"A meteorológusok által ígért stabil szél elmaradt, a verseny négy napja alatt zivatarfelhők jöttek-mentek, csapkodott, forgott a szél. Arra törekedtünk, hogy ha irreálissá válik egy futam, azonnal lőjük le, és ha stabilizálódik az időjárás, akkor induljunk neki újra. Korrekt versenyre törekedtünk, ebből persze az következett, hogy sok rajtot visszalőttünk, és viszonylag sok időt töltöttek a mezőnyök a vízen. Végül az ILCA 7-nek kilenc, az ILCA 6 és ILCA 4 osztálynak hét-hét futam alapján hirdettünk végeredményt." - mondta Berecz Zsombor főszervező.

Az általános vélemény az volt a versenyzők körében, hogy nagyon sportszerű verseny volt, külön értékelték sokan, hogy minden egyes rajthoz külön beállították az adott mezőny létszámához a rajtvonal hosszát.  Ezt sokkal komolyabb világversenyeken sem teszik meg általában. A bírók sem használták sokszor a sípot, tipikus szabálytalanság a rajt előtti utolsó perc első felében a kormányevezés a helyben maradás, pozíció tartás érdekében, ezúttal néhány esetben kellett csak büntetést ítélni. "Hátszélben szinte megszűnt a pumpálás, a vitorlák szabálytalan mozgatása. Az edzők szépen megtanították, hogy ha a hajó felmenetelét és leejtését kíséri a vitorlák mozgatása, állítása, az szabályos. Ezért ha távolról látjuk, hogy ritmikusan mozog egy vitorla, nem ítélünk elhamarkodottan, közelről kell megvizsgálni a helyzetet. Van olyan persze, hogy egy kezdő a rosszul kivitelezett pumpálással még lassít is a hajóján, ennek ellenére megsípoljuk." - mesélte egy versenybíró.

Sok bajnoki aranyat zsebeltek be a füredi BYC fiataljai. ILCA 4 fiú kategóriában Lackó Dávid lett a bajnok, a lányok között Lackó Sára lett a legjobb, egyben ő lett az U16 bajnok is. ILCA 6 osztályban Sigmond Soma, ugyanitt a lányok közt Vida Róza lett magyar bajnok. ILCA 7 kategóriában Szokody Olivér vitte haza a bajnoki aranyat.

Részletes eredmények: https://mvszhirdetotabla.hu/ilca-ob-2022/eredmenyek

visyla

Kép: Szűcs Ábel