A regatta előtt a hagyományokhoz híven az Örvényesen található temetőben, a klub ifjú növendékeivel megkoszorúzták dr. Horváth Boldizsár sírját. A koszorúzás előtt Szekeres László bemutatta “Dizsi bácsi életpályáját és munkásságát.

Amikor szél fúj lehet jó hangulatú versenyt rendezni, ez most tökéletes lett. 12 csomó alap széllel 18 csomós pöffökkel. A versenyrendező csapatunk nagyon jó volt, lelkesek voltak, így örömteli rendezésben vehettem részt. Gratulálok az összes versenyzőnek, jövőre találkozunk ugyanitt. – mondta Igali Csilla, a versenyvezetője.

Virág Flóra, a győztes Team Kaáli kormányosa a tegnapi Fehérszalag kihagyás után örömmel indultak el a BYC versenyén, hiszen a szél is kevesebb volt mint a szombaton. Örültek, hogy végül nem egyedül voltak a nyílt többtestű mezőnyben, jót versenyeztek a Process Solutions-el és a TNG Kengurúval, sajnos a RIB Story ebből a versenyből most kimaradt mert a rajtnál felborultak. Az Ezüst Szalag óta nagy a biztonság a fedélzeten, így nem okozott problémát nekik az erős szél.

Horváth László, a Szindbád kormányosa, első egytestűként futott be a regattán és ezzel a Yardstick I. kategóriát is megnyerték maguk mögött tudva az Avatar 2. hajót. Bár a rajtjuk nem sikerült a legjobban mégis egy magabiztos vitorlázással tudták tartani az előnyüket.

  1. Borók György, az Erida kormányosa Yardstick III. kategória győztese elmondta, hogy a szél és a szervezők is kitettek magukért. Szuper versenyt tudtak levitorlázni, biztosan itt lesznek jövőre is.

Szinesi András, a Szent Antal kormányosa életében először vihette a hajót végig egy túraversenyen. Az időjárással és a rendezéssel is nagyon elégedett volt, remek túrát tudtak teljesíteni, abszolút 13. helyen értek célba.

 

Érdekesség, hogy a Yardstick mindhárom csoportjában klasszikus formájú hajó nyert.

Támogatóinknak köszönjük a felajánlásokat!

  • Lázár Pince: nevezési ajándékok és a verseny utáni borkóstoló
  • Aqua Magazin: nevezési ajándék
  • Tigris Bisztró és Reggeliző: ajándékutalványok
  • BMW Leier Autó: pódium ajándékok
  • Galco Hajókötél Kft.: pódium ajándékok
  • Fehérvári Optika: napszemüvegek
  • SCI Network Kft.: egész éves együttműködés

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek és versenyeztetek! Találkozunk a 2023-as szezon két túraversenyén a Tolnay Kálmán Emlékversenyen és Horváth Boldizsár Emlékversenyen!

EREDMÉNYEK

Horváth Boldizsár ortopédsebész – 1934-1962 között osztályvezető főorvosként. – a budapesti Szent János Kórházban végzett gyógyító tevékenysége alapján vált nemzetközi hírűvé is. Vitorlázóként 1933-1942 között a füredi Yachtépítő üzemben három különböző klasszikus fahajót építtetett magának, melyeket Hankóczy (Benacsek) Jenő tervezett. Sorrendben az ADDIÓ III. nevű 40-es scherennel több magyar bajnokságot, 1959-ben pedig abszolút első helyezést ért el az un. Kékszalag vitorlásversenyen. Ezzel a vitorlással haláláig versenyzett.

 

1970 március 14.-én is Füredre igyekezett autójával, amikor is Csopaknál az útról letérve, egy „elalvásos” közúti baleset sérülésének következtében a helyszínen elhunyt.

Kívánságára, „ahonnan mindig láthatja a Balatont” Örvényesen lett eltemetve, sírja ma is ott található, melyet a kezdeti időkben a vitorlázók mindig megkoszorúztak a verseny előtti napon. Tiszteletére klubjának, a KMYC jogutódjának (ma a BYC) kezdeményezésére 38 éve minden évben megrendezésre kerül a vitorlázók dr. Horváth Boldizsár Emlékversenye.

Szöveg: Böröcz Berta