A svájci szaksajtó is szuperlatívuszokban ír a magyar csapat teljesítményéről, akik az idei 83., június 11-12-én megrendezett tókerülőn, egy kifejezetten gyenge szeles versenyen öt éven belül harmadszor nyerték az egytestű hajók versenyét (2019 és 2021 után), így hazahozhatják és egy évig őrizhetik a Bol d'Vermeilt, a híres arany kupát. Ráadásul a Raffica Sailing Team történetében immár másodszor fordul elő ez az eset, nem hiába írták ki a facebookon: "kétszeres arany csapat!"

A legnagyobb európai tókerülő vitorlásversenyei közé tartozik a Kékszalag mellett a Centomiglia (Garda-tó), a Rund Um (Bóden-tó) és a Bol d'Or Mirabaud (Genfi tó).

Ez utóbbi távja 123 kilométer, Genftől Le Bouveretig kell elvitorlázni és vissza. Az idén az idegek harca volt a verseny, nappal a gyenge termikus fuvallatokra kellett vadászni, sötétben meg a szerencsében bízni… Volt, hogy mindössze 1-2 csomóval haladt a magyar Libera. Végül 15 óra 36 perc alatt teljesítették a pályát.

De ha valaki azt gondolná, hogy talán erős szélben nem teljesít ilyen jól Király Zsolt és csapata, annak ajánlom, keresse vissza a 2019-es győzelemről szóló beszámolóikat, amikor egy hihetetlen vihar csapott le a mezőnyre, és a magyar fiúk túlélték, sőt…

A mellékelt videó nem a Raffica fedélzetén készült 2019-ben, de tanulságos.

Sporttörténelmet írt az idei Bol d'Or Mirabaud regattán Király Zsolt és a Raffica Sailing Team – és ezt nem mi mondjuk, hanem a svájciak!

Visy László Oszi