A balatonfüredi, központi létesítmény, számára a Város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping területén.

Keszthelyen is átadásra került egy megállópont a frissen létesült Kajak-Kenu Pont a Keszthelyi Yacht Kikötő melletti Libás strandon, a város keleti részén.

A projektzáró ünnepség sajtótájékoztatóján Schmidt Gábor a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: ezek a beruházások hatalmas lépést jelentenek abba az irányba, hogy minél többen válasszák a sportot, azon belül is a vízisportokat a szabadidejük eltöltésére, ezáltal az egészségük életminőségük javítására.  Külön kiemelte, ezek a létesítmények azt is segítik, hogy az utánpótlásnevelés még szélesebb körben megvalósulhasson a Balaton körül.

 

„Kiemelten fontos, hogy ezek a létesítmények, megtöltődjenek és a nap szinte minden percében körülöttük minden szintű, azaz szabadidős- és élsporttevékenység is legyen. Minél többeknek lehetőséget kell adnunk, hogy ezen Megállópontokon a hozzájuk kapcsolódó sportágakat kipróbálják, itt mozogjanak, sportoljanak.”  

-fogalmazott Schmidt Gábor.

 

Ha a magyar sport legmagasabb, kormányzati szintű vezetője úgy fogalmaz, hogy nem csak az élsport tevékenység, hanem a szabadidős – tehát a versenyrendszeren kívüli – sporttevékenység is része az utánpótlás nevelésének, az irányt mutat szeretett sportágunk fejlesztésének, szakszövetségünk bővülő feladatainak.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a sportág, a versenyzésre, az olimpiai felkészítésre soha nem látott támogatást kapott az Államtitkárság jóvoltából, így a turisztikai, szabadidősportra nyújtott támogatások célirányos felhasználását semmi sem gátolja. A megállópontok kialakításának hátterét olyan 100%-ban vissza nem térítendő GINOP projektek adták melynek célja a „Balatonfüredi Megállópont” és egyéb turisztikai szolgáltatások létrehozása, valamint a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle sportturisztikai tevékenységek összekapcsolásával közös megállóhelyek hálózattá alakítása. Ez a forma lehetővé teszi a turisták számára a célállomások bejárását, valamint a túravitorlázás távlati koncepciójának is megfelel. A megvalósító konzorcium keresztpromóciós tevékenységet folytatott a Tisza-tóval, melynek során a két régió egymás szolgáltatásainak az elérését és népszerűsítését biztosítja. A projekt keretében továbbá vitorlás kishajók, túrakajakok, valamint SUP-eszközök kerültek beszerzésre.

 

Dr. Kontrát Károly Balatonfüred térségének országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a régióban, kiemelten Balatonfüred városában ilyen magas minőségű beruházások valósulhattak meg. A politikus hangsúlyozta, ezek a jövőbe való befektetésnek tekinthetőek, hiszen éppen a minőség és a színvonal okán egyre több vendéget csábítanak a térségbe.

 

 „Ilyen és ehhez hasonló létesítmények mindenféleképpen segítik a helyi és a régió turizmusát, hiszen ezeket látogatva emelkedik a vendégszám, illetve a turisztikai költésekkel kapcsolatos mutatók is még inkább javulnak. Ki kell emelnem az ezen felüli gazdasági hatásokat is, ugyanis egy-egy ilyen létesítmény munkahelyeket teremt, valamint helyben tartja a meglévő munkaerőt.”

-fogalmazott Dr. Kontrát Károly.

 

Dr Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy ezen városrész az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően most már teljesen más arcát mutatja. Hozzátette: nem titkolt cél volt, hogy ezt a területet még inkább bekapcsolják a város vérkeringésébe.

 

„Egy évvel ezelőtt tavasszal nyithattuk meg a Balaton első ötcsillagos szállodáját, ami a Kékszalag PORT szomszédságában van. Megvalósult a kemping mostanra tervezett felújítása, magas színvonalú konferenciaterem is épült a területen, valamint elkészült a Kékszalag-sétány. Mindezen beruházások célja, hogy minél szélesebb körű szolgáltatás legyen elérhető a városban, egészen a konferenciaturizmustól a szabadidős- és sportturizmusig. Fontos kiemelnem, hogy ezek a létesítmények ahogyan a hozzánk látogató vendégeket, úgy a városban és a térségben lakókat is kiszolgálják.

-fogalmazott Dr. Bóka István.

 

Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a balatonfüredi megállópont létrejötte egy nagyon fontos mérföldkő a sportszövetség életében. Itt ugyanis nem csupán a hajóhelyet bérlők találtak otthonra, hanem számos a Szövetség által rendezett versenynek biztosít helyszínt a létesítmény.

 

„Nem volt akadálymentes az út amíg eljutottunk ideig, de én nagyon büszke vagyok rá, hogy a beruházás ilyen sikeresen elkészülhetett. Ez a vízisporttelep nem csupán egy hajóparkoló, hanem nagyon fontos és kiemelkedő rendezvényhelyszín is. Legyen szó szabadidős, vagy versenyvitorlázásról, úgy gondolom, hogy mindenki, aki sportágunk iránt érdeklődik megtalálja a lehetőségeket.”

-fogalmazott Gerendy Zoltán.

 

Dr. Kollár Lajos az MVSZ korábbi elnöke, a projekt megvalósításában jelentős szerepet játszó vezetőként méltatta a megvalósult beruházásban megnyíló lehetőségeket, külön kitérve a méltatlanul háttérbe szorult szabadidős jollevitorlázásra.

A beszédek után Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője mutatta be részletesen a kikötői infrastruktúrát, valamint a marina központi épületét, és annak szolgáltatásait.