Csőregh András és Csőregh Máté Mihály, Érdi Félix és Érdi Vince, Heizer Marcell és Dóczi Bendegúz (U17), Litkey Janka és Érdi Hanna Noa, Siklósi Mór és Bősze Marci, Simó András és Csermák Dorottya (U17), Somogyi Janka és Tausz Emma, valamint Vándor Botond és Tolnay Gréti képviselik a magyar színeket, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor edzők irányításával. A párosok közül háromnak ez az első világversenye, ők elsősorban tanulni jöttek erre a világbajnokságra.

Alicante szélbiztos hely, de a verseny első napja rácáfolt erre, a női mezőnynek sikerült csak egyetlen futamot kiszenvedni. A július 25-i második napon azonban ideális körülmények között vitorlázhattak a csoportok, megjött ugyanis a 10-12 csomóval fújó Levante, ez a helyre jellemző szél. Mindenki három futamot tudott végigvitorlázni. Szép sikert könyvelhetett el Érdi Félix és testvére, Vince: a második nap második futamát megnyerték. A tervek szerint holnap még kvalifikációs futamokat tartanak, és csütörtökön kezdődnek a döntők a július 29-i zárónapig.

A helyszínről küldött friss információkat Csőregh Zoltán, a magyar 420-as osztályszövetség elnöke:

"Eredetileg Törökország kapta meg a rendezés jogát, de a földrengés romba döntötte a terveket. Az újra-tervezés Alicantét jelölte meg, mint új helyszínt, és a kényszer hatására gyorsan meg is született a döntés.

Jó helyszínnek tűnik, egyrészt, mert a spanyol 420-as flotta erős és nagy (100+), Alicante pedig szeles helynek van nyilvántartva: a nappali meleg, és a kialakuló seabreeze garantált.

 Ez a VB önmaga is világbajnok, mert rekord számú, összesen 277 egység nevezett! Ebből 130 férfi és vegyes + 64 női + 83 U17 páros.

A három legeltökéltebb kettős 3 héttel a verseny előtt már kiköltözött a helyszínre, hogy tanulják és szokták a viszonyokat, a többiek csak pár nappal a kezdés előtt érkeztek. A Szűcs Benedek – Csizmazia Bence tavalyi 15. VB helyezése felbátorította az idén indulókat, mert jelezte, hogy magyar egység is beférhet a mezőny elejébe.

A második versenynapnap hozott egy látványos sikert, mert az Érdi fivérek magabiztosan nyertek egy futamot! Összetettben így a 30. helyen állnak a 130-as mezőnyben. A Csőregh fivéreknek volt egy kis balszerencséjük, ezzel ők jelenleg 57-ek, de az eddigi teljesítményük alapján teljesen reálisan várhatjuk őket is az arany csoportba, azaz a mezőny első harmadába.

A női mezőnyben bíztatóan alakul a verseny, nekik már négy futamuk van, nekik így már ejtővel számolják az eredményt. A Litkey Janka – Érdi Hanna páros 20. helyen állnak a 64-es mezőnyben, 5. a legjobb futameredményük, ami szintén azt jelzi, hogy van keresnivalójuk a mezőny legelején.

 A többi magyar egység a hátsó szekcióban található, ami nem jelent szégyent, mert a mezőny kifejezetten erős. 17 nemzet vesz részt ezen a világversenyen, és jellemző, hogy a sikeres versenyzők későn ülnek csak ki az osztályból, tehát az U17 flottán kívül egy komoly, felnőtt világversenyről beszélhetünk."

A versenyről természetesen beszámolunk itt a hunsail.hu hírei közt, de friss információk, fotók megtalálhatók a 420-as osztályszövetség facebook oldalán is.

Eredmények: https://2023worlds.420sailing.org/en/default/races/race-resultsall

visyla