A BAHART Regatta a Balaton legnépszerűbb amatőr versenysorozatává nőtte ki magát az elmúlt közel két évtizedben, több mint 100 megrendezett futammal. Tavaly a Yacht Charter Guru szervezésében kapott új lendületet a versenysorozat, hogy új koncepcióval, megújult arculattal és tartalommal folytatódhasson a BAHART Regatta. Ligeti Zoltán, a verseny főszervezője szerint az eredeti célok továbbra sem változtak: a BAHART Regatta versenyzési lehetőséget szeretne kínálni az aktív versenyzőkön kívül azoknak is, akik most kezdtek el versenyezni vagy csak érdeklődnek a vitorlássport iránt. Az egyszerűsített nevezésnek köszönhetően a versenyengedéllyel (még) nem rendelkezők is bekapcsolódhatnak a versenyzésbe, hiszen a nevezéshez csak a hajó biztosítása és hajólevele, valamint a kormányos képesítése szükséges. A túraverseny-sorozatról Ligeti Zoltánt kérdeztük.


A BAHART Regatta eredeti céljai között szerepelt, hogy a hajósok úgy túrázzanak a Balatonon, hogy közben részt vesznek a versenyen, és eltöltenek egy-egy vendégéjszakát a BAHART kikötőkben. Ez ma a teltházas kikötőkben, a kevés vendéghely miatt már szinte lehetetlen. Hogyan tudtok hajókat fogadni?

A BAHART minden segítséget megad ahhoz, hogy elegendő vendéghely álljon rendelkezésre a versenyre nevezett hajóknak. A versenyek hétvégéjén korlátozottan ugyan, de igénybe vehetők a közforgalmú helyek is, a Versenyutasítás szigorú útmutatásai alapján. A kikötőmesterek tudják, hogy melyik bérlői hely használható a hétvégén, hol lehet egymásra kötve vagy a partfalon megállni, de ehhez a hajósok együttműködése is szükséges. Sok nevezőt várunk a versenyeinkre, de ez azon is múlik, mennyire sikerül a BAHART-bérlőket aktivizálnunk. A versenynek szintén eredeti célja volt a BAHART-kikötőlakók bevonása a versenyzésbe. Idén ebben a legnagyobb segítség az, hogy a versenysorozatra a kötelező biztosítási limit 5 millió forint, így a BAHART-kikötőhelyek bérleti szerződéséhez járó biztosítások érvényesek a BAHART Regatta futamaira, további kiegészítő biztosítás nélkül is.

 

Miben különbözik egy amatőr versenysorozat rendezése a profi futamokétól?

Más a feladat a parton és a vízen egyaránt. Mindenképpen színvonalas rendezést szerettünk volna vízen is, ezért választottuk Dávid Júliát és csapatát. Nagyon profi, tapasztalt versenyrendezők, éppen ezért tökéletesen alkalmazkodnak a mezőny igényeihez, igazán jól tudunk együtt dolgozni. A bajnokságokon, nagy ranglistaversenyeken, sok dolog magától értetődő a mezőny számára. Tudják, ismerik, ezt csinálják évek óta. Nálunk a mezőny egy része most kezdi a versenyzést, sokuk a vitorlázást is. Emiatt sokkal alaposabb eligazításra van szükség a kormányosi értekezleten, több odafigyelést igényel a mezőny. A hajók egy része lassabb is, ezért a pályarövidítésekre nagyon oda kell figyelnünk. Igaz, nem mindenki a dobogóért küzd, de mindenki szeretné megélni a befutás örömét.

 

A BAHART Regatta felvállaltan amatőr versenysorozat, hiszen a versenyzői réteg mellett túravitorlázókat szólít meg. Hogyan érvényesül ez az elv a parti programokban?

A BAHART Regatta „felnőtt utánpótlás” szerepe eddig is ismert volt. Szeretnénk, ha ez nem csak abban nyilvánulna meg, hogy megjelennek a kezdő vitorlázók a futamokon, hanem abban is, hogy segítjük őket és csapataikat az indulásban, fejlődésben. A Yacht Charter Guru tavaly elindított szakmai előadássorozatában a résztvevők ismert előadóktól kaphattak értékes szakmai ismereteket a futamok után. Az idei szezonnyitó fonyódi futamon a versenyzés két kiemelt fontosságú témáját beszéljük át: a yardstick rendszerről és annak megújításáról Farkas Péter (MVSz) fog beszámolni, a hajózásban és a versenyzésben szükséges biztosítások részleteibe pedig Nemecz László (hajobiztositasok.hu) avatja be az érdeklődőket. Az idén átalakított yardstick rendszer sokakat érdekel, többen jelezték, hogy bár nem tudnak indulni a versenyen, szívesen részt vennének a beszélgetésen. Mindenkit szeretettel várunk.


Milyen változások várhatók még a tavalyi, sikeres versenysorozat után?

A szervező Yacht Charter Guru és a Magyar Vitorlás Szövetség elképzelései több ponton is találkoztak, így idén a BAHART Regatta túrafutamai már az MVSz által kiírt Yardstick Trophy-ban is értékelésre kerülnek. A versenysorozat szakmai programjához is segítség, hogy a BAHART Regatta versenyzői számára is elérhetők lesznek az MVSz online webináriumi előadásai. Idén a júliusi, balatonföldvári futamot kétnaposra terveztük, ahol a szombati túraversenyt követően vasárnap pályaversenyek lesznek. Ez teljesen más típusú felkészültséget igényel mind a hajók, mind a csapatok részéről. Nyilván a pályaversenyre a BAHART Regatta mezőnyéből nem mindenki fog nevezni, de a verseny nyitva áll valamennyi nagyhajós és one-design osztály számára, egy újabb kiváló felkészülési lehetőségként a bajnokságra. Reméljük sikeres lesz az újításunk, és lesz folytatása.

 

Fonyódon közös verseny a Kormorán Kupával, Földváron pályaverseny. Minden fordulóra jut valami különlegesség?

A színvonalas versenyszervezés mellett az is célunk, hogy a BAHART Regatta a balatoni versenyvitorlázás egyedi színfoltjává váljon. Az augusztusi balatonszemesi futamon a Balaton klasszikus hajóit fogjuk vendégül látni. Több osztálytól már kaptunk egyértelmű igent, többeknek még várunk a visszajelzésére. Ezen a programon a BAHART Regatta résztvevői verseny közben is láthatják a balatoni klasszikusokat, cirkálókat, majd a kikötőben akár közelebbről is megcsodálhatják őket. Az ismeretterjesztő programunk részeként az osztályok a délutáni szakmai előadáson be is mutatják a hajóikat, beszélnek a típusokról. Idén is megrendezzük az Eurakvilo Jótékonysági Regattát a szeptemberi futamon, Balatonbogláron. Itt daganatos betegségből gyógyult vagy gyógyulófélben lévő gyerekeknek és családtagjainak segítünk a vitorlázás élményének megosztásával.

 

Az elmúlt években a korlátozások miatt több verseny is felhagyott a verseny utáni parti eseményekkel. Nálatok mi a helyzet?

A versenyeket idén is a parti események és a vendéglátás teszik színesebbé. A kikötőben kialakított árnyas terület nem csak a szakmai előadások helyszíne, hanem itt találkozhatnak a csapatok egymással, ami remek alkalom ki- és megbeszélni a versenyt vagy megosztani egymással a technikai újításokat. A vendéglátásról Horváth Zsolt, #kicsizsó gondoskodik, a versenyzőket whiskybemutató és -kóstoló várja, és a fonyódi kikötő melletti strandon pedig színpad, DJ-vel, háttérben a Balatonnal, naplementével. Ami viszont biztosan nem lesz, az a műanyag szemét, hiszen már tavaly is fontos küldetése volt a BAHART Regattának a környezetvédelem: a rendezvény betétdíjas poharakat és lebomló eszközöket használ, az érmeket és kupákat pedig idén is újrahasznosított hajós anyagokból készítik az Aztakeservit Környezetvédő Értékőr Egyesület művészei.

A futamok profi lebonyolításáról a SailForYou gondoskodik, az online követés szolgáltatója az Airmoniq, az esemény szervezője a Yacht Charter Guru és az Ocean Sailing SE, a versenyek helyszínét a Balatoni Hajózási Zrt. biztosítja.

 

 

További információ:

nevezés: https://yachtcharterguru.com/regatta/entry  

hirdetőtábla: https://yachtcharterguru.com/regatta/news

web: https://yachtcharterguru.com/regatta

facebook: https://facebook.com/yachtcharterguru

e-mail: regatta@yachtcharterguru.com

telefon: +36308862000