Számomra mindig is fontos volt, hogy ápoljam a hagyományokat és megőrizzem a múltbéli emlékeket. Ezért is született meg az a gondolat, hogy a Lipták Gábor Városi Könyvtár csatlakozzon a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz egy helytörténi projekttel. Szerintem a Privát Balaton kezdeményezés azért különleges, mert nem csak online tekinthetőek meg az összegyűjtött anyagok, hanem több élő helyszínen (pl. vasút- és hajóállomásokon), mellyel közelebb tudjuk hozni az embereket a múltbéli történésekhez, helyekhez, emlékekhez. A különböző képi dokumentumokat online és személyesen is el lehet hozzánk juttatni. (www.privatbalaton.hu)

Mivel tudom, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség életében is kiemelt fontosságú a tradíciók ápolása és fenntartása, így nagy öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy az MVSZ is szeretne csatlakozni a Privát Balaton projekthez. Legközelebb a Magyar Vitorlás Szövetség Balatoni Évadnyitó versenye előtt, a regisztráció alatt várjuk a személyes anyagokat.” - mondta el Tóth Györgyi a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója.

A privát fotókon keresztül tematikus formában jelennek meg a történetek – például a balatoni fürdőruhadivat, a vitorlázás története, a téli Balaton világa, a strandfürdők életének átalakulása, híres írók, költők (alkotó)útjai a balatoni partokon. Az összegyűjtött emlékeket a Balaton-parti hajó- és vasútállomáson mutatják be a nagyközönségnek, valamint július elején, a Kékszalag Fesztiválon is megjelennek azok az emlékek, amelyek a vitorlázás történetét elevenítik meg.   

Ha csak a Kékszalag Fesztivál keretein belül megrendezett versenyekre gondolunk, konkrétan a Kékpántlikára, Fehér Szalagra és Európa egyik legnagyobb tókerülő versenyére, a Kékszalagra, azt láthatjuk, hogy a régmúltra visszatekintő hagyományokat a vitorlázó közösség gondosan ápolja és fenntartja a jövő nemzedék számára. De gondolhatunk a Balatoni Évadnyitóra is, ami most hétvégén tartanak május 13-án. A hagyományoknak megfelelően a Balaton megkoszorúzásával nyitják meg a 2023-as a vitorlás szezont. A tradíciók folytatása számos emléket, élményt idéz fel, melyek hozzájárulhatnak a közösség összetartásához. Ezt a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András is megerősítette:

„A vitorlás sport sajátja a tradíciók és hagyományok megőrzése, ápolása. Gondoljunk csak a gyönyörűen felújított klasszikus fahajóinkra, melyek közül több 100 évnél is idősebb és a mai napig vitorlázik, versenyez, vagy a balatonfüredi Rózsa-kertben a vitorlázás táblasorra, ahol a sportágunk kiemelkedő alakjaira emlékezünk. A Kékszalag Port kikötőben nemrégiben vitorlástörténeti kiállítást hoztunk létre, melynek online felületein sok ezer képi anyagot és cikket gyűjtöttünk össze, a vitorlás etikett pedig mai napig meghatározó része életünknek.

Az 55. Kékszalag versenyünkkel örömmel csatlakoztunk a Privat Balaton kezdeményezéshez, mert újabb képi anyagok gyűjtése mellett, kiváló lehetőséget nyújt vitorlázó közösségünk összetartásának erősítésére. A vitorlástársak által megküldött képekből kiállítást tervezünk létrehozni, melyet a Kékszalag versenyünk eseménysorozatának megnyitóján mutatunk be 2023. július 1-én. Várjuk az izgalmasnál izgalmasabb vitorlázás tematikájú képeket!” 

Közösségi fotógyűjtés a Balatoni Évadnyitón

Mit jelent neked a vitorlázás? Megmutatnád féltve őrzött balatoni emlékedet? Töltsd fel fotóidat a Felhívás | Privát Balaton (privatbalaton.hu) oldalra vagy hozd el személyesen 2023. május 12-én, pénteken az Évadnyitó nevezésére, ami 17:00 órától 20:00 óráig fog tartani.  Helyszín: Helyszín: Kékszalag Port, Hangár - Balatonfüred, Anna sétány 7.

Azok, akik csatlakoznak a Privát Balaton kezdeményezéshez hamarosan egy nyereményjátékban is részt vehetnek.


Fotó forrása: balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár