A 2023-as 29er abszolút magyar bajnok Tóth Attila és Borda Levente (Spartacus VE), ezüstérmes Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked VK), bronzérmes Juhász Emília és Lacza Boróka (Kereked VK). 

A női bajnoki aranyérmet a Kereked VK párosa, Fehér Boróka és Fehér Szonja nyerte – ők az Európa-kupa abszolútban is dobogósok, bronzérmesek lettek. Az U17 bajnok a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel páros lett, az EK abszolútban a hatodik helyen végeztek, a magyar bajnoki sorrendben negyedikek.

A szélviszonyok kedvezőek, de kifejezetten változatosak voltak.

Takácsy Levente, a Spartacus vezető edzője így értékelt: Az első napon, csütörtökön még fújt az északnyugati, 10-12 csomóval, volt benne egy kiszámítható tendencia, aki kiismerte, jól zárta a napot. Pénteken a jól ismert „földvári keleti” fújt, ami ugye inkább északkeleti, a csőből fúj, a hagyományok szerint is a jobb oldal jön be, de van benne néha egy-egy balos kreuz is, meglepetésképp. A földvári csapat nagyon élte ezt a napot, ez az ő helyi szelük, ismerik, mint a tenyerüket. A szombat trükkös volt: egy igazi, a partról fújó tiszta keletivel indult a nap, ez azonban nem bizonyult tartósnak, leállt, kaotikussá vált, az első cirkálószakasz végén félbe is kellett szakítani a futamot. Aztán bejött megint az ismert, csőből fújó szél, ebben lement a tervezett négy futam. A zárónapon ismét ugyanez volt az uralkodó szélirány, három verseny volt még hátra a tizennégyből, és kifejezetten jó szélben sikerült őket levitorlázni.

A 29er bajnokságot és a földvári Európa-kupa fordulót is a Spartacus párosa, Tóth Attila és Borda Levente nyerték. Minden versenynapot vezető pozícióban zártak, öt futamot nyertek és nem volt negyediknél rosszabb futameredményük. Az utolsó két versenyben már el sem kellett indulniuk, megvolt így is mind a két arany. A kormányost, Tóth Attilát hívtam fel telefonon: igaz, hogy ez volt az utolsó versenyetek 29er osztályban?

Igen, most elpakoltuk és leadtuk a hajót, de a jövő héten már 49er osztályban indulunk az alsóörsi magyar bajnokságon. Innentől ez az olimpiai hajóosztály a cél – és természetesen az olimpia. Tudjuk, nem lesz könnyű. Azok, akik olimpiai szinten vitorláznak, már több mint tíz év tapasztalattal rendelkeznek ebben a hajóosztályban, őket kell utolérnünk, ezt a hátrányt kell ledolgoznunk. Borda Levivel mindketten nagyon eltökéltek vagyunk, az idei szezonban a világbajnoki kilencedik, az Európa-bajnoki hatodik és most a bajnoki arany azt jelzi, hogy nem alaptalanok a terveink.

Amióta 29er-ben vitorláztok, minden magyar bajnokságot ti nyertetek. Előtte Optimistben külön-külön voltatok nagyon sikeresek, és ha jól emlékszem, 2019-ben úgy festett az OP bajnoki dobogó, hogy az aranyérmet Héder Benedek Barna nyerte (ő ILCA hajóosztályban nagyon jó volt idén nemzetközi regattákon, és éppen a mostani hétvégén, élete első 420-as versenyén Bősze Marcell-lel, az U19 magyar bajnokságon második lett), te lettél akkor az ezüstérmes, a bronzot pedig mostani versenyzőtársad, Borda Levente vihette haza. Mindhármatok akkori edzője Török Péter volt. Most felnőtt fejjel, kicsit szakmabeliként – hiszen első éves vagy a Testnevelési Egyetemen – mi volt az ő sikereinek a máig ható titka?

Nincs titok. Nagyon tudta, mitől megy jól az Optimist, hogyan kell vezetni. Remekül értett a versenytaktikához, és ezt a tudást jól át tudta nekünk adni. Jól látott a pályán, ezen a területen is támaszkodhattunk rá. És nem utolsósorban roppant türelmes volt velünk. És fontos volt az is, hogy egy kiváló csapatot kovácsolt össze, húztuk egymást előre. Ez is lényeges szempont, ha az ő nevelő edzői munkájára visszagondolok.

A részletes kategóriákat is feltüntető eredménylista a további helyezésekkel a csatolt fájlban olvasható.

Abszolút eredménylista: https://spartacus.hu/media/2023/01/29er_OB_EC_results_R14.pdf

Kép: Kézai Zsolt

Visy László Oszi