Két jelölt aspirált a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki tisztére a szerdai tisztújító közgyűlésén: Prof. Dr. Gellér László Alajos és a szövetség leköszönő elnöke, Haranghy Csaba – bemutatkozásukról bővebben itt lehet olvasni.

A közgyűlés elején Haranghy Csaba köszöntötte a küldötteket, valamint a tanácskozási joggal megjelent érdeklődőket, majd megállapította, hogy az MVSZ 2024. évi MVSZ Tisztújító Közgyűlésén 463 mandátummal 66 tagszervezet képviseltette magát - a szövetség 147 tagegyesülete összesen 610 szavazati jogon osztozik.

A szavazás során a közgyűlés először az elnök, majd az elnökségi tagok személyéről döntött, ezt követően került sor az felügyelőbizottsági tagok és Fegyelmi és etikai bizottság tagjainak megválasztására.

A szavazatok leadása előtt a két elnökjelölt lehetőséget kapott felszólalásra.

Gellér László Alajos külföldön tartózkodott, ezért online videó hívásban szólt a tagsághoz. Kifejtette: jól látja a sportág problémáit, amikre megoldást kell találni, és ezek komplexitásából fakadóan olyan szövetséget látni szívesen, amelyet minden vitorlázó magáénak érez, ami mindenki mögött ott áll és el tudja végezni az előtte álló feladatokat.

A videóüzenet után Haranghy Csaba értékelte az elmúlt évek eredményeit, valamint terveiről is beszélt. Elmondta, hogy az olimpiát sikeresnek tartja, de az i-re nem került fel a pont, erős hitvallása, hogy a versenysport eredményessége hihetetlen fontos, "akkor leszünk erősebbek".

Ezt követően Siklósi Máté levezető elnök ismertette az elnök személyéről szól szavazás eredményét. Az elnök személyére összesen 461 szavazat érkezett, a tagság 332 szavazattal dr. Gellér László Alajost választotta az Magyar Vitorlás Szövetség elnökének. Haranghy Csaba 129 szavazatot kapott, érvénytelen szavazat nem volt.

Az MVSZ megválasztott elnöke ezután videóhívásban köszönte meg a közgyűlés bizalmát, ugyanakkor nagyon komoly tehernek nevezte ezt a feladatot. Megköszönte Haranghy Csaba eddigi munkáját és ismét hangsúlyozta: azon fog dolgozni, hogy emberközpontú legyen a vitorlás szövetség működése és a vitorlás élet is, aminek mindenki része, az olimpikontól a hétvégi vitorlázókig.

Az elnökválasztást követően az új elnökségi tagokat is megválasztották.  A következő ciklusban Fluck Benedek, Dávid Júlia, dr. Cserép Csaba, Verebély Tibor, Pajor Zsolt, Rutai István, Sükösd Balázs és dr. Ugron Gáspár Gábor elnökségi tagként, Igali Györgyné Csilla, Böröcz István, Kerényi Csaba, Wonke Péter és Oláh László Felügyelőbizottsági tagként, Zenthe Ferenc, Speer Walter és dr. Várnay Szabolcs pedig a Fegyelmi és Etikai bizottság tagjaként segítik az újonnan megválasztott elnök és elnökség munkáját.

A tisztújító közgyűlés végén a leköszönő elnök, Haranghy Csaba megköszönte az elmúlt két évet és a korábban megszavazott bizalmat