Nem voltak igazán bíztatóak az előrejelzések, és az ismerőseink sorra azzal viccelődtek, nem figyeltetünk a fagyosszentekre az időpontválasztásnál. Az igazság azonban az, hogy több, mint tíz éve már május elején-közepén magyarországi futammal kezdődik az európai kilezugvogel versenyszezon, aminek hosszú évekig a Yacht Klub Agárd, a magyarországi vándormadarak anyakikötője adott helyet. Az elmúlt években azonban a tó vízszintjének drámai csökkenése miatt nem volt lehetőség a nemzetközi verseny megrendezésére, ezért először tavaly a Spartacus befogadta a csapatot, így folytatódhatott a tradíció.

Az utóbbi néhány hét leghidegebb és legcsapadékosabb napjait ígérték a meteorológusok Balatonföldvár térségére, sőt az egész országra május 13-15 között, és nem tévedtek. Az Agárdról érkezők, akik minden csepp esőnek örülnek, telik a tavuk, már pénteken délelőtt esős, szeles időben pakoltak fel, de Földváron időnként még a nap is előbújt a daruzáshoz. Szombaton délelőtt azonban már borús időben zajlott a kormányos megbeszélés és élénk keleti szélben kezdődött délben az első futam. A sportos szélben nagyon együtt mozgott a mezőny, és szinte az első cirkálószakasztól kezdve valamennyi pozícióért élénk küzdelem folyt, igaz viszonylag gyorsan kialakult az élmezőny, de mögöttük szinte csak középmezőnyről beszélhettünk, annyira egymás sarkában vitorláztak a párosok.

 

Az első nap végén, három egységnek is 7-7-7 pontja volt, a végül győztes Csury Zoltánék mellett, a Christian Huber - Petermann Orsolya és a Belley László - Gombár Zoltán duónak is. De mögöttük is nyitottak volta a pozíciók. A szombati vacsoránál természetesen a másnapi időjárás előrejelzés volt a téma. Nem volt kérdéses, hogy esni fog, a szélerőre vonatkozóan azonban voltak egészen eltérő prognózisok is. A csapat a 23 csomós felső határban állapodott meg, még a szombati kormányos megbeszélésen, ez a szélerő, ahol ez a tőkesúlya ellenére, a huszonegy négyzetméteres vitorlázat okán mégis jollésan könnyed és gyors hajó még élvezetesen megvitorlázható. Ennél erősebb szélben is uralható, de reffsor híján onnantól erősen csökken a sporttevékenység élvezeti értéke, a kínlódás javára.

 

Vasárnap hajnalban meg is érkezett az ígért eső és változó intenzitással - hol szakadt, néha csak szemerkélt - egészen hétfőn hajnalig esett. A szél is megerősödött, húsz csomó körüli szintig. Három egység technikai okok miatt már nem is hajózott ki a Spariból, a többiek tízkor felsorakoztak az első startra. A változatlanul keleti irányból fújó szél komoly hullámokat is gerjesztett, és közben az eső is ráerősített. Igazán harcos három futatott teljesített a mezőny. Több borulás és kisebb nagyobb haváriák is voltak, de végül komolyabb probléma nélkül ért partot mindenki. A második versenynap végére, hat futam után a középmezőnyben eldőlt a versenyzők sorrendje, az élmezőnyben maradt még nyitott kérdés, így hétfőn délelőtt nem volt kérdés, hogy az egy tervezett futamra kihajózik szinte a teljes mezőny.

 

Igazi jutalomjáték volt az utolsó futam. A rajtra még a nap is kisütött, kellemes kettes, olykor hármasba hajló nyugati szélben, gyönyörű vitorlázóidőben tudtuk teljesíteni az utolsó, szinte tiszteletkört. Az élmezőnyben is eldőltek a kérdések, és a középmezőnyben is sikerült megerősíteni az előző két nap során kialakult sorrendet. Néhány egység az utolsó futamot meg is toldotta még egy kis örömvitorlázással, ahelyett, hogy a befutó után egyesen a kikötőbe siettek volna, daruzni, pakolni.

 

Köszönet a német flotta tagjainak, hogy idén is eljöttek, többen közülük már több, mint tíz éve Magyarországon kezdik a versenyszezont, és köszönet a magyar flotta tagjainak is, hogy jelen voltak, készültek. Köszönet a Sparinak is, a befogadásért, és a remek rendezésért, vendéglátásért, és köszönet a soponzoroknak is, a Tuss Sailsnek, a szekszárdi Fivérek Borbirtoknak és a Reparátor Csoportnak.

 

A verseny végeredménye:

 

  1. Csury Zoltán, Tóvári Zoltán
  2. Christian Huber, Petermann Orsolya
  3. Bernhardt Thomele, Christian Kolb
  4. Belley László, Gombár Zoltán
  5. Seidl Dénes, Csányi Kata / Deák Zsolt
  6. Hlavay Richárd, Nyéki András
  7. Stefan Hartel, Willi Lachner
  8. Kollár Miklós, Puskás Bendegúz
  9. Gerd Diederich, Angi Diederich
  10. Annus János, Temesfői Pál
  11. Németh János, Horgász Erik

Fotó: Kézai Zsolt