DragonJúnius első heteiben megrendezésre kerülő Országos Bajnokság, majd azt követően az Európa-bajnokságra érkező 15 ország 168 versenyzőjének viadala, színes hátszélvitorláinak forgataga igazi festői látványossággal szolgálhatott a Balaton keleti medencéjébe látogató turisták számára. 

A regisztrációk és felmérések végeztével a kilenc napos program az Országos Bajnokság futamaival vette kezdetét, mely egyben az Európa-bajnokság hivatalos elő versenyeként is szolgált. Az Erste Private Banking által támogatott bajnokság három napja során különböző időjárási - és szélviszonyok között mérték össze tudásukat dragonosaink a magyar bajnoki cím meghódításáért, a 39 egységet számláló nívós mezőnyben, ahol egymás között zajló harcukat nehezítették azon külföldi egységek is, akik már az EB-re készülve rajthoz álltak az országos bajnokságon is. Gyenge keleties, csíkos szélben halasztás és rövidítés után végül két futamot sikerült lebonyolítani az első napon, melyet további kettő követett másnap, amikor az időjárás egészen más arcát mutatta, s 25 csomós északias szélben küzdöttek az egységek az elemekkel, s egymással. A bajnokság záró futamára a Balaton ismét megszelídült, a szél ereje lecsökkent, s délnyugatira fordult, melyben egyetlen futamot sikerült lebonyolítani, melyet délután egy VIP futam és rendezvény követett a szponzorok bevonásával. A nemzetközi versenyben - 2008 és 2009 után immáron harmadik alkalommal - a német Vincent Hoesch, Peter Liebner és Thomas Mayer alkotta trió bizonyult a legeredményesebbnek, míg a magyar bajnoki címet Gömbös Lóránt, Detre Szabolcs és Takács Viktor szerezték meg „Jampec" nevű hajójukkal, akik az összesített lista kilencedik helyén zárták a regattát.

A hangulat mind a versenyen, mind a rendezvényen kiváló volt, köszönhetően a Balatonra megérkező csodás napsütéses strandidőnek is, melynek azonban a következő néhány nap elteltével már kevésbé örült a mezőny. Három napos várakozás, halasztás, strandolás, röplabdázás, barátkozás vette ugyanis kezdetét a szélcsendes időjárás miatt. Sem a vasárnapra tervezett próba futamot nem sikerült megrendezni, sem pedig az első két napra tervezett vízre szállás nem jött össze. Már-már kezdett csüggedni mind a kontinens viadalra érkező 56 egység, mind pedig a rendezőség, amikor is szerda délben remek DNY-i szél kezdett el lengedezni, mely késő délutánra 8-10 csomóig élénkült, s három kiváló futam lebonyolítását tette lehetővé. A nyitó napon a német származású Markus Wieser által irányított ukrán egység szerepelt a legeredményesebben. Két első és egy 11. helyezéssel zárta a napot a címvédő trió, akik a verseny végéig meg is tartották vezető pozíciójukat, s védték meg Európa-bajnoki címüket az orosz Dmitry Berezkin és Anatoly Loginov csapata előtt. A következő két nap időjárása is hasonlóképpen alakult. Délelőtt várakozás és napozás, majd délutánra rendre megérkezett az élénk DNY-i szél, szép, hosszú hullámokkal, így csütörtökön újabb három, pénteken pedig a záró hetedik futamot sikerült kiváló körülmények között megrendezni. Bár az összesített listán nem sikerült a legeredményesebb húsz egység közé kerülnie hazai csapatnak, ám mégis született magyar siker az Erste Private Banking Dragon Európa-bajnokságon. Az ötödik futamban ugyanis a Kelemen Tamás, Nedbál Noel, Nedbál Zsombor (Atlantis) alkotta csapat a harmadik helyen ért célba, ami a hajóosztály eddigi legeredményesebb szereplése, s ami az összesített 25. helyet eredményezte a triónak.

Mind az EB, mind pedig az azt megelőző Magyar Bajnokság, s a rendezvény köré felépített programok maradandó élményt nyújtottak a viadalra érkező versenyzők, s kísérőik számára egyaránt, kis tavunk pedig ismételten megmutatta sokszínű, változatos arcát.

Eszes Bernadett