ISAF interjúA sajtóeseményen azonban a Porthole kétfős - és ezzel a megjelent újságírói létszám felét kitevő - legénysége inkább a vitorlázók közösségét talán jobban érdeklő kérdésekről faggatta Goran Peterson elnököt és Jerome Pels főtitkárt.

Az ISAF céljai között szerepel, hogy a vitorlázás mindenki számára elérhető legyen, de sokak szemében ez még mindig csak a gazdagok kiváltsága...

Goran Peterson: Ez talán 100 éve még igaz volt, de ma már nem. Mindenhol vannak programok az utánpótlás segítésére, és ha bemész egy sportklubba, senki nem fogja tudni rólad, hogy mennyire vagy tehetős. Persze a vitorlázás spektruma nagyon széles: ide tartozik egy öreg Optimist és az America' Cup óriás multihullja is. Utóbbiakat én sem engedhetem meg magamnak, de valamilyen formában mindenkinek van lehetősége hódolni ennek a szenvedélynek. Különösen fontos, hogy a fiatalok szemében vonzó legyen ez az időtöltés - nem csak a vitorlázás, de általában a sport. Ráadásul ez egy remek családi program is lehet: melyik másik sportban tudsz a gyerekeiddel, vagy épp azok ellen versengeni?

A nem szakmai médiumok beszámolóiban a vitorlázás látszólag a fényűzésről és az önfeledt, nagy partikról szól, nem pedig a valódi sportteljesítményekről, vagy a szabadidő természetközeli eltöltéséről. Mit lehetne tenni, hogy a vitorlázás a valódi értékeivel jelenhessen meg a szélesebb tömegek előtt?

G.P.: Nézzük csak meg, hányféle képességnek kell meglennie valakiben, hogy világbajnok lehessen. Ha meg akarod nyerni a 100 méteres síkfutást, elég, ha csak gyorsan tudsz futni. És nem kell foglalkoznod a széllel, a felszereléssel, a vízzel, a taktikával... Mindemellett egy vitorlázónak igazi atlétának is kell lennie. Szóval, ha azt gondolja valaki, hogy a vitorlázásnak nincs sportértéke, hogy nincs munka a topversenyzők mögött, az jöjjön és próbálja ki maga!

Jerome Pels: Én úgy érzem, az utóbbi időben sokat változott a vitorlázás imázsa ezen a téren is. Most, hogy onboard kamerákkal és közeli képekkel is nyomon követhető egy-egy verseny, sokkal jobban kidomborodik a vitorlázás sportértéke, a fizikai erőt is igénylő küzdelem. A technika fejlődése tehát sokat segít a vitorlázásról kialakult kép megváltoztatásában. Ráadásul egyes új ágazatok - mint például a kitesurf - egy frissebb, látványosabb, fiatalosabb arcát mutatják meg ennek a sportnak. Ugyanakkor természetesen vannak olyan szponzorai is a vitorlázásnak, akik ennek a hagyományosabb, és egyben exkluzívabb imázsnak a fenntartásában érdekeltek.

Számunkra úgy tűnik, az ISAF nem fordít túl sok energiát a nem sport-, inkább hobbiszerűen vitorlázókra. Mit gondol a nem-versenyzők megszólításáról - mégiscsak ők alkotják a vitorlázás tömegbázisát...

J.P.: Nagyon örülök, hogy erről kérdeznek, mert a média mindig csak az olimpikonokkal van tele.  Én magam sem vagyok az a versenyző-típus... Természetesen kiemelten fontos az Olimpiai Bizottságunk munkája, de az ISAF általános stratégiája szerint nem csak a versenysporttal törődik: foglalkozunk a vitorlázás népszerűsítésével, a biztonságos hajózás kérdésével, „zöld" ügyekkel, vagy épp speciálisan a túrázókat érintő problémákkal. Mostanában például sok szó esik arról, hogy a hosszú távú cruiserek a hajójukon megtapadt mikrobákat „átszállítják" idegen környezetbe, ahol ez gondokat okozhat. Sokan ezért szeretnék korlátozni, esetleg betiltani a kontinensek közötti hajózást. Sok ügy van tehát, melyekben kifejezetten a túrázók érdekeivel foglalkozunk - nemzetközi szinten.

Említette a zöld ügyeket. Hogyan tudja az ISAF a környezettudatosság és a fenntarthatóság eszméit közelebb vinni a vitorlázáshoz?

J.P.: Szerencsénk van, mert a vitorlázás önmagában is egy jó szimbólum, lévén a természet erejét használja. Ennek ellenére sok területen fejlődhetünk még ezzel kapcsolatban - van tehát tennivalónk.  Úgy gondolom, a hajósok attitűdje is sokat változott az utóbbi időben, jó példa erre a vízbe szemetelés ügye.  De a környezetvédelem szempontjait előtérbe helyező szabályokkal is érhető el javulás: gondoljunk csak az algagátlással, a hajófestékekkel és -ápolókkal, vagy a kajüt WC-kkel kapcsolatos előírásokra.  

Az ISAF maga is tesz valamit a „zöldülésért"?

J.P.: Természetesen vannak belső irányelveink arról, hogyan tudnánk kisebb környezetterheléssel működni. Ugyanakkor a különböző események helyszíni szervezőivel is egyeztetünk a környezeti ügyekről, legyen az a szelektív hulladékgyűjtés vagy más hasonló kérdések.