Kalózos hírekA versenynek, akárcsak az 1987-es EB-nek, ismét a Balaton ad otthont, ám a helyszín még kérdéses. Kiválasztása érdekében a MKOSZ nyílt pályázatot hirdet, amelyre a vezetőség egy nagyon részletes és alapos pályázati felhívást dolgozott ki, amit többek között eljuttatott a legjelentősebb kalózosokkal foglalkozó vitorlás egyesületek, a Paksi Atomerőmű SE, a Nitrokémia SE és a Balatonfüredi Yacht Club részére is, bízva esetleges együttműködésükben.

A Kalóz EB-n kizárólag a válogatón eredményesen részt vevő versenyzők indulhatnak el, külön indulási engedély kiadására senki részére nem kerül sor. A magyar kontingens a Nemzetközi Kalóz Osztályszövetség (IPA) határozata alapján 20 egység lesz. A válogatóversenyek összetétele egyelőre kétséges, pontosabban még nem született döntés arról, hogy a válogatóversenyek között mindenképpen szerepelnie kell-e a Magyar Kalóz Bajnokságnak. Demokratikus szervezet lévén a MKOSZ április gyűlése úgy döntött, hogy ezt a kérdést nagyobb részvétel mellett kell megvitatni, ezért a határozatot a május végén megrendezett Paks Kupa alatt megtartandó osztályszövetségi gyűlésen fogják meghozni.  

A gyűlés hátralevő részében jó hangulatú vacsorára került sor, amelyet, mint már jó pár éve mindig, most is Székely-Gyökössy Szabolcs „szponzorált". A vacsora hagyományosan ingyenes, a kérés a jelenlévők felé csupán annyi, hogy belátásuk, illetve pénztárcájuk szerinti támogatást fizessenek az osztályszövetségnek a vacsora végén. Idén is nagyon szép summa gyűlt össze, amelyet az osztályszövetség - mint rendesen - a bajnokságon felmerült kiadások fedezésére és/vagy a bajnoksági társasági programok színesítésére fog felhasználni.

Kiosztották továbbá a Szentpéteri Zsolt által alapított ranglista-díjakat is, amelyeket a 2009. év legeredményesebb kormányosai és legénységei, valamint az egyes ranglistákon legjobban szerepelt női kormányos és női legénység vehetett át.

A 2009. évi ranglista-helyezettek:

Kormányosok:

1. Fluck Benedek
2. dr. Nyeste Gábor
3. ifj. Németh Ferenc

Legénységek:

1. Székely-Gyökössy Szabolcs
2. Németh Adrián
3. Berki Győző

Legjobb női kormányos: Erhardt Nóra
Legjobb női legénység: Hirschler Judit