A magyarok – ha továbbra is tart a lendület – sikerrel pályázhatnak a legeredményesebb nemzet címre, hiszen az első kilenc futam után imponáló hazai szempontból az összetett lista.

Az ötödik helyen a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András páros (Kereked) áll, ők U17 kategóriában elsők. Kilencedik a Tóth Attila – Borda Levente kettős (Spartacus), 15. Csekovszky Mór és Pais-Hank Olivér (Spartacus). Női kategóriában a svéd Fredriksson nővérek mögött második helyen áll Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked), az abszolút lista 19. helyén.

Összetettben 53. Juhász Emília és Lacza Boróka (Kereked), 113. Lange Péter és Lange Richárd (Spartacus), 147. Feith Máté és Szaplonczay Balázs (Kereked) – a kvalifikációs futamok után. Még augusztus 19-ig kilenc futam van hátra, lehet bőven javítani.

„Forgolódó és csíkos a szél, a nap végén füstöl az agyam” – vágott bele a körülmények értékelésébe Takácsy Levente, a Spartacus vezető edzője és a földvári 29er csapat mestere. „Az egész vízterület itt a szigetek között olyan mint egy tó, nincs hullám, nincs áramlás, a szél nem túl erős, de ráadásul nincs benne rendszer. Ha Weymouth, a világbajnokság a sebességről szólt, itt elsősorban okosan kell vitorlázni. És az utolsó méterekig sem szabad feladni, hiszen még a befutó előtt közvetlenül is változhat minden. Az nyer, aki felnéz és folyamatosan figyeli a tendenciákat, vagy észreveszi éppen azt, hogy nincsenek tendenciák…”

Úgy látszik a svéd rendezők tisztában voltak a változó szél sajátosságaival, mert idén először robotbójákat állítottak üzembe. Ezek fixen tartják magukat egy adott koordinátán, ha pályát kell módosítani, egyszerűen át kell programozni őket távirányítással egy másik helyre. Gyorsabb a rendezés, várakozás nélkül pöröghetnek a futamok.

Eredmények: http://filedn.com/lp10qwAOmmwFb3gmBWF0wyf/29er/Euro2023/29erEuro2023.htm

Képek: Sailing Pics

Visy László Oszi