Végül 41 javaslat esetében tudott döntést hozni a munkacsoport, a fennmaradó 9 javaslatból 6 nem a Versenyrendszer módosítással kapcsolatos, hanem az MVSZ túraversenyek rendezésével. Ezekkel kapcsolatban a Nagyhajós Bizottság készített előterjesztéseket az MVSZ elnöksége felé, melyekről a decemberi ülésen hoztak döntéseket.

A Dinamikus YS szabályzat módosítására a HTAB próbaszámításait követően március végén kerülhet majd sor, így a munkacsoport ezen szabályzatot nem véleményezte.

Főbb változások

Az Optimist osztályszövetség javaslatára a versenyzői ranglistaszámítás úgy módosult, hogy a továbbiakban a nemzetközi versenyen való részvétel miatt kihagyott ranglistaversenyek után kapható átlagpontba, csak azon versenyek számítsanak bele, amin a versenyző elindult, és érvényesen befejezett.

Az MVSZ a hamarosan induló új weboldalának köszönhetően a jövőben vállalja, hogy a beérkezett versenybeszámolókat egy napon belül közzé teszi a hunsail.hu-n, abban az esetben is, ha egyszerre több verseny fut és ezekről mind információkat publikál. Az új megoldások lehetővé teszik a hírek, bejegyzések hatékony publikálását.

A verseny-tisztségviselők Bizottságának javaslatára a Word Sailing gyakorlatát követve, az osztályok egy-egy kódot kapnak, mely a későbbiekben egyszerűsítheti az adatbázisok kiépítését és az adminisztrációt.

Kikért versenyszerződéseket az eddig használt formában megszünteti az MVSZ Titkársága. A korábban a szerződésekbe foglalt feltételeket, előírásokat, kötelezettségeket, a továbbiakban a versenyrendszert érintő szabályozásokba emeljük át, így a szervezők ezekből tájékozódhatnak majd, és dönthetik el, hogy vállalják-e a raglistaversenyek és bajnokságok rendezésével járó többlet kötelezettségeket.

Egyesületi ranglistaszámításban finomításra került a Balatonfüredi Yacht Club javaslatára, az Európa- és világbajnokságok után járó pluszpontokat már csak a mezőny első 15%-ban végző sportolók után tudhatja majd magénak egy-egy tagszervezet. A kapott pontok mértéke is változott, mely így a mezőnyök nagyságától függetlenül reálisabb eredményeket ad majd.

Az ILCA osztályszövetség kérésre követve, a nemzetközi szabályokat az ILCA 7 masters korosztály alsó korhatárát 35 éves korról 30 éves korra módosítottuk.

A Folkboat osztályszövetség kezdeményezésére, a egyszerűsödik a vitorlaszámok feltüntetése a hátszélvitorlákon. Megengedetté vált, hogy a hajók ne viseljenek ezen a vitorlán vitorlaszámot. Ha mégis van rajta szám, annak egyeznie kell a nagyvitorlán lévővel, de nem kötelező feltüntetni. De amennyiben a rajta lévő vitorlaszám nem egyezik meg a hajónyilvántartásban szereplő és nagyvitorlán feltüntetett számmal, úgy azt el kell távolítani vagy jól láthatóan át kell húzni

Szeremley László kezdeményezésére, az MVSZ saját rendezésű versenyein lehetőséget fog biztosítani az ORC double handed kategóriában való indulásra azon hajók számára, akik rendelkeznek ilyen speciális, az adott évre érvényes ORC felmérési bizonylattal és legalább 8 hajó nevez az adott versenyre ebben az értékelési kategóriában.

A szabályzatok itt találhatók:

Hajóregisztrációs és Nyilvántartási Szabályzat

Hajóosztályalapítási és Aktivitási Szabályzat

Versenynaptár Összeállítási Szabályzat 2025

Versenyrendelkezések 2024