Az idei évben első alkalommal rendezzük a Batthyány-Strattmann Ödön Emlékversenyt, amely egyben a 2024. évi Yardstick Trophy 9. fordulója és a BYC Szombati Regatták VI. megállója, amellyel háziverseny sorozatunkat is lezárjuk. A túraverseny útvonala: Balatonfüred–Tihany–Hajógyári-öböl–Balatonfüred. Érvényes befutó limitideje: 2024. október 19. 15:00.

A regatta nevezési ajándékait a 18 év feletti versenyzők számára a Lázár Pince biztosítja, a 18 év alattiaknak pedig a Balatonfüredi Yacht Club.

Az értékes pódium ajándékokat a Tigris Reggeliző és Étterem , a Fehérvári Optika és az EQ Love Hungary ajánlotta fel.

Bár az előnevezési határidőn túl vagyunk, a nevezés továbbra is lehetséges a VIHAR rendszerben, vagy a szervező egyesület űrlapján. Helyszíni nevezésre és regisztrációra a Balatonfüredi Yacht Club (8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2.) klubszobájában működő helyszíni versenyirodán 2024. október 18-án 18:00 és 20:00, valamint 2024. október 19-én 7:30 és 8:30 között lesz lehetőség.

Fontos, hogy a nevezett hajókat a Yardstick értékelés szerint be tudjuk azonosítani.

A regattán minden SZABADIDŐS és TÚRAVITORLÁZÓ részt vehet. (MVSZ versenyengedély és sportorvosi engedély nélkül is.)

A regatta utáni díjkiosztón várunk Benneteket a BYC közösségi terén, a hangárban, ahol a Lázár Pince és a Dinghy Bisztró jóvoltából forraltborral és meleg teával várunk Benneteket.

Az online hirdetőtábla a regatta hivatalos oldalán található.

Folyamatosan frissülő információk a Facebook eseményben.

Ki volt Batthyány-Strattmann Ödön?

Gustavus Batthyany-Strattmann herceg és Wilhelmine von Ahrenfeldnek fia. Ifjú korában hosszabb ideig lakott apja egyik Vas megyei birtokán, Rohoncon, ahol emberbaráti megnyilvánulásai miatt mindenki szerette a jótékony főurat.

Részt vett az 1848. évi pozsonyi országgyűlésen, később, mint nemzetőr vállalt szerepet. A szabadságharc után tanulmányait Olaszországban és Angliában végezte, csak az 1860-as években tért vissza hazájába, és több éven át ismét Rohoncon lakott.

Atyjának 1883. évben történt halála után átvette gróf Batthyány Lajos és Batthyány Károly birtokait.

Körmend városa a fellendülését nagyrészt az ő gondoskodásának és bőkezűségének köszönhette.

A kormányon lévő Szabadelvű Pártot támogatta.

Több külföldi rendjel tulajdonosa, a Nemzeti Casino, a Buda-Pesti Hajós-Egylet rendes, alapító tagja, és egyben az utóbbi igazgatója is volt.

A brit Royal Yacht Squadron tagja, a Yacht Racing Associationnek (az Egyesült Királyság Vitorlás Szövetségének) alapítója.

Kriemhilda nevû hajója (építő: Michael Ratsey) új korszakot nyitott a brit vitorlássportban. Nagyszerű versenyeken szerepelt az Egeriával, Pantomime-mel (koruk híres versenyhajói), és sok versenyt megnyert. A herceg tulajdona volt a Flying Cloud nevű, 75 tonnás kétárbócos, a valaha épített egyik leghíresebb szkúner. 1862. június 23-án több nagyobb hajó előtt megnyerte a Royal Thames Yacht Club által kiírt vitorlásversenyt. További két nagy versenyen is győzelmet aratott. A magyar sport első külföldön sikert elért képviselője volt, aki beírta nevét a brit vitorlázás korai történetébe.

Az 1860-as évek elején megpróbálta megismertetni a vitorlássportot magyar barátaival, ezért hazahozatta a Flying Cloudot. 1867-ben jelentős szerepet vállalt a Balaton-Füredi Yacht-Egylet, Magyarország első vitorlás egyesületének alapításában.

Angliában 1869 és 1871 között brit vizeken 14 alkalommal indult versenyen, ebből 13 győzelmet aratott.

Egyesületei: Royal Yacht Sailing, Balaton-Füredi Yacht-Egylet, Royal Thames Yacht Club.

Hajói: Kriemhilda, Flying Cloud, Blunderbuss, Stephanie.

1867-ben a Hunt’s Yachting Magazine így jellemezte: „Egy nemesember, aki méltán érdemelte ki köztünk a gyakorlatias és lelkes vitorlás nevét”.