A vitorlázás mellett fontosnak tartjuk az evezős sportok megszerettetését is, amely teljesen más élményt nyújt a sportoló számára. A fonyódi iskolások számára térítésmentesen biztosítjuk az oktatást, nagy öröm számunkra, hogy a vízisportok iránti érdeklődést tovább növelte ez a szolgáltatásunk is. Evezős túrákat, közösségépítő, jó hangulatú sporteseményeket szervezünk, programjainkra egyre többen érkeznek, immár saját eszközökkel is. Örömmel látjuk, hogy egyre többen vágynak a természet közelségére, az aktív kikapcsolódásra. Számos igény és megannyi inspiráció érkezik a környezetünkből, melyekre reakciónk egy mihamarabb megvalósuló programelem, szolgáltatás, vagy egy innovatív megoldás.

Kajak-kenu-SUP oktatási programjainkra az idei évben hamar elfogytak az üres helyek. A Balaton-átevezésnek a kezdetek óta szakmai partnerei vagyunk. Megfeszített csapatmunka és logisztikai tervezés eredménye - ugyanakkor megtiszteltetés is számunkra -, hogy a 2020-as évben mi lehettünk az átevezés legnagyobb eszközállományú bérbeadója.

Az 2020-as évben kialakult veszélyhelyzet - mint mindenki elé – elénk is akadályokat gördített. Igyekeztünk a tavaszi időszakban is pozitívan, csak előre tekinteni és azt szem előtt tartani, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és lehetőségekből. Kidolgoztunk egy egyedülálló vitorlázó képzési felmeneteli rendszert, amely alapjait a vitorlástáborunk képezi. A rendszer lényege, hogy a nálunk tanuló gyermekek számára egy teljeskörű „életpályamodellt” biztosítsunk. A felmeneteli rendszerben felnövekedők az évek során a kezdő táborozóból válnak vitorlázóvá. A cél, hogy a későbbiekben a vitorlásközösségnek aktív tagjává váljanak.

Képzéseink során kiemelten fontos számunkra, hogy növendékeink – gyerekek és immár a felnőttek egyaránt - a vitorlázás egészével foglalkozzanak. Fontos, hogy a megszerzett tudásukat a vízen, aktív vitorlázóként kamatoztassák. Növendékeink a további gyakorlatszerzésért, a jóhangulatú társaságért, a közös programokért visszalátogatnak hozzánk. Immár elhozzák barátaikat, családjaikat és ismerőseiket is. Az ilyen összejövetelek, túrák a legjobb alkalmak a tapasztalatcserére és aktív kikapcsolódásra. Így lesz aktív és fejlődő egy vitorlásközösség. Társaságunkból már többük is kiemelkedő vitorlázópályafutással büszkélkedhet.

A nálunk felnövekedett generációból már nemzetközi sikereket is elért, az MVSz versenyrendezésében résztvevő egykori növendékünk is van. Molnár Dávid egykori növendékünk, majd oktatónk a Virág/Molnár Sailing Teamben, Nacra 17 hajóosztályban, Virág Flórával zsebeli be sikereit.

Az olimpiai kvótaszerzés volt az idei céljuk. A történelem kicsit átírta az Olimpiára vezető útitervet, drukkolunk nekik is, hogy minden helyreálljon és elérjék a kitűzött céljukat. A vegyespáros tagjai a saját tanulmányaikkal párhuzamosan, a nyári időszakban a Katamarán Suliban tanítják az utánpótlásnövendékeket. Nagy katamaránnal is szárnyalnak, immár világélvonalbeli sporttársaktól tanul a vegyespáros. A vitorlázás alapjait egyesületüknél tanulta a fonyódi fiú. A jóbaráti és a szakmai kapcsolatot azóta is ápoljuk Dáviddal és csapatával.

Vörös Kiara szintén „nálunk nőtt fel”, nemsokára 20 éves. Az alapokat nagypapájától tanulta és az egyesületünknél. Oktatósegédként is dolgozott a vitorlástáborainkban, idén volt „utolsóéves” RS Feva utánpótlásnövendéke egyesületünknek. Edzései mellett leérettségizett, az egyesület támogatásával megszerezte már a versenybírói végzettséget és kedvtelési célú vitorlajogosítványát is. Az idei évben sajnos elhalasztotta képzéseit az MVSz, de bízunk benne, hogy jövőre – az egyesületből többedmagával – megszerezheti majd a versenyrendezői és versenyeredményszámítói végzettségeit is. Jelenleg vízimentő képzésre jár, no meg nagyhajós versenyekre. Eddigieken kimagasló elismeréseket zsebelt be csapataival. Versenybírói képzése során ismerkedett meg az első nagyhajós versenytársával, Szabó Orsolyával.

Ő volt az, aki látva addigi eredményeit Berecz Tímea csapatába invitálta. Velük, Csopakon szerezte meg első nagyhajós versenyélményeit egy pályaversenyen. Kiara az idei Budapest Boat Show-n is segédkezett csapatunknak - ez alkalommal az O’pen Skiff hajóosztállyal mutatkoztunk be. A hajókiállításon megkereste az egyik legkimagaslóbb teljesítményű hazai vitorlázónk Sabján Annamária, a 4Ladies Cup - Hungary képviseletében. Az idei első, Magyarországon megrendezésre kerülő, kizárólag női vitorlázók számára megálmodott versenyre invitálták, a dobogó 3. fokára álhatott fel. A 4Ladies Cup – Hungaryn már tudta Kiara, hogy megy az idei Kékszalagra. A csapat nagy részével a Kékszalagon is egy hajóban voltak, Elliot 770 hajóosztályban megnyerték az aranyérmet. Nagyon büszkék vagyunk Kiara pályafutására is!

Az idei évben hatalmas utat tettek meg versenyzőink. Rendkívüli fejlődésük, a természeti elemekkel, versenytársaikkal és nem utolsó sorban saját magukkal vívott harcaik kikristályosodtak. Hatalmas köszönet és gratuláció illeti felkészítőjüket Kocsis Gergő Boldizsárt – egykori sikeres utánpótlásnövendékünk - oktatónk, táborvezetőnk és versenyzőink edzője, aki alkalomról-alkalomra mentálisan és fizikailag is felkészíti RS Fevásainkat és O’pen Skiffeseninket.

Gergő hamarosan megkezdi a Testnevelési Egyetemen az edzői képzését. Időt és energiát nem sajnálva halad a vitorlázópályafutás ezen területén. Megszerezte tengeri hajóvezetői jogosítványát, még csak közelít 18. életévének betöltéséhez. Hamarosan megszerezheti hazai vizekre is jogosítványait.

Deák Balázs munkáját is ki kell emelnünk! Ő egy másik tábor növendéke volt, végül nálunk lett oktató. Táborainkban és versenyeinken, immár egyetemi tanulmányai mellett minden logisztikai feladatot koordinál. Az egyesület támogatásával a felmeneteli rendszerben ő is megszerezte motoros és vitorlás vezető jogosítványait, így számos feladatot el tud látni az egyesületi keretek közt.

Vitorlástáborainkban oktatóinkat folyamatosan támogatjuk szakmai fejlődésükben, különböző tanfolyamok/képzések elvégzésében. Ez eddigi törekvéseink már beépültek a felmeneteli, vitorlázóképzési rendszerünkbe. Az elmúlt két évben tagjaink sikeres vizsgákat tettek, mint: vitorlás szakedző, versenybíró, versenyrendező és vízimentő, a korhatár elérésével kedvtelési célú motoros és vitorlázói vizsgát tehetnek a nálunk töltött évek során – természetesen a szükséges korhatár elérésével. A többrétű szakmai tudás, oktatóink többéves tapasztalata és lelkesedése mind-mind hozzájárulnak nyári vitorlástáboraink népszerűségéhez. Örömmel tapasztaljuk, hogy képzéseink, edzéseink és versenyeink egyre több látogatót vonzanak, utánpótlásnevelésünk iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

Az idei évben újdonságképpen már csillagtúra táborokat is szerveztünk a gyerekeknek. A csillagtúrák a táboraink keretein belül szervezett, balatoni vitorlás túrák, ahol a nagyobb (14 év feletti) gyerekek vettek részt kisebb csoportokban. 5 napot töltött a legénység a Balatonon reggeltől délutánig, telis-tele élményekkel, kihívással, tapasztalat- és gyarkorlatszerzéssel! Megismerkedtek kikötőkkel, a kikötéssel, navigációs lehetőségekkel, a tó adottságaival.

Sokan érdeklődtek egyesületünknél a felnőtt vitorlásképzések miatt. Láttuk, hogy a csillagtúráinkhoz hasonló összetett és hosszútávú gyakorlatszerzési lehetőségeket keresik a víz szerelmesei. Bevezettük a felnőttoktatást, és a felnőtt túravitorlázói és versenyzői képzési lehetőségeinket.  Célunk, hogy „használható” vitorlázó tudást adjunk, rávezessük tanulóinkat arra, hogy hosszabb túrákat is lehet csinálni a Balatonon. Gyakorlatlanságuk okozta félelmeiket lassan vetkőzik le a képzések során, de örömmel látjuk, hogy tapasztalatainkon alapuló tanácsainkat megfogadva és alkalmazva, egyre több felnőtt növendékünk szeli felszabadultan a Balaton hullámait.

Az őszi időszakban sem unatkozunk. Akkora sikere volt a nyári, Szent Iván éji SUP túránknak, hogy az októberi hosszúhétvégére is, felbátorodva szerveztük meg az evezős túránkat.

Ez alkalommal a Pogány-völgyi-vízre (Keleti-Bozót csatorna, Nagyberek), a berek bebarangolására csalogattuk magunkkal az érdeklődőket. Kajakokkal, kenukkal és SUP-pal is bevettük a területet.

Sikereinket a többéves tapasztalatainknak, folyamatosan bővülő eszközállományunknak, a szakmailag felkészült csapatunknak és az immár, a Magyar Vitorlás Szövetségnél akkreditált vitorlásképzésünknek is köszönhetjük.

2018-ban nyugati-medencei partneregyesületeinkkel útjára indítottunk egy hiánypótló utánpótlás versenysorozatot a Balaton ezen felén. „Gyermekünk”, az I. RS Feva & O’pen Bic Kupa– Nyugati Medence Utánpótlás Ifjúsági Vitorlás Versenysorozat névre hallgatott. A kupasorozatban a Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület, a Keszthelyi Yachtkikötő VSE, a TVSK és a fonyódi VAGABUND Vitorlás Sportegyesület telephelyein és kikötőiben mérhették össze erejüket a fiatalok. 2019-ben már 5 állomással, új névvel, három hajóosztállyal mutatkozik be a kupasorozat. A Junior Balaton Kupa – Nyugati-Medence Ifjúsági Vitorlás Versenysorozatának 2 állomása is ranglistaversenyként szerepel a 2019-es versenynaptárban. A szervezéshez csatlakozott a balatonberényi Piarista Vitorlázó Egyesület is.

2020-ban már 11 versenyzője van egyesületünknek – a kezdeti 2-3 főhöz képest. Idén már 3 db RS Feva és 6 db O’pen Skiff áll a szolgálatunkban. RS Feváink, versenyzőink idén megmérettetek a hazai rendezésű nemzetközi mezőnyben is Tihanyban, az Európa-Kupán és magyar bajnokságon.  2020-ban már 4 helyszínen rendeztünk O’pen Skiff ranglistaversenyt, ebből 3 verseny a Balatonon – Ábrahámhegyen, a Rizling Kupán a Fevák is „ranglistaversengtek”. 4. O’pen Skiff ranglistaversenyünk a Tatai tavon a Tatai Vitorlásiskola rendezésében került megrendezésre.

A 2020-as O’pen Skiff Európa-bajnokságot a Balatonmáriafürdői Vitorlás Sportegyesület rendezte volna, halasztását a vírushelyzet miatt kellett eszközölni. Az O’pen Skiff Magyar Bajnokság Fonyódon 2020.08.15-18. között került lebonyolításra egyesületünk, a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület rendezésében. A résztvevő versenyzők száma elérte - a Magyar O’pen Skiff Osztályszövetség megalakulásakor és a hajóosztály hazai pályafutásának kezdetekor - 2017-ben kitűzött célt, ami 20 hajót jelent. Ez azért is fontos mindannyiunk számára, mert a résztvevő egyesületek mind saját maguk erejéből jutottak odáig, hogy ezekkel a hajókkal rendelkezzenek. A versenysorozat megvalósítása során egyesületeink és társszervezeteink célja nem egy-egy újabb „versenyistálló” létrehozása volt! 

Hogy miért olyan fontos számunkra az O’pen Skiff, mi is az az O’pen Skiff? Partneregyesületeink összefogásával, a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület elnökének, Kocsis Ádámnak osztályszövetségi vezetésével honosítottuk meg ezt a kis hajót 2017-ben. Most kezd rá felfigyelni a hazai közönség a szakmai bemutatóknak és a versenysorozatunknak köszönhetően. Fonyódon, Balatonmáriafürdőn és a tatai Öreg-tavon – valamint alakulóban van a Velencei-tó adta lehetőségek kihasználása is - már ezzel a hajóosztállyal is gyakorolnak, ügyeskednek a növendékek. A fent említett helyeken kipróbálhatók is ezek a hajók. Gyenge és erős szélben is technikás, izgalmas és fürge. Rendkívül egyszerű szállíthatósága és összeszerelése miatt pár percen belül vízre bocsájtható. 45 kg összsúlya, egymásba illeszthető, törhetetlen polietilénből készült hajóteste megvalósítja a gyors és költséghatékony vitorlázást. Versenyei izgalmakban, különböző technikákban és gyors futamokban gazdagok, rendkívül látványos megoldásokkal tarkítható programoknak ad lehetőséget. Ilyen például a „Végzet Kapuja”, amely alatt megdöntött hajóval tudnak csak áthaladni a gyerekek. Az O’pen Skiff egy élményközpontú vitorlás hajó. Európában kétféle versenyzői típust látunk az O’pen Skiff mezőnyében. A mezőny eleje nagyrészt kiegészítő hajóosztályként foglalkozik az O’pen Skiff-fel és magas szintű programot vitorláznak egész évben. A mezőny többi része klasszikus élményvitorlázó gyerek, aki évi 20-60 napot tölt a vízen. Sok olyan tulajdonsága van az O’pen Skiff-nek, ami később hasznos lehet magas szintű vitorlázás esetén is. Látható a szkiff és a foilos hajók előretörése, amihez nagyon jó egyensúlyérzékre van szükség. Ehhez például nagyon jó alapokat tud adni ez a hajó.

A hajóosztályt is népszerűsítő egyedülálló hangulatú Junior Balaton Kupa - Nyugati Medence Ifjúsági Vitorlás Versenysorozata felpezsdítette a magyar tenger „csendesebb régióját”. A versenysorozattal óriási lépést tettünk társegyesületeinkkel karöltve egy közös cél felé, a Balaton-nyugati medence vitorláséletének megmozgatása és az utánpótlásnevelés terén.

Hosszútávú célunk a Nyugati-Medence vitorláséletének tovább fokozása. Célunk, hogy a vitorlástudásukat és -jogosítványukat aktívan és élvezetteljesen tudják használni a vitorlázók. Azt szeretnénk látni, hogy a vitorlázók magabiztosan és biztonságosan használják hajóikat! Gyakorlati, alkalmazható tudást és szeretnénk a növendékeinknek átadni, hogy a kikötőkben, a Balaton túraútvonalain felpezsdüljön a vitorlásélet. Oktatásunkat minél szélesebb időszakra szeretnénk kiterjeszteni.