A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 67/2021 (03.09.) határozatával - a tavalyi évhez hasonlóan – Veszélyhelyzeti munkacsoportot állított fel, melynek elsődleges feladata a pandémia versenyrendszerre gyakorolt hatásainak áttekintése és javaslatok megfogalmazása az MVSZ elnöksége számára.

 A versenyrendezésekkel, edzésekkel kapcsolatban a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal egyeztetve a veszélyhelyzetre való tekintettel a következő tájékoztatást adja:

 Magyarország Kormánya a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletével veszélyhelyzetet hirdetett ki, ezzel egyidejűleg pedig a 28/2021. (I. 29.) Korm. rendeletével először 2021. március 1–jéig, majd a 2021. évi I. törvény és a 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet hatályba lépésével 2021. május 23–ig meghosszabbította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) hatályát.

 A vízirendezvényeket is érintő módosítást a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet tartalmazza, mely szerint a rendelet rendelkezéseit egyelőre 2021. április 8-ig lehet alkalmazni.

A fenti tilalom természetesen a vízirendezvényekre is vonatkozik, ezért Magyarország belvizein az érintett időszakra nem adható ki vízi rendezvényt engedélyező határozat, ezért vitorlásversenyt rendezni a veszélyhelyzet feloldásig nem lehet!

2021. május 23-át követő időszakra az engedélyeket feltételesen kiadja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, ugyanakkor az engedélykérelmek benyújtása előtt a kluboknak mérlegelniük kell, hogy van-e reális esélye a veszélyhelyzet feloldásának a rendezvény tervezett időpontja előtt.

Fontos: Amennyiben a tervezett rendezvény kezdő időpontjában a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé, a rendezvény még a kiadott engedély birtokában sem tartható meg!

Az edzésekkel, valamint a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban a hatályos jogszabályok figyelembevételével az alábbiakat lehet megfogalmazni:

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XII. 10.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés alapján tilos a közterületeken, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás és a gyülekezés. A jogalkotó a rendelet 4. § (2) – (4) bekezdésekben rendelkezik arról, hogy az egyéni sport gyakorlása a közterületen, a nyilvános helyeken, és a sportpályákon hogyan engedélyezett, továbbá a nyilvános helyszíneken megtiltja a csapatsportok gyakorlását, és rendelkezik a versenyszerű sportolókkal való kivételekről (pl. a közterületen egyébként tilos csapatsportolók számára edzés tartásáról) is.

A Balatonon üzemelő kikötők, valamint a vitorlás egyesületek, klubok telephelyei, bázisai nem tartoznak a jogszabály szerinti tilalmi körbe sorolt szabadidős létesítmények közé, vagyis a jelenlegi szabályok nem korlátozzák ezeknek a nyitvatartását, működését, üzemelését. Természetesen a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat ezeknek az intézményeknek az igénybevétele során is be kell tartani, a hajókon este 20 és reggel 5 óra között nem szabad tartózkodni.

Versenyengedélyes sportolók vízi edzésmunkát az egyéni sporttevékenységre vonatkozó szabályok szerint végezhetnek.

 Edzés szervezőjének, vezetőedzőjének és résztvevőinek is kötelessége a kormányrendelet egyéb tiltó és korlátozó előírásainak a betartása és betartatása. Különös tekintettel arra, hogy az esemény időszaka alatt (a program kezdetétől a lezárásáig) a csoportosulás nem megengedett, a programon nézők nem tartózkodhatnak, a kiszolgálói létesítmények közül pedig csak azoknak a használata engedélyezett a szükséges ideig – kizárólag a résztvevők (ebben az értelmezésben az edzést folytatók és biztosítók) számára –, amelyek az edzésen résztvevő sporteszközök felkészítésére és technikai kiszolgálására szolgálnak.

Kísérő motoros a fenti szabályok és ajánlások betartása mellet kísérheti az edzésben résztvevőket, feltéve, hogy az üzemeltetési engedélyében szerepel ez a tevékenységi kör is.

 Versenyengedéllyel nem rendelkező sporttársak, egyedül vagy egy háztartásban élőkkel hajózhatnak.

 Amennyiben többen tartózkodnak a sport- és kedvtelési célú kishajóban, a koronavírus-járvány terjedési kockázatának csökkentése érdekében javasolt a sportolók és edzők, egyéb résztvevők között a biztonságos távolság megtartása, egymás estleges megfertőzésének megelőzése.

 

Vigyázzunk egymásra!

Jó szelet!

 

Holczhauser András

főtitkár

Magyar Vitorlás Szövetség