időszakban amikor éppen tetőzik a koronavírus-járvány második hulláma. A balatoni vízisportokkal történő megfertőződést viszont mindenkinek jó szívvel ajánlom.

VI: Az imént már pedzegettem a jövő évi terveiteket. Ti milyen irányban terveztek fejleszteni?

FT: Mi továbbra is nagyon propagáljuk az aktív turizmus népszerűsítését. Hála Istennek a szolgáltatások minősége folyamatosan növekszik a Balatonon. Ne felejtsük el, a Kisfaludy Programnak köszönhetően most éppen a magánszállások tömkelege újul meg, sokkal jobb színvonalon biztosít szolgáltatást minden Balatonra érkezőnek. A tavaszi időszakban, amint a szabályozás lehetővé teszi, mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön le a Balatonra. Jöjjön kerékpározni, túrázni, sétálni, kajakozni, kenuzni, vitorlázni. Érdemes azért is lejönni, hogy a tó partján egyet sétálva feltöltődjünk. Nyugat-Európában már egy teljesen bevett szokás, hogy valaki csak azért eljön egy tó partjára nem fürdő időszakban, hogy a parton a vizet nézve, a táj gyönyörűségébe épülve töltse el az idejét és építse a lelkét. Ez egy nagyon fontos irány lenne.

Fotó: Nyitott Balaton

Nyáron, ha a szabályozás lehetővé teszi és a járványhelyzet ezt megengedi, akkor nem izgulok egy cseppet sem, hiszen azt gondolom, hogy a Balaton nagyon-nagyon jó számokat fog tudni hozni 2021-ben is. Bízom benne, hogy őszre már nem lesz vírussal kapcsolatos probléma és az őszi gasztronómiára építő akcióink is teljes gőzzel tudnak majd működni a Balatonon.

Forrás: vitorlazzitthon.hu