Családi vonalon keresztül ismerkedett meg a széllel és a vízzel Szántódon, ugyanakkor nem vitorláshajón hanem szörfdeszkán – mesélte Kovács Vica vitorlásoktató, a Women On Water egyik alapítója. Hozzátette: a szörf után azért váltott át vitorlázásra, mert azt csapatban lehet űzni. Kalózban kezdett, majd 470-es Jolléba ült át az ottani egyesület keretein belül.

Kovács Vica kiemelte: versenyezni később kezdett el, korábban majd két évtizeden keresztül túravitorlázóként volt jelen a vízen. Ugyanakkor a túrázás teljesen máshogy működött, mint ahogyan manapság, Kalózokkal indultak neki a távnak.

„A vizenlét teljesen mindegy, hogy versenykörülmények, vagy ilyesfajta túra keretében történik, hiszen a tapasztalatot megszerzed. A vízbiztonsághoz, a meteo-ismerethez nem kell feltétlenül versenyezni” -fejtette ki. Kovács Vica szerint nagyon nehéz vitorlásversenyzőként kezdeni, ha az nem kiskorban történik, vagy családi lehetőség kapcsán. Azt is elárulta: csaknem huszonöt éve oktat, amihez kapcsolódott a versenyzőképzés. Ez az oktatási forma elsősorban azoknak szól, akiknek már van vízbiztonságuk, hajókezelési ismereteik, ugyanakkor még nem ismerik a versenyzéshez szükséges plusz feladatokat.

A vitorlásoktató szerint a nemeknek vagy a kornak nincs sok szerepe a vitorlássporton belül: sem amikor űzzük, sem amikor oktatjuk. Szerinte az alaptétel, hogy ez nem csupán fizikai sport.

„Az a lényeg, hogy a hajón feladatok és posztok vannak. Az a kérdés, hogy ezeknek meg tudsz-e felelni, van-e olyan tapasztalatod, amely alapján erre jó vagy.”

-fogalmazott. Kovács Vica szerint ugyanakkor a sztereotípiák nagyon erősen élnek a nőkkel szemben.

Az oktató kifejtette: a vitorlázásban a felnőtt nőknek nehezebb belépni, hiszen a női életpálya – akár a család - nem teszi lehetővé, hogy azt a mennyiségű időt és energiát rászánják, amit a sportág megkíván. Women On Water megalakításának is ez volt az egyik oka – tette hozzá.

Céljuk segíteni a túravitorlázó nőket hozzásegíteni ahhoz, hogy versenyeken is indulhassanak. Emellett kiemelte: nagyon fontos a szemléletformálás is, valamint a nők integrálása a csapatokba, amihez a hölgyeket a képzésekben kell segíteni.

Végül elárulta: a Women On Water idén is szeretné folytatni a gyakorlati programjait, amelyek keretében a közösség tagjai egymással is találkozhassanak a hajók megismerésén túl. Ezen kívül együttműködési alapokat igyekeznek felépíteni a MVSZ Nagyhajós bizottságával. Ennek keretében különböző felméréseket terveznek, hogy megtudják, kik, miként látja a nők szerepét a vitorlázásban. Mindezek mellett ifjúsági programmal is készülnek, ami jelenleg kidolgozás alatt áll.