A csapatok több mint fele az utóbbi napokban már megérkezett a helyszínre, ahol lázasan zajlanak az előkészületek: a Balatoni Yacht Club alsóörsi bázisán kényelmes és elegáns „otthonra” talált a világ vezető ifjúsági hajóosztálya, a 420-as mezőny tagjai, akik az utóbbi napokban jó szélben tudtak edzeni a Balatonon - derült ki a Balatoni Yacht Club hunsail.hu-nak küldött beharangozójából. 

Jó néhány csapatot még várnak a szervezők, péntekre azonban már teljes lesz a mezőny – a megnyitó ünnepséggel (a nemzetek bevonulásával) ugyanis akkor veszi kezdetét a világbajnokság, amelynek versenyfutamai hétfőn kezdődnek.

A népes és nagyon rangos mezőnyben ott lesz a 420-as osztály krémje, gyakorlatilag az összes ifjúsági világbajnoki érmes: elég, ha csak az amerikai Freddie Parking, Asher Beck, az izraeli Roy Levi, Ariel Gal vagy éppen a horvát Ema Samarzija, Leon Scheidl kettőst említjük. A junior mezőnyben is leadta a nevezését a portugáliai Európa-bajnokság összes érmese: a spanyol Ian Clive Walker, Finnn Dicke, a szintén spanyol Marc Mesquida, Ramon Jaume és az olasz Alessio Castellan, Jan Bassi páros.

A hölgyek küzdelme ugyancsak kiélezettnek ígérkezik – itt a spanyol Maria Perello, Marta Cardona, illetve az olasz Camilla Michelini, Margherita Bonifaccio párosok késhegyre menő csatájára lehet számítani, amelybe beleszólhatnak még néhányan.

A versenyzők tehát készen állnak arra, hogy összemérjék vitorlázótudásukat, további jó hír a hazai szurkolók és a sportág kedvelői számára, hogy 20 magyar páros is bizonyíthat – ők bízhatnak a hazai pálya ismeretében.

A fentiek alapján talán már nyilvánvaló: minden adott ahhoz, jó versenyfutamokat láthassanak a szurkolók hétfőtől, s hogy a hazánk egyik legaktívabb és legeredményesebb utánpótlás-nevelő bázisaként ismert Balatoni Yacht Club izgalmas világbajnokságot rendezhessen az alapításának 750. évfordulóját idén ünneplő Alsóörsön.

A verseny hivatalos honlapja: ide kattintva érhető el. 

A nevezési lista pedig itt érhető el.

Képek: Cserta Gábor / BYC1912