A tagság és a teljes vitorlás közösség csak néz, mint a moziban. Mi lesz most?

Ha abból indulunk ki, hogy az általános vélekedés szerint, amennyiben a szervezetet szolgáltatásaival együtt elnyelné a fekete lyuk, akkor is vitorláznánk, legfeljebb új játékszabályok mentén, az adrenalinhiányos többség semmi változást nem tapasztalna. Eddig sem kötődtek az MVSZ-hez, sosem éreztek se vágyat, se törődést.

Akiknek mégis fontos mások legyőzése, azok is kitalálhatnak valamit, hogy az A-ból B-be jutás ideje mérhető és minél komplikáltabb legyen.

Valami miatt mégis nagyon fontos lehet bekerülni a testületbe, mert a napvilágra került csetepaté résztvevőinek makacs ki, és betartása legalábbis ezt tükrözi.

Valójában semmi akadálya nincs annak se, hogy a lemondott elnökség visszaszavazza magát, amire az MVSZ alapszabályában rögzített gyakorlatilag megkerülhetetlen választási rendszer minden lehetőséget megad. Ha 3-4 nagyegyesület (több mint 180 szavazat) egy füstös szobában megállapodik a neki tetsző jelöltekről, akkor a tisztújító közgyűlés ócska színjátékká silányul. Amíg egy magas szavazatszámmal megáldott klub küldöttei személyenként akár 30 képviselt szavazatot is felmutathatnak, addig van 83 olyan kisklub, akiknek csak egy szavazatuk van, de nem képviselhetik más klub szavazatát. Ez azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy a kicsik - megfelelő képviselet reményében bízva – szeretnék a maximális 83 szavazatukat egyirányban leadni, ahhoz 83 tagegyesületnek kell megjelennie a közgyűlésen, ahol a leadható szavazatok csupán 1/8-a felett rendelkeznek. (ekkora szavazaterőt akár két nagy tagegyesület is összehoz)

Abban, hogy ez a szégyenletes helyzet kialakult, abban a Felügyelőbizottság felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Vajon mi lehet az oka annak, hogy csupán egy tag érezte azt, hogy távoznia kell? Miért nem mond le az FB teljes testülete utat engedve egy tisztességes megújulásnak? Ahhoz, hogy a gazdasági, családi összefonódások vádját el tudja hárítani az új elnökség, nem elég a részleges megújulás, a közgyűlés által megválasztandó testületek mindegyikének le kéne mondania!

 

Ugye reménytelen?

Amiben bízhatunk az a nagyok önmegtartóztató tisztessége, akik átlátható módon olyan jelöltekre adják le szavazatukat, akik ki tudják használni tudásukat, kapcsolatrendszerüket a vitorlás sport érdekeinek hatékony képviseletében.

Abban csak reménykedhetünk, hogy az új elnökségben nem a küldő egyesület iránti lojalitás lesz a meghatározó, mert ilyet már láttunk! Nem működött.

Mi lenne, ha a jelöltek egy-egy szakterület kiválóságaiként méretnének meg?

Van-e, volt-e a hajózásbiztonság elhanyagolt területének lobbierővel rendelkező képviselője?

Tudtok olyan elnökségi tagról, aki a Balaton és hajózható vizeink környezetvédelmére szakosodott?

Mi van a 25-30 ezer olyan aktív vitorlázó képviseletével, akik nincsenek regisztrálva az MVSZ versenyrendszerében?

Találunk-e olyan jogvégzett elnökségi tagot, aki hajlandó lenne a torz, sokak szerint már a törvényesség határait feszítő alapszabály érdemi megváltoztatására? Készült -e ilyen érdemi javaslat?

Miért ne kerülhetne be nő az elnökségbe?

Bízva a nagyegyesületek tisztességében, szeretnénk megkönnyíteni a közös jelöltállítást olyan jelöltek bemutatásával, akiket olvasóink javasoltak. Vállalják-e a megmérettetést? Még nem tudjuk, ez függ a folyamat átláthatóságától is, de legfőképp a nagyok hozzáállásától.

A jelölési folyamat december végével lezárul. A jelölő bizottság 2023 január elsejéig leadott jelöléseket összegzi, ezt követően a lista már nem bővülhet.

Az olvasók és a kisegyesületek által javasolt jelöltek listáját rövidesen láthatóvá tesszük.

Javaslataitokat az alábbi adatlap kitöltésével juttathatjátok el szerkesztőségünkbe porthole@porthole.hu

A jelölt neve:

Jelölő egyesület:

Fotó:

Hajója (név, típus, kikötőhely)

Hasznosítható szakterülete

-          Versenysport

-          Szabadidős nagyhajós

-          Szabadidős jollevitorlázó

-          Környezetvédelem

-          Hajózásbiztonság

-          Alapszabály módosítása

Rövid bemutatás:

 

Igyekezzetek, nincs sok idő az érdemi javaslatok befogadására!