A rendező osztály kapitánya azt a célt tűzte ki az év elején, hogy 2024-ben 24 J/24 egység álljon a bajnokság rajtvonalára. Sokan, sokat tettek ezért, legénységet szerveztek, hajóikat ajánlották fel más csapatok ifjúsági versenyzők részére, de a számmisztika nem jött ki. Csak 21! egység tudott felkészülten a rajtvonalra állni, de így is a legnagyobb létszámú OD bajnokság kezdődött az elmúlt szerdán Keszthelyen. Ráadásul a 21 egység között volt tisztán női vitorlázókból álló egység és három U25, junior csapat is! Kedvező, végig kitartó délnyugati szélben, három korrekt futamot sikerült megrendezni a Szemes Bence által vezetett remek rendező csapatnak. Az elsőt - remek vitorlázással -  Scholtz Imre és csapata, a J-Spot nyerte meg, azonnal megüzenve a résztvevőknek, hogy sok éves, sikeres versenyzés után most komolyan az aranyért jöttek. A futamgyőzelemmel ők vihették haza a Tóth László emlékfutam kupáját is. A második futamot az ebben ez évben sok versenyt nyert Fluck Bence kormányozta Twenty Big 5 csapata nyerte, míg a harmadikban a helyi menő, több osztály bajnoka, Büki Gábor vezette egység lett az első. Így ők vihették haza a Dávid Juli által alapított Litkey Bence emlékdíjat, ami mindig Apuka egyik akvarellje.

A csütörtöki versenynapon a meteorológiai előrejelzések erős szelet jósoltak, amely reggel kilencre pontosan meg is érkezett. A rendező ugyan kivitte a mezőnyt a Keszthelyi-öbölbe, de a folyamatosan tovább erősödő szél miatt  – olykor a 30 csomót is meghaladta az alapszél – a biztonságot és a fair versenyzést szem előtt tartva, Szemes Bence a partra vitte a mezőnyt. A Keszthelyi Túravitorlás Club csodálatos hangulatú kikötőjében a rendező klub önkéntesei igazán meleg vendéglátásban részesítették a mezőnyt. Volt idő felidézni a J/24 osztály legendás pillanatait, hiszen az osztály 1996-os megalakításának résztvevői közül többen is jelen voltak.

Pénteken a versenyrendezőség igyekezett pótolni a lemaradást, és sikerült is négy futamot lebonyolítania. A nap első három futama csodálatos keleti szélben zajlott. A bajnokság negyedik futamának a győztese a J-Bond lett, ahol az éppen a Melges EB-n résztvevő - az osztály egyik legjobb kormányosát - Tomai Balázst – egy másik remek kormányos, Bakóczy Robi vezette győzelemre. Robi sem kezdő az osztályban, hiszen 2017-ben az ő csapata volt a Balatonfüredi J/24 EB győztese! Az ötödik futamot rajt-cél győzelemmel az osztálykapitány, Hercsel Erik csapata szerezte meg a Djangoval. A hatodik futamot aztán újra Scholtz Imréék  nyerték meg, így tovább erősítették esélyüket a bajnoki címre. A nap utolsó futamára naplementében, festői körülmények között került sor, melyet a tavalyi bajnok, korábbi Eb bronzérmes Sallai Gáborék nyertek meg az iJroncattel. Így a mezőny már túl volt 7 korrekt, remek futamon.

Szombaton eső és lehűlés köszöntött a mezőnyre, de amint kitisztult az ég, biztató jelei voltak, hogy kialakul a versenyzésre is alkalmas, kifújt, északi szél. A mezőny 11 órától a vízen várta, hogy tudjon még három futamot vitorlázni, de a hosszú várakozás ellenére a szél iránya nem stabilizálódott, 40-70 fokos csapkodások, lyukak, pöffök maradtak, ami nem tette lehetővé egy „fair” versenypálya kitűzését. Így akik javítani szerettek volna, azoknak erre már nem maradt lehetősége ezen a bajnokságon. A mezőny 15 órakor a partra ment, hogy a csapatok és a rendezők felkészülhessenek az esti eredményhirdetésre és az azt követő bulira.

Este aztán a rendező klub, a KTC és annak tagjai, önkéntesei megmutatták, hogy milyen szerintük egy Bajnokság díjátadója, és milyen az ő elképzelésük a fogadásokról.

A J24 Osztály Magyar Bajnoka 2024-ben a Scholtz Imre, Faragó Norbert, Erdős Bálint és Kátai Dénes alkotta J-Spot egység lett. Sok év sikeres versenyzése után ők először vihették haza a bajnoki serleget. A második helyet Bakóczy Robert, Varjas Sándor Szuszu, Nagy Gábor Gabika, Erdélyi Gábor, Horváth Áron csapat, a J-Bond szerezte meg, míg a harmadik, a Sallai Gábor, Payr Anna, Soós Attila, Szabó Péter, Kovács Balázs, Baranyai Zsolt, Sebeszta Zsófia összeállítású iJroncat nyerte el. Hercsel Erikék (Dr Horváth Márton, Dávid Juli, Hercsel Máté és Vereckei Zsolt összeállításban) a Djangoval mindössze két ponttal maradtak le a dobogóról és a negyedik helyen végeztek. Ötödik a néhány év kihagyás és sok J/24 bajnoki cím megszerzése után, alkalmi, vegyes csapattal újra rajthoz álló Litkey Farkas vezette Majic (Litkey Farkas, Kása Mihály, Bajusz András, Tóth Ákos) lett, míg a Sabján Annamária vezette Jukebox lány csapata (Sabján Ani, Pettenkoffer Viktória, Gál Gabriella, Pálinkás Róza, Bagi Eszter, Galla Viktória, Tóth Viktória) a hatodik helyen zárt.

A J24-es osztály, követve a nemzetközi hagyományokat, külön díjazta a legjobb női csapatot, melyet Sabján Annamáriáék kaptak, valamint az U25-ös korosztály legjobb egységét is, amely idén is az MVM ifjúsági csapata, a Jinge lett. Fantasztikus, hogy az MVM U25 csapata mellett idén 2 újabb junior csapat is megkóstolta a J/24 érzést, és láthatón nagyon megtetszett nekik. A THE fiataljai és a René Junior Team ifjúsági csapata nagy élvezettel versenyeztek a rutinos J-s csapatokkal, és cáfolták azt a téves híresztelést, hogy a fiatalok csak a trendi rohanógépeket kedvelik. Nagyon tetszett nekik ez az abszolút OD hajó, ez ez un. „tükörponty”, a kiegyensúlyozott fair versenyzés, a küzdelem, az együttlét sikeres balatoni vitorlázókkal.

Keszthely városának nagyon fontos a vitorlázás. Manninger Jenő polgármester úr már akkor üdvözölte a verseny ötletét, amikor a J/24 Osztály Keszthely mellett döntött. Így elkötelezettségét, támogatását egy nagydíj kiírásával fejezte ki. Keszthely város nagydíját, a pénteki négy futam külön értékelése alapján ítélték oda. Bakóczy Robert és csapata vihette haza az első helyért járó, Kövy-Hesz Nóra keszthelyi művész által készített, egyedi fa díjat, Sallai Gáborék a második, míg Scholtz Imiék a harmadik helyen végeztek.

A szervezők különdíjakkal is szerették volna elismerésüket kifejezni az osztály, valamint ennek a bajnokságnak az érdekében tett erőfeszítésekért.

J/24 Életmű díjat vehetett át Barnóczki Jani Break, aki 1996-ban alapítója volt a J/24 Osztálynak és a hajóján szinte a teljes keszthelyi vitorlázó társadalom megfordult, sokan szerették meg ezt a hajótípust és rajta keresztül a nagyhajós vitorlázást.

Külön díjat vehetett át Gárdos Péter, a KTC tagsága, a szervezők, az önkéntesek nevében, hiszen egy remek versenynek igazán vendégszerető, barátságos helyszínt biztosítottak.

Külön díjat kapott még Boros Balázs barátunk (és egy kicsit a családja is😊) mert évek óta szervezi ezt a baráti társaságot, neki is köszönhető, hogy a Keszthelyi medencében már 10 J24-es hajó versenyez szombatonként, és hogy ez a 2024-es Magyar Bajnokság ilyen színvonalon került megrendezésre! Köszönjük!

Hercsel Erik, a Magyar J24-es Osztálykapitány így nyilatkozott a verseny végén: „Fantasztikus vendéglátóink voltak, köszönjük a Keszthelyi Túravitorlás Club-nak és tagjainak a vendégszerető és profi parti szervezést. Nagy öröm, hogy az osztály egységesen eljött Keszthelyre, megmutatva, hogy itt is lehet magas színvonalú bajnokságot rendezni. Örülök, hogy a remek, magyar vitorlázók (akár azt is mondhatom, hogy a magyar vitorlázás néhány ikonja mellé)  sikerült bevonnunk a fiatalokat, és ők is élvezik a J24-ben a vitorlázást. Célunk, hogy megtartsuk az osztály lendületét, és büszkék vagyunk arra, hogy évről évre a J24-es osztály rendezi meg a legnépesebb nagyhajós bajnokságot. Köszönöm a csapatoknak, hogy rengeteget tesznek azért, hogy ez az osztály ilyen sikeresen működjön és ennyi emberrel megszerettessük a vitorlázást, az OD versenyzést. J24forever!

Nagy köszönet a támogatóknak! Gál Pálnak és a JET TRAVEL csapatának a fantasztikus csütörtöki vacsoráért, a kölcsönbe adott hajójáért, Gál Mariannak és a GALCO YACHTING ROPES-nak az osztály támogatásáért, a remek kötelekért és a különdíjakért, az OAKLEY-nak a különdíjakért, Mészáros Pál Borászatnak, a Vesztergombi Borászatnak, Bősz Adrián Borászat-nak a finom borokért, a Sörművek Balatonszentgyörgynek a finom, hideg sörökért, az UNICUM-nak  a gyomorkeserűért, a Zenit Hotelnek a folyamatos ételekért, a finom reggelikért, a helyi „Bogaras erőknek” az érdekes bemutatóért, az élményért.

Köszönet a verseny rendezőinek: Szemes Bence versenyvezető, Horváth Péter, Horváth Györgyi, Szikra Szilvi, Sipos Gábor, Kayser Miklós, Büki Gábor

A Jury-nek: Regényi Zsolt, Pay’r Egon, Kormány Gábor

Eredmények az alábbi linken: https://www.sailwave.com/results/hunresults/J24OB2024.htm?fbclid=IwY2xjawFnTWlleHRuA2FlbQIxMQABHc6nHwkjLF9XoBlmRC-owCemLG7zRuxmpYPCQ-oV-ZnSYoP5g4DbShDI9g_aem_XPJtLabtuo357RZIlcWcRw