Az Ezüst szalag az Évadnyitó után idén másodszor ad lehetőséget a Balaton leggyorsabb többtestű hajóinak, a nagyhajós osztályoknak és idén immár az F18-as katamaránoknak is, hogy megmérkőzzenek egymással. Június 4-én lesz holdtölte, a körülmények tehát sok szempontból hasonlóak lesznek, mint a Kékszalagon, jól lehet majd gyakorolni az éjszakai vitorlázás és navigáció fogásait ugyanazon a vízterületen, ahol a nagyhajós mezőny jó része a tókerülőn is vitorlázik majd – ki oda, ki már visszafelé.

A verseny legfontosabb jellemzői változatlanok: a program szombaton 15 órakor kormányosi értekezlettel és a megszokott színvonalas parti állófogadással veszi kezdetét a Spartacus telepen, a rajt 18 órakor lesz a Balatonföldvár előtti vízterületen, a versenytáv Földvár-Györök-Földvár, a limit vasárnap 14 óra, a díjkiosztó vasárnap 15 órakor lesz, koccintással és némi harapnivalóval egybekötve, szintén a Spariban.

Az Ezüst szalag idén ranglistaverseny a 8mOD, a 11mOD és a 8mOPEN osztályoknak. Az abszolút első befutó nyeri az Ezüst szalagot, és őrizheti egy évig a Spartacus VE ezüst örökös vándordíját. Az elsőként befutó egytestű hajó különdíjat kap, és természetesen a résztvevő hajóosztályok, és idén először a 20 lábasnál rövidebb többtestű hajók legjobbjai is elismerésben részesülnek.

A versenykiírás a Spartacus oldalán megtalálható:

https://spartacus.hu/media/2023/01/Ez%C3%BCstSzalag2023_NoR.pdf és itt olvasható majd a részletes versenyutasítás is.

 

Az idei verseny fő támogatója a Czeizel Intézet, tevékenységük fő célja az egészséges születés és korszerű egészségmegőrzés segítése a tudomány eszközeivel.

Ami évről évre változik, az természetesen az időjárás. Az első Ezüst szalagon 2018-ban az RSM2  modifikált AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, ők az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc (!) alatt tették meg a Földvár-Györök-Földvár távot.

Egy évre rá, 2019-ben a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok Roland Gaeblerrel a kormánynál, nekik a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a táv teljesítéséhez…

Tavaly pedig kifejezetten változatos szélviszonyok között nyert Virág Flóra és csapata a Team Kaáli Décision 35-ös katamaránnal (ez az ex New Black Jack, tehát ez volt a hajó második győzelme…), a rajtnál viharos északi fújt, ez később leállt, izgalmassá téve a versenyt, majd később ismét visszaerősödött, úgyhogy mindenki be tudott futni időben – az utolsó hajó reggel hat óra körül már a célban volt.

Az idei verseny a spartacus.hu weboldalon követhető: frissülő híranyaggal, fotókkal, videókkal.

2023 első júniusi hétvégéjére kifejezetten kellemes, jó vitorlázóidőt jeleznek előre a meteorológusok, 7-10 csomós északkeleti – keleti széllel. Reméljük, valóban így lesz – és izgalmas, színvonalas vetélkedésre kerül majd sor idén is az éjszakai Balatonon.

 

Visy László Oszi