Az első „túrán” még csak 4 Folkboat volt jelen, míg a 2017-ben már 11 hajó (9 Folke és 2 Elan) is rajthoz ált. Később az E-30 osztály is több egységgel csatlakozott, majd a Dragonok is beálltak a rajthoz. Az esemény, dacára az alulról szerveződő és szándékosan minden előzetes kommunikációt kerülő jellegének, hamar igen népszerű lett. 2020-ban már 20 hajó indult el a THE kikötő elől pedig ebben az évben az érvényes járványügyi helyzet miatt meg sem szerveztük a túrát. Egyszerűen csak valahogy mindenki pont ott volt.

Hiába vezettük be az utóbbi években a létszámstoppos jelentkezést, érezhető volt, hogy néhány lelkes ember magánakciójánál nagyobbra fogja kinőni magát ez az esemény. Az érdeklődés növekedése töretlen, és 40-50 hajót nem lehet úgy kiengedni az éjszakába, hogy nincs meg a szükséges infrastruktúra a túra biztonságos lebonyolításához. Bár az elmúlt 5 évben semmilyen (említésre méltó) havaria nem történt, egyedül hajózni akár 36 órán keresztül, esetenként 20-25 csomós szélben, veszélyes vállalkozás.

 

Fotó: Gémesi Jóka

Meg volt a maga bája ennek a baráti „túrának” ami nem csak nevében nem volt igazi verseny, de szellemiségében is sokkal inkább jelentette önmagunk legyőzését, mint a többiekét. Bízom benne, hogy a szellemiség ezután sem fog változni, csak a név változik meg.

2021-ben igazi MVSZ versenynaptárban szereplő VERSENY lesz az Egykezes, immár „Klasszikus szóló” – megnevezéssel.

Hagyomány, hogy rajt és a befutó A THE Hajós Egylet előtti vízterületen van, de nem is ez keltette fel a THE figyelmét, sokkal inkább az az eszmeiség, amit az esemény képvisel. Hiszen itt bárki elindulhat, bármilyen (arra alkalmas) hajóval, ez pedig közel áll a THE értékrendjéhez, ahol jól megférnek egymás mellett a klasszikus hajók és a korszerű rohanógépek is.

Így történt, hogy THE Hajós Egylet és csapata örömmel vette át szervezést és a verseny nívójához méltó, professzionális hátteret biztosít hozzá, hogy minél többen élhessék át a szóló vitorlásversenyzés élményét.

 

Ennek köszönhető, hogy idén akár 60 hajó is elrajtolhat majd ugyanazon a pályán, hivatalos versenykörülmények között, legyen az Folkboat, Dragon, E-30, Elan vagy akár bármilyen más hajótípus.

 

Az esemény FaceBook oldalát ITT találjátok, a versenykiírás pedig ITT tölthető le.

 

Bízom benne, hogy minél többen ott leszünk a rajtnál a THE előtt május 14-én, hogy a 36 órás limitidőn belül egyedül, minden külső segítség nélkül megkerüljük a Balatont!

 

Fotók a nyitókép kivételével: Gémesi Jóka