Az első siker sem váratott sokáig magára: az idei bajnokságot a Gyapjas Balázs irányította csapat nyerte, a fedélzeten testvérével, Zsomborral (ez a hajóosztály az ő egyik útjuk az immár csak vegyes csapatok számára elérhető 470-es után…), Erőss Lóránddal, Tenke Áronnal, Sárközy András Mauglival, és a Gyapjas testvérekhez hasonlóan ugyancsak olimpiai kampányt végigvitorlázó Molnár Dáviddal.

Tenke Áron beszámolója a versenyről:

A versenyen 21 hajó indult, 6 német egységgel. A mezőny egy új sparis hajóval gazdagodott, a Gyapjas Balázs kormányozta Proligyval. A felkészülést már tavasszal megkezdte a csapat, két és fél hónapig újították a hajót és annak felszerelését, továbbá az OB-ra új Doyle vitorlákkal lett felruházva a verda. A négy napos esemény helyszíne a Zamárdi és a THE előtti vízterület volt. Az első napon (csütörtök) gyenge 4-6 csomós keleti-délkeleti szél fújt. A pályára ezen a napon a hosszú balcsapásos szakasz volt a jellemző, hol balról, hol jobbról frissült a szél. Az első futamot a sparis Proligy (Gyapiék) nyerte, a másodikat pedig a Detre fivérek (Infla Deus), ebben a futamban a második és a harmadik helyet szintén hazai egységek hozták el, a Tomasso (Vadnai Tamásék) és a Picabo (Kovács János Balázsék).

Második nap egy majdnem egész napos halasztást követően késő délután leterjedt egy 5-6 csomós északnyugati szél, mely jobbról, Füred felől kezdett felszívódni. Az első futam második hátszelében éles csata alakult ki az első három hajó, Fantomasso (Majthényiék), a Peecasso (Nyáriék), és a Proligy között, melyből az utóbbi kerekedett ki a topon, A futam végére a szél szinte teljesen elállt, ezért a második napot egy futammal zártuk.

A harmadik nap a futamhiány hatására már jobban erőltette a vízen létet a rendezőség, kimentünk délelőtt is, bár kevés sikerrel. Péntekhez hasonlóan szintén késő délután lett elég szél a versenyzéshez, egy folyamatosan frissülő északnyugati szélben vitorláztunk ki a pályára. Az első futamban 14-17 csomós szél fújt, első három: Peecasso, Proligy, Fantomasso. A második futamra már újra génuásra gyengült a szél, 5-10 csomó erősségűre. A futamot a Proligy nyerte. Elérkeztünk az utolsó naphoz, eddig 5 futam volt a hátunk mögött.

Vasárnap jelentős izgalommal és motivációval ment ki a mezőny a vízre, hiszen nem csak a bajnoki cím, hanem a dobogó dőlhetett el a hátralévő futamokban. Friss 7-9 csomós keletiben általános visszahívóval, majd fekete lobogós rajttal nyitotta a rendezőség a napot. A második általánost követően három hajó kapott BFD-t: Peecasso, Infla Deus és a Fantomasso. A futamon a Proligy végzett első helyen. Ezután elrajtolt egy második futam is, amit a második cirkálószakaszban érvénytelenítettek. Negyedóra vízen várakozás után a rendezőség úgy döntött, hogy nem lesz több futam, mert elállt a szél és erős zivatarokat vártak délutánra. Hat futam után alakult ki tehát a végeredmény: nyert a Proligy (Gyapjas Balázsék), második a Peecasso (Nyári Zoltán Zsoltékkal), harmadik a Picabo lett (Kovács János Balázs és csapata).


Részletes eredmények